Híradó

2011.10.13. 17:01 (csütörtök)

Rossz gyógyszer miatt fizet kártérítést az állam

Rossz gyógyszer miatt fizet kártérítést az állam

Több mint tízmillió forintot kap a lány, aki majdnem belehalt a pattanásaira felírt gyógyszeres kezelésbe.

Nem volt elég a kozmetikusnál a kezelés, gyógyszert íratott fel pattanásaira egy 14 éves lány, annyira zavarták a bőrhibák. Lázas lett, feldagadt az arca és a bokája, hormonháztartása felborult. Mire kórházba került, kiderült: súlyos vesebeteg. Életét csak a veseátültetés mentette meg. Mégsem a gyógyszergyártó cégnek kellett fizetnie a kártérítést.

„A Legfelsőbb Bíróság azt állapította meg, hogy az eset idején hatályos szabályok, illetve a tudomány akkori állása szerint nem volt felróható a gyártó felelőssége, ilyenkor az állam lép be mint felelős, ezért kell kártérítést fizetni” – mondta Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

A gyógyszergyártó cég azóta már végzett kutatásokat és bebizonyosodott, hogy a pattanás elleni készítménynek lehetnek vesekárosító hatásai. Ahogy depresszióra is hajlamosíthat, sőt, nagyon ritkán az öngyilkosság gondolata is elhatalmasodhat a szedőjénél. Volt, aki internetes fórumon panaszkodott erre. A lánynál tapasztalt tünetek: a kéz, lábfej, boka hirtelen dagadása is szerepel már az esetleges mellékhatások között. A kártérítési per közel 10 évig tartott, és az államnak kamatostul kell fizetnie.

„Nyolcmillió forintot, ami azt jelenti, hogy az a kifizetésig, vagyis közel tíz évig kamatozott, így csaknem a duplájára emelkedett, 11 millió forintos nem vagyoni kártérítést és havi járandóságot is” – mondta Dr. Pongrácz Krisztina, a lány ügyvédje.

A lányt időközben leszázalékolták, állandóan gyógyszert kell szednie.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való