Híradó

2009.08.31. 07:44 (hétfő)

Leonard Cohen először Magyarországon

Leonard Cohen először Magyarországon

A 75. életévét betöltő kanadai költő, énekes és dalszövegíró először lép fel hazánkban.

Leonard Norman Cohen több mint 40 éves zenei pályafutása alatt olyan albumokat jelentetett meg, mint a Songs of Leonard Cohen(1967), Songs of Love and Hate(1970), vagy az I'm Your Man(1990) és a 2004-es Dear Heather, amelyeket a könnyűzene klasszikusaiként tartanak számon.

Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes Leonard Cohen lemezt adott ki - Engem vársz - címmel. 2003-ban - A vendégek - címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész, köztük Zorán, a Kispál és a Borz, Müller Péter Sziámi közreműködésével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán "Volt egy tánc" című dala nem fordítás, Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.

Cohen rajongói között olyan együttesek és előadók is vannak, mint a U2, az REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright, vagy Johnny Cash. Leonard Cohen 1991-ben bekerült a kanadai zenész-hírességek dicsőségcsarnokába, és 2003-ban kitüntették a Kanada Rendjellel, amely a legmagasabb polgári kitüntetés.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való