Híradó

2010.07.14. 17:13 (szerda)

Szúnyog van, irtás nincs

Szúnyog van, irtás nincs

Nem lesz országos irtás, mert nincs rá pénz, pedig a helyi permetezések nem elég hatékonyak.

„Éhesebbek a szúnyogok évről évre, és mintha több is lenne évről évre, és mindig is hiányoljuk a szúnyogirtást a Római parton.”

Pedig Budapesten irtanak, a nagyobb városokban havonta többször is. Gödöllőn például havonta 6 millió forintot költenek szúnyogirtásra, hiába. A város területén ugyan elpusztulnak a vérszívók, de a környező településekről, ahol nincs pénz a permetezésre, érkezik az utánpótlás.

„Például a leggyakoribb magyarországi szúnyogfaj, a gyötrő szúnyog, amely most az ártereken is a leggyakoribb, egy éjszaka nagyjából egy kilométer távolságot tud aktívan megtenni, tehát ez egy hét alatt lehet akár 5-7 kilométer is” – mondta Zöldi Viktor, az ÁNTSZ biológusa.

Az Önkormányzatok Szövetségénél azt mondják, jó lenne egy összehangolt, országos permetezés, de annak költségeit senki sem akarja vállalni.

„Nincs tisztázva ez a feladat, hogy hova kerül, hol legyen, ki finanszírozza, ennek ellenére egy összefogásra szükség volna, hogy ezt a hatalmas inváziót visszaszorítsa” – mondta Gémesi György, az Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A kormány ugyan elkülönített pénzt országos irtásra, de az már elfogyott.

„100 millió forintot fordított a kormány az általános költségekből szúnyogirtásra. Ám mivel nagyon különleges volt a helyzet Borsodban, ez a pénz elment ott abban a térségben, ahol nagyon nehéz, nagyon veszélyes volt a helyzet a szúnyogok miatt” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy az önkormányzatok más forrásból számíthatnak-e segítségre, a kormányszóvivő azt mondta, most ennyi pénz volt szúnyogirtásra.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való