Híradó

2010.05.26. 16:47 (szerda)

Budapest a második legélhetőbb város

Budapest a második legélhetőbb város

Budapest a 73. helyen áll a világ legélhetőbb városainak listáján és Kelet-Európában csak Prága előzi meg.

A világ legélhetőbb városait tartalmazó lista első 25 helyéből 16-ot európai városok foglalnak el - derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott listából. A Mercer közlése szerint Kelet-Európában folytatódott az életminőség javulása, és a legtöbb vizsgált város javított pontszámán az előző évhez képest. A legjobb kelet-európai város a teljes lista hetvenedik helyén álló Prága lett, amelyet Budapest követ. A magyar főváros a teljes lista 73. helyét foglalja el.

A világ legélhetőbb városa, a tavalyi eredményhez hasonlóan, az osztrák főváros lett, amelyet a dobogón két svájci város, Zürich és Genf követ. A negyedik helyen a kanadai Vancouver, és az új-zélandi Auckland áll, megosztva. Az Egyesült Államok városai közül a Hawaii szigetén található Honoluluban (31.) a legjobb az élet minősége, amelyet San Francisco (32.) követ. Ázsiában Szingapúrt (28.) találták a legélhetőbbnek, amelyet a japán főváros, Tokió (40) követ.

A világ legrosszabb városa idén is Bagdad lett.

A New York-i központú Mercel 39 tényező és kritérium alapján osztályozza a vizsgált városokat. A többi között a politikai, társadalmi és gazdasági körülmények, az egészségügyi rendszer, oktatás, közszolgáltatások, a pihenési lehetőségek alapján pontoznak. A cég a százpontos New York-ot veszi alapul. A lista első helyén álló Bécs 108,6 pontot kapott, míg az utolsó helyen álló Bagdad 14,7-et.

Forrás: AFP/ mercer.com/ Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való