Híradó

2011.09.29. 20:22 (csütörtök)

„Becsapta” az időjárás a természetet?

„Becsapta” az időjárás a természetet?

Szirmot bontott több gyümölcsfa és cserje, a néphit szerint a szeptember végi virágok hosszú, meleg őszt sejtetnek.

Vasmegyeren egy almafa, Gávavencsellőn egy szilvafa, Tiszavasváriban egy meggyfa, míg Nyíregyházán egy tulipánfa és egy bodzabokor hozott szokatlan időpontban virágokat.

A késő tavaszt és nyárelőt idéző szirmokat - a szakemberek szerint - a szeptemberi meleg csalta ki az ágakon. Eddig egész hónapban, szinte kánikula volt Szabolcsban, rendre 27, sőt több napon át 30 fok feletti hőmérsékletet mértek délutánonként.

A nyárias őszelő téveszthette meg a fák, bokrok biológiai óráját, amiben - állítják sokan - a május 6-i fagyos éjjel is szerepet játszik, az akkor lefagyott hajtások mostanra regenerálódtak, s hoztak késői virágokat. Mások, a sokévi népi tapasztalat alapján úgy vélik, hogy a szirmok azt jelzik, hosszú, szép ősz várható, meleg nappalokkal telik majd továbbra is az évszak.

Ők hozzáteszik: nemcsak a virágzó fák, bokrok utalnak erre, hanem a ritkaságszámba menő szeptemberi aszály is. Egy nap kivételével ugyanis egész hónapban nem volt eső a térségben, ahol így kiszáradtak a földek, a rétekről, sőt a kanálisokból, kisebb csatornákból is eltűnt a víz.

Az őszi mezőgazdasági munkák a csontkemény talajon nehézzé váltak, a jövő évi betakarításhoz szükséges vetés lelassult, sőt a száz hektárnyi, még kint lévő burgonyát sem tudják felásni a gépek a kőkemény földből, amibe nem megy ásóvillájuk.

Forrás: MTI

A képet Nagy Ferenc készítette.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való