Híradó

2010.04.03. 11:16 (szombat)

Este kezdődik a húsvéti örömünnep

Este kezdődik a húsvéti örömünnep

Nagyszombaton Jézus szenvedéseire és halálára emlékeznek a hívek.

A Nagyszombat a húsvétot megelőző nap a keresztény naptárban. Ez a húsvéti örömünnep kezdete. Este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel, ezt követi a keresztvíz-szentelés majd a vigília mise, amely már a feltámadást ünnepli. A vigília templomi szertartása négy lényegi részre épül: a fény liturgiája, az igeliturgia, a vízszentelés és az áldozati liturgia alkotja. Nagyszombat egyben a negyvennapos böjt végét is jelenti: a körmenet után az emberek elfogyasztják a húsvéti vacsorát, amely hagyományosan sonkából és tojásból áll.

Nagyszombat a Nagyhét egyik meghatározó napja. A Nagyhét Jézus szenvedéseinek stációit járja végig. Ez az időszak a segít a vallásos embereknek, hogy fel tudjanak készülni a halálra és a feltámadásra.

Jézust Nagypénteken feszítették keresztre és harmadnapra, vasárnap támadt fel. Rómában Nagypénteken ezúttal is a Colosseumnál idézték fel a keresztutat. XVI. Benedek pápa is vitte a keresztet. A menet 14-szer állt meg, így emlékeztek a Golgotára vezető 14 stációra. A húsvéti ünnepre több százezer külföldi turista érkezett Rómába.

Forrás: RTL Híradó - Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való