Híradó

2010.12.30. 17:43 (csütörtök)

Trágár dalszöveg miatt szorulhat a Tilos

Trágár dalszöveg miatt szorulhat a Tilos

Ice-T miatt indult eljárás a Tilos Rádió ellen. A médiahatóság szerint károsan befolyásolja a fiatalok erkölcsi fejlődését az obszcén dalszöveg.

Rapzene szól a Tilos rádióban. Csak kevesen értik, csúnya-e a szöveg. A rádióban sem mindig tudják.

„Hindu, sőt többféle dialektusú hangzik el. Nem tudjuk, miről szól.”

Ice-T egyik számának bevezetőjét viszont most már mindenki érti: a Nemzeti Média és Hírközlési hatóság teljes egészében lefordította:

Vigyázat! Ebben a pillanatban Te egy Ice-T lemezt hallgatsz. Ha sértőnek találod a szar, k…, f…, p… Ehhez hasonló szavakat Vedd ki a kazettát Ez nem egy popalbum…

A szöveg a hatóság gyanúja szerint sérti a 16 éven aluliak erkölcsi fejlődését. Ezt írta a médiahatóság a Tilos Rádiónak, és vizsgálatot indított az ügyben. Igaz, azt a hatóság maga is elismerte: nem tudják, a fiatalok közül mennyien érthették az amerikai szlengben elhangzó szöveget.

„Mi utánanéztünk, és pontosítottuk az adataikat, a rádió hallgatottsága alapján, és kiderült, hogy nem valós veszély, amire hivatkoztak” – mondta el Csabai Gábor.

„Nem kell vizsgálni a kiskorúakra gyakorolt tényleges hatásokat, vagy azt, hogy hány kiskorú hallgathatta a műsorszámot, mert a törvénysértés már azzal megvalósul, ha fennáll a lehetősége annak, hogy a kiskorúak fejlődésére az adott műsor káros hatást gyakorol” - ezt válaszolta a hatóság az RTL Híradó kérdésére: vizsgálták-e hányan hallották a dalt.

Alig néhány perc keresgélés után találtunk olyan világslágereket, amelyekben csúnyán beszélnek. Angolul és magyarul is. Ezeket is játsszák a rádiók.

Az egyik legnagyobb kereskedelmi rádió zenei szerkesztője szerint eddig nem vizsgálták a külföldi dalok szövegét.

„Nem is tudom, hogy külföldi dal miatt volt-e ellenőrzés, szerintem nem. Ezek után oda kell figyelnünk, de eddig nem történt ilyen” – mondta Kalácska Gábor, a Neo FM zenei szerkesztője.

A médiahatóság szerint minden ilyen szám miatt indulhat eljárás, ha valaki bejelentést tesz.

A Tilos ellen még az 1996-os médiatörvény alapján indítottak vizsgálatot. A parlament december 23-án elfogadta az új, Európában több helyütt kritizált szabályozást.

A köztársasági elnök hivatalában csütörtök délután még nem tudták megmondani, Schmitt Pál aláírta-e a törvényt, amely január elsején lépne hatályba.

A Sándor-palotában később sem adtak hivatalos tájékoztatást, de több, magát megnevezni nem kívánó állami tisztviselőtől is megtudtuk: az államfő aláírta a törvényt, amelyet késő délután a Magyar Közlöny szerkesztőségéhez is eljuttattak.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való