Híradó

2010.12.15. 13:34 (szerda)

Füstmentesek lesznek a BKV-megállók is

Füstmentesek lesznek a BKV-megállók is

Tilos lesz a dohányzás a fővárosi tömegközlekedési megállókban. Aki mégis rágyújt, 50 ezer forint pénzbírságra számíthat.

Kiterjesztették a dohányzási tilalmat a budapesti tömegközlekedési megállókra, vagyis a játszóterek és aluljárók után az autóbuszok, trolibuszok, villamosok, a fogaskerekű vasút, a sikló, a libegő és HÉV-ek megállóhelyein, állomásain is tilos lesz rágyújtani. A rendelet azt is meghatározza, mi számít megállónak, állomásnak. Eszerint tilos lesz dohányozni az érintett járdaszigeteken, korláttal elkülönített részeken, valamint a megállót jelző táblától meghatározott területen. Ez autóbusz, illetve trolibusz esetében csuklós járműveknél 2 méter széles és 18 méter hosszú terület, egyéb járműveknél 2 méter széles és 12 méter hosszú , kettős megállóban pedig 2 méter széles és 36 méter hosszú részt érint. A villamosok esetében 2 méter széles és 55 méter hosszú zónát határoztak meg, a HÉV járműveknél pedig 2 méter széles és 120 méter hosszú területet, valamint érinti a tilalom a megállóhelyeknél létesített utasvárókat.

A rendelet a kihirdetést követő 45. napon, tehát valamikor február elején lép hatályba. A rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, a tilalom megszegését 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálják.

Döntöttek arról is, hogy betiltják a szeszesital-fogyasztást a budapesti aluljárókban jövőre. Ennek értelmében a fővárosi aluljárókban tilos szeszesitalt fogyasztani, a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszok kivételével. Szeszes italnak minősül egyébként minden alkoholtartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készített termékeket, továbbá az 1,2 százaléknál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat. Aki megszegi a tilalmat, arra 30 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki.

Forrás: Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való