Híradó

2011.03.13. 15:52 (vasárnap)

„Fácsén cseteljünk vagy menjünk msn-re?”

„Fácsén cseteljünk vagy menjünk msn-re?”

Az ELTE Kommunikáció Tanszéke netszó-pályázatot hirdetett, amelyre április végéig várja a netezéssel kapcsolatos, újonnan elterjedt szavakat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen működő Kommunikáció Tanszék internet- és médiaműhelye netszó-pályázatot hirdetett. A digitális kommunikáció, a közösségi oldalak, a csetelés, az sms-ezés, a blogolás hatással vannak a magyar nyelv szókincsére is. Ezek közé tartozik az informatikai szókincs, például a szkennel, szerver szavak használata a köznapi társalgásban is, az idegen – elsősorban angol – nyelvi szavak átvétele és magyarosítása, mint pendrive, fájl, cset, az új szóalkotások létrehozása, mint például fácse, fészel, láwol, valamint új szószerkezetek kialakulása. Ilyen lehet például a dob egy sms-t, felmegy msn-re vagy leesik a netről kifejezés.

Az ELTE munkatársai a netszó-pályázatra minél több hasonló szót és szószerkezetet várnak, és azt kérik a pályázóktól, hogy írjanak hozzájuk két-három mondatos magyarázatot, illetve egy-egy példamondatot. A pályázati kiírásban példaként említik a geek szót, vagyis egy pályázatnak így kellene kinéznie:

geek [gík]: Az átadó angol nyelvben a túlságosan elméleti embert, a szakbarbárt jelöli. A magyar nyelvben főként a műszaki, különösen pedig az informatikai érdeklődésű embereket nevezik geeknek. Másik elnevezése: nerd [nörd]. Rokon értelmű kifejezése a kocka. Példa: Akkora geek, ki se lehet robbantani a gép elől.

A netszó-pályázatra három kategóriában lehet nevezni. Az egyikben a 12 és 18 év közötti diákok, a másodikban a 19 és 26 év közötti, jelenlegi vagy éppen végzett hallgatók vehetnek részt, míg a harmadikban a 26 év feletti felnőttek indulhatnak.

A pályamunkákat a netszopalyazat@gmail.com címre várják legkésőbb április 30-ig.

A zsűri a nyelvészet elismert szakembereiből áll, a legjobb pályamunkákat a műhely megjelenteti, illetve készítőjüket értékes jutalomban részesíti.

Részletek: http://www.e-nyelv.hu/2011-03-08/netszo-palyazat-2/

Forrás: Független Hírügynökség

A kép illusztráció!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való