Híradó

2009.03.13. 18:35 (péntek)

Luxus lesz a koporsós temetés

Luxus lesz a koporsós temetés

Egyre többen hamvasztatnak, mert az olcsóbb, mint a hagyományos temetés.

A hamvasztásos temetést sokszor zene és vízfüggöny is kíséri. Persze ez is plusz pénzbe kerül, de ennek ellenére még így is olcsóbb, mint a hagyományos koporsós búcsúztatás. Ezért egyre többen választják a temetésnek ezt a módját. Sőt, vannak, akik még az urnát sem hagyják a temetőben, hogy spóroljanak.

„Az urna hazavitelek száma és a hamvasztások száma is emelkedett” – mondta Somogyi Tibor, a Budapesti Temetkezési Intézet főosztályvezetője.

„A kerámia urnák a legkelendőbbek, amik olyan 9 ezer és 14 ezer között mozognak.”

Leginkább ezeket veszik, mert sokkal olcsóbb, mint egy koporsó. Ennél a temetkezési cégnél azt mondják, sokan hitelt vesznek fel a hagyományos temetéshez.

„Volt már arra példa, hogy a koporsós temetés azért csúszott egy-két hetet, mert valaki jelzáloghitelt vett fel a lakására, hogy mindenképpen el tudja intézni a koporsós temetést” – mondta Kócsics Viktória, üzletvezető.

A nagykanizsai temető úgynevezett szociális parcellájában is szaporodnak a sírok. Olyannyira, hogy hamarosan újat kell nyitni. Ide a város temettet, a költségeket az önkormányzat állja. Korábban csak olyanok kaptak itt sírhelyet, akiknek nem voltak rokonaik.

„Sajnos most már egyre gyakoribb az, hogy hozzátartozók kérik a szociális temetést, mert nem tudják kifizetni a rendes, normál temetést, és akkor igénybe veszik a polgármesteri hivatal segítségét” – mondta Kelemen Z. Pálné, a nagykanizsai temető vezetője.

Nagykanizsán is évről évre többen választják az olcsóbb hamvasztást. 2006-ban a temetéseknek még csak 30, tavaly viszont már a 36 százaléka volt urnás.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való