Híradó

2010.05.16. 18:14 (vasárnap)

Mindenkinek joga van a guberáláshoz

Mindenkinek joga van a guberáláshoz

Alkotmányellenes a guberálást tiltó rendelet Kaposváron az ombudsman szerint. A polgármester nem ért egyet az állásfoglalással.

Romlott ételeket esznek, összeszemetelik a közterületeket - erre hivatkozva tiltották meg Kaposváron a guberálást. A városban mégis vannak kukázók, főleg a lakótelepeken guberálnak.

Az ombudsman szerint azonban a guberálást tiltó rendelet alkotmányellenes. Szabó Máté úgy érvel, a szemétbe dobott tárgyakról már lemondtak, így azok már nincsenek senkinek a tulajdonában. A jogsérelmet szerinte súlyosbítja, hogy az eleve hátrányos helyzetbe lévő embereket büntethetik.

„Azt kérjük, hogy ezeket a jogszabály-ellentmondásokat a képviselőtestület oldja fel azzal, hogy hatályon kívül helyezi a guberálásról szóló normát” – mondta Borza Bernadett, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Irodájának osztályvezetője.

A város vezetője nem ért egyet az ombudsman állásfoglalásával.

„Nem ahhoz van alapjoga a kiszolgáltatott embernek, hogy romlott élelmiszert szedjen ki a kukákból, hanem ahhoz van joga, hogy megfelelő ellátást kapjon. És ezt a város biztosítja. Biztosítja azzal, hogy aki dolgozni akar, azt tud, akinek az egészégi állapota ne teszi lehetővé, hogy dolgozzon, az pedig jöjjön hozzánk, és támogatást kap” – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A város a polgármester szerint évente hárommilliárd forintot fordít szociális ellátásra, és van ingyenkonyhájuk, valamint hajléktalanszállójuk is.

A városban öt év alatt senkit sem büntettek meg guberálásért, a közterület-felügyelők minden esetben csak figyelmezettek. Az önkormányzat ezután sem tervez komolyabb szankciókat, de mindig rászólnak majd az emberekre, hogy ne turkáljanak a kukában.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való