Híradó

2009.12.30. 18:05 (szerda)

Nyeregben érezhetik magukat a biciklisek

Nyeregben érezhetik magukat a biciklisek

Az új KRESZ értelmében január elsejétől a biciklisták már akkor is bemehetnek az egyirányú utcákba, ha azokban nincs biciklisáv.

Hiába van a KRESZ-ben, hogy a zebrán mindig a gyalogosnak van előnye, az autósok csak ritkán állnak meg. Az új jogszabályban ezután sem lesz sebességkorlátozás a gyalogátkelőknél. A közlekedési minisztérium szerint azért, mert nem a sebességtől függ a gyalogosok biztonsága.

„Azt gondolom, elvárható a gyalogostól is, az autóstól is, hogy egymásra tekintettel, felelősen vegyen részt a közlekedésben. Pontosan megmondani, hogy mekkora az a sebesség, ami mellett megelőzhető a balesetveszély, nem lehe” – mondta Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Szegeden már évek óta szabad kerékpárral szembe menni a forgalommal, ha van biciklisáv. Január elsejétől már nem kell felfestés az egyirányú utcákban, elég lesz a táblákon jelezni, hogy számítani kell bicikliforgalomra. A kerékpáros klub elnöke szerint ezzel nem nő, inkább csökken a balesetveszély.

„Az egyirányú utcánál lehet, hogy lesz dudálás az elején, de látjuk egymást, én látom az autót, ő lát engem, tudunk egymásra reagálni” – mondta László János, a Magyar kerékpáros Klub elnöke.

Új táblák is lesznek majd az út szélén. A városi szmog elkerülése miatt korlátoznák a régebbi, vagyis a rendszámukon sárga matricát viselő autók közlekedését. Budapesten például október és március között a Hungária és a Könyves Kálmán körútnál beljebb sárga matricás autóval nem lehet bemenni

Az RTL Híradó kereste a rendőrséget, azt mondták egy hónapot kérnek, hogy összefoglalják tapasztalataikat.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való