Híradó

2010.09.13. 18:39 (hétfő)

Emberkísérlet gyanúja

Emberkísérlet gyanúja

Gyógyszert, koffeint és egy ismeretlen hatású anyagot is tartalmaznak a lefoglalt potencianövelők.

A szegedi egyetemen vizsgált potencianövelők nem gyógyszerek, csak étrend-kiegészítők, ezért elvileg csak növényi hatóanyagaik lehetnek. Elvileg. A vizsgált 10 szerből azonban 8-ban mást is találtak.

„Hat esetben olyan szintetikus gyógyszerszennyezés volt jelen a termékben, amely nem megengedhető. További két termékből az egyikben koffeint találtunk, a másikban egy olyan növényi hatóanyagot, ami nem lehet forgalomban” – mondta Dr. Hohmann Judit, a Szegedi Tudományegyetem tanára.

Olyan étrend-kiegészítőt is találtak, amelyikben olyan hatóanyag volt, amit még gyógyszerként sem hoztak forgalomba, vagyis nem vizsgálták még be.

Zacher Gábor toxikológus szerint ezek a szerek nagyon súlyos szívproblémát, vese és májkárosodást okozhatnak. Azoknál pedig kiszámíthatatlan a hatásuk, akik más gyógyszereket is szednek.

„Azok a kémiai anyagok, amelyek ezekben benne vannak, valamilyen enzimrendszeren keresztül lebomlanak, ezért hatással lehetnek egyéb más gyógyszerekre, amelyeket az ember más krónikus betegségére szed” – mondta Zacher Gábor toxikológus.

Az étrend kiegészítőket jelenleg nem kell a gyártónak bevizsgáltatnia, ha bejelenti az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek, megkapja az engedélyt. Ezen akar a kormány szigorítani decembertől.

A gyártónak a bejelentés mellé mellékelnie kell az alkalmazhatóságot biztosító laboratóriumi vizsgálatok eredményét. Egy negatív lista fog mellékletként a rendelethez kerülni, amelyben az ilyen gyanús növényi származékok, amelyek eleve nem lehetnek benne ezekben a szerekben, az szerepelni fog” – mondta Cserháti Péter

A szakemberek szerint komoly gond van több, fogyást segítő étrend-kiegészítővel is, legközelebb ezeket és az izomnövelőket vizsgálják majd a szegedi egyetemen.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való