Híradó

2011.03.07. 21:53 (hétfő)

Negyedével többet keresnek a férfiak a nőknél

Negyedével többet keresnek a férfiak a nőknél

Egy kutatás szerint a férfiak átlagjövedelme 256 ezer forint, míg a nők átlagosan havi 192 ezer forintot vihetnek haza.

A felmérés szerint bármilyen végzettségről is legyen szó, a nők legalább 25 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak. Egyedül az OKJ-s végzettség a kivétel, ahol a különbség csak 12 százalék. A legnagyobb különbség az egyetemi diplomával rendelkezőknél figyelhető meg, ott több mint 30 százalékos. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy míg a diplomás nők átlagosan 272 ezer forintot keresnek, ugyanilyen végzettséggel rendelkező férfi kollégáik már átlagosan 392 ezer forintot kapnak.

A pozíciókat tekintve a képzeletbeli olló a hierarchia csúcsa felé nyílik. Míg a segédmunkások között még 7 százalékos a különbség a férfi és a női fizetések között, a középvezetőknél ez a szám már 24 százalék. Felsővezetőként pedig a nők átlagosan 29 százalékkal kevesebb fizetésért végzik munkájukat: egy női felsővezető átlagosan 504 ezer forintot, míg férfi társa 705 ezer forintot keres.

A kutatás szerint vannak azonban olyan területek, ahol a nők keresnek jobban. Ilyen a például a postai szolgáltatások szegmense, ahol 9 százalékkal a nők fizetése magasabb. A kultúra, a sport és a wellness területén pedig szinte a nemek egyenlőségéről lehet beszélni. A felmérés említi a "médiamunkásokat" is, ahol szintén a férfiak keresnek jobban, méghozzá 16 százalékkal. Az átlagos női fizetés ugyanis ezen a területen 242 ezer, míg a férfiak 290 ezer forint.

Forrás: Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való