Híradó

2010.02.19. 12:38 (péntek)

Már nem kell az eredetiségvizsgálat

Már nem kell az eredetiségvizsgálat

Az továbbra is bizonytalan, hogy hogyan kártalanítják azokat az autósokat, akik eddig kifizették a vizsgadíjat.

Műszaki vizsga a Magyar Autóklubnál: péntektől már nem kell eredetiségvizsgálatot csináltatni. Ez jó hír az autósoknak, ám a vizsgaközpontoknak kevésbé: ők bevételtől esnek el. Év elején változott a törvény. Január elseje óta mintegy 28 ezer autós fizetett ki 17 ezer forintot eredetiségvizsgálatra a műszaki meghosszabbításakor. Nekik visszajár a pénz. Hogy hogyan, arról a kormány még nem döntött. Az ellenőrzést végző cégektől biztosan nem kérik vissza a pénzt. A vizsgadíj 40 százaléka maradt náluk.

Április 1-től újabb autósokat érintő jogszabály lép életbe. A karambolos gépkocsik javítása lesz hosszadalmasabb - legalábbis a Magyar Autóklub ügyvédje szerint.

„A jelentősen sérült gépjárművet a biztosító köteles elküldeni a javítás előtt egy közlekedésbiztonsági vizsgálatra, ahol döntenek arról, hogy most ez alkalmas-e a közlekedésben való részételre vagy nem” – mondta Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub ügyvédje.

Az ügyvéd szerint, amíg nincs meg a vizsgálat, a kár legfeljebb 60 százalékát fizetheti ki a biztosító, a javítás pedig elhúzódhat. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál másként látják. Szerintük a még meg sem jelent jogszabályon máris több ponton változtattak. Az autósok pedig jól járnak.

„Megszűnik a számla nélküli javítás lehetősége, másrészről pedig a közlekedés biztonságára veszélyes törött autókat lehet így letiltani az utakról” – mondta Lovas Károly Róbert, az NKH alelnöke.

A pontos szabályon még dolgoznak. Azt egyelőre senki sem tudta megmondani, hogy mikor lehet majd megismerni a végleges szöveget. Csak a hatálybalépés dátuma biztos: április elseje.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való