Híradó

2010.01.20. 16:07 (szerda)

Veszélyben a Református Kollégium kincsei

Veszélyben a Református Kollégium kincsei

A műemlék több helyen beázik, ezért a napokban felbecsülhetetlen értékű könyvritkaságok áztak el.

„Ázhatott napokig szerintem, mert minden oldala nedves, elejétől a végéig.”

Teljesen átázott, 1744-es kiadású könyvritkaságról beszél a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora. A kollégium tetőszerkezete elavult, a 600 ezer kötetes könyvtár több helyen beázik.

„A tetőnek a cseréje, a statikai megerősítés, a nyílászárók cseréje és a homlokzatnak a felújítása van napirenden. És mindamellett, hogy célunk a kincsek megőrzése, szeretnénk a kollégium turisztikai vonzerejét is növelni” – mondta Fazekas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

Az értékes köteteket a penészgomba is megtámadta. Emiatt a könyvtárban dohos, büdös a levegő. A nedves polcokról levett könyveket – kényszerűségből - a padlón szárítják.

INSERT: „Hogy ne terjedhessen tovább a penészgomba a könyveket most elkülönítettük, szárítjuk és várjuk a restaurátorok érkezését, a pontos kárfelmérést” – mondta Gáborjáni Szabó Botond gyűjteményi igazgató.

Egy-egy sérült könyv restaurálása 40-50 munkaórát igényel. A könyvritkaságok helyreállítása kötetenként, akár 200 ezer forintba is kerülhet. A kollégium épületét legutóbb a 70-es években újították fel. A legszükségesebb munkálatokat pályázati pénzből fedezné az intézmény.

A kollégium részleges felújítása körülbelül két évet vesz majd igénybe. A munkálatok teljes költsége több mint 440 millió forint.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!