Híradó

2010.08.30. 16:15 (hétfő)

Több fizetésre számítanak a tanárok

Több fizetésre számítanak a tanárok

Legalább 1-1,5 százalék körüli keresetkiegészítést várnak a pedagógusok jövőre.

„Egy kezdő tanár most alig több mint bruttó 130 ezer forintra számíthat, és a többiek bére is nagyon alacsony. A hosszú távú cél az, hogy a pedagógusbérek vásárlóértéke az uniós szintet érje el, ami a jelenlegi bérek 2,5-szerese. Ez egyelőre csak álom, a szakszervezet azt azonban szeretné elérni, hogy a ciklus végére minden tanár 25 százalékos emelést kapjon” - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

„Az elmúlt időszakban egyhavi fizetést, az éves bér körülbelül 8 százalékát vették ki a közalkalmazottak zsebéből, amit a lehető leghamarabb vissza kell tenni. Emellett minél előbb vissza kell forgatni a közoktatásba azt a több mint 100 milliárd forintot, amelyet az előző kormány az elmúlt 4 évben kivett abból” – nyilatkozta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Az érdekképviselet üdvözölte az oktatási kormányzat azon törekvését, amely az eddigieknél több teret enged a pedagógusi munkának. Idén szeptember elsejétől újra a tanárok dönthetnek a buktatásról, és a második évfolyamtól kezdve a szöveges értékelés illetve az érdemjegy között is választhatnak.

„A tanárközpontú szemlélet remélhetőleg tényleg új helyzetet teremt a közoktatásban” - mondta Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az érdekképviselet visszaállítaná a korábban elvett heti 2 tanórát, és a 2-4 havi helyett havi szinten tartaná a munkaidőkeret alapú elszámolást is.

Forrás: Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való