Híradó

2009.09.28. 16:25 (hétfő)

Ágyúdörejtől hangos Balatonberény

Ágyúdörejtől hangos Balatonberény

A település melletti szőlészetekből gázágyúkkal riasztják el a madarakat.

„Vasárnap, de a hét összes napján, hajnalban, ha ez megszólal öt óra magasságában, akkor az ijesztő. Nem lehet megszokni, a nap végére ideges vagyok tőle” – mondta Győri Andrea.

A szőlészek azonban azt mondják: ha nem használnák a gázágyút, akkor a madarak tönkretennék a termést.

„Annyira nagy mennyiségű madár van a Balaton parton. Itt vannak a nádasok, és a nádasokban alszik éjszaka, és onnét reggel jön fölfele és egész nap itt vannak. Itt nagyon-nagyon sok gazdának ez nagyon sok bosszúságot okoz” – mondta Kristóf Ferenc a Kristóf Pincészet tulajdonosa.

A gázágyúk használata nem tilos és mivel a szőlészetek a falu határán kívül vannak, az önkormányzat szerint ők nem is tehetnének ellenük semmit.

„Évek óta probléma ez a községben, jó lenne, ha megoldódna. Szerintem mindenképpen a rasel háló megoldás lenne, ha behálóznák a kordonszerűen termelt szőlőterületeket és akkor a probléma megoldódna” - mondta Horváth László Balatonberény polgármestere.

A gazdák szerint azonban ekkora területen ez olyan drága lenne, hogy már nem érné meg a szőlőtermesztés.

A szőlészetben kedden kezdődik a szüret. Ez azt jelenti, hogy a gázágyúk is elhallgatnak, és - legalábbis jövő augusztusig, amikor újra érik a szőlő - ismét csend lesz a településen.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való