Híradó

2009.10.28. 18:42 (szerda)

Elkészült Budapest zajtérképe

Elkészült Budapest zajtérképe

Ahogy arra számítani lehetett, a forgalmas utak és vasútvonalak mentén mérik a legnagyobb zajt.

Budapest egyik leghangosabb helyén, sok az autó és még vonat is jár. Az üzemek mellett ez a két leggyakoribb zajforrás a fővárosban, a térképen az autók keltette zaj nagysága látszik. Ahol sötétkékre színezték az utakat, ott nagyon magas, 80-85 decibel feletti a zaj

„Ha nyolc órán keresztül folyamatosan ez a 85 decibel felett van ez a zajterhelés, akkor mutatható ki a hallás romlása” – mondta Muntag András, zaj és rezgésvédelmi szakértő.

A zajterhelés csökkentésére most még nincs kidolgozott program - de készül. Ebben már az is szerepelne, hogy az új beruházások – út vagy gyárépítések – engedélyezésekor azt is meg kell vizsgálni, miként befolyásolnák a környék zajterhelését.

„Hogyha úgy olyan eredmény jön, a zajtérképe modellje alapján , hogy ez kedvezőtlen erre a környékre vagy az egész városra, akkor az ne lehessen kiadható” – mondta Gonczlik Tamás ügyosztályvezető.

Budapest és a környező települések zajtérképe 500 millió forintba került. Az összeg 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát az állam fizette.

A zajtérképről részletesen itt olvashat >>>
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való