Híradó

2010.10.14. 14:57 (csütörtök)

Festői utazás Veresegyháza történelmében

Festői utazás Veresegyháza történelmében

25 táblaképen Veresegyház története. Történelem, szokások, sajátságok egy helyen. Az alkotást már most is meg lehet lesni.

Nagy darab szakállas billeg a létra tetején Veresegyház főterén az átjáróban. Az emberek meg-megállnak, alaposan megnézik, hogy most vajon miben mesterkedik a város kortárs művésze, Joó Zoltán, alias Porti. (A becenév a 3 testőr Porthos-ától származik.)

Ehhez nem kell mást tenni, mint a tekintetet egy kicsit feljebb emelni, meg még egy kicsit és még azon is egy picit túl, feljebb, egészen az átjáró kazettás mennyezetéig. És akkor ott, azon a ponton elakad az ember lélegzete. 25 egyedi, karakteres és még szomorúságában is vidám festményt lát, és nem csak ettől lesz jókedvű. Hirtelen megelevenedik előtte a város, Veresegyház történelme.

Aki felnéz és engedi, hogy a képek magukkal ragadják, egy szemvillanás alatt ott találja magát Damjanich vagy éppen Rákóczi mellett, ők mind megfordultak a településen, mielőtt harcba indultak. Sirathatja a helyi tanítómestert, Fabriczius Józsefet, aki 1794-ben az élete árán is kimentette a lángoló iskolából a gyerekeket. Képzeletben beállhat a veresegyházi asszonykórus tagjai közé, fújhat egyet a város fúvószenekarával, elmerenghet egy jó kis jazz melódián, és izgulhat, hogy ne felejtse el a verset a helyi szavalóversenyen. Andaloghat kart karba öltve a lampionos felvonuláson, amelyet minden évben megtartanak, és készülhet a betlehemi játékokra, amely mindenkit megmozgat a településen, kicsiket és nagyokat. Van, aki ilyenkor játszik, van, aki süt-főz, van, aki műsorral készül, énekel, forralt bort iszik, egyszerűen csak él és létezik Veresegyházon.

A képzeletbeli utazásnak csak az vet véget, hogy a 20 négyzetméteren mindössze 25 képre volt hely. Joó Zoltán igyekezett mindent megfesteni, ami olyannyira sajátja Veresegyháznak, ezért került bele történelem, szokások, helyi specialitások. Benne van Versegyház íze és zamata, csak a földről fel kell emelni a tekintetet a magasba.

Joó Zoltán az utóbbi bő fél évben Veresegyház történelmében élt. Tervezett, alkotott, újratervezett és finomított. Mára végzett az utolsó simításokkal is, így minden készen áll a pénteki ünnepélyes megnyitóra. Leteheti végre az ecsetet, a mű elkészült. Legfeljebb egy aprócska feladata marad péntekre: valakinek azért a gratulációkat is fogadnia kell!

Joó Zoltán

Kortárs, magyar alkotó. Képeit, festményeit Porti néven szignálja. Több stílusban és műfajban alkot. Legjelentősebb alkotása a több mint 5 négyzetméteres Szent Katalin oltár, melyet Telkibányán, a Szent Katalin kápolnának készített, tölgyfából készült fatáblákra.Illusztrált verseket, meséket. Faragott szobrokat. Animált, mozgó képeskönyvet is készített, ez a rendszer egyaránt alkalmas az oktatásban történő felhasználásra és a különböző műfajú nyomtatott könyvek kiegészítéséhez.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való