Híradó

2008.02.05. 06:58 (kedd)

Bombázás Barcson

Bombázás Barcson

A délszláv háború kitörése után pár hónappal egy ismeretlen vadászgép repült Barcs fölé. Kioldotta kazettás bombáját, majd Jugoszlávia felé fordult és eltűnt. Hogy valójában miért is támadták meg a horvát határ mentén fekvő várost 1991 októberében, máig nem tudni.

„Június 28-a óta a mai napig a jugoszláv légierő 18 esetben sértette meg a magyar légteret” – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

Bombatalálat Barcson, 1991 októberében. Ez volt a legsúlyosabb magyarországi incidens a balkáni háborúban. Hivatalos magyarázat azóta sincs a történtekre.

„Én ’94-ben kerestem meg Belgrádot, amikor már nem volt ilyen feszült a helyzet, és volt esély, hogy a délvidéki magyarok helyzetén javítsunk. Személyesen tárgyaltam Miloseviccsel, de egy ilyen kísérletkor az ember nyilván nem a barcsi bombázásról beszél” – mondta Jeszenszky Géza.

Abban a volt külügyminiszter sem kételkedik, hogy szerb repülők dobták le a bombákat. Tévedésről nem lehet szó, ezt mondják a magyar pilóták is.

„Mint repülőgép-vezető nehezen tudom elképzelni, egy elsötétített területről átrepülve egy megvilágított területet össze tudnék keverni éjszaka” – mondta Pető István bázisparancsnok.

Az Antall-kormány külügyminisztere szerint a szerbek egyszerűen bele akarták rángatni az országot a háborúba. De van, aki megtorlásról beszél.

„Voltak olyanok is, akik azt mondták, hogy a határ közelében folyó harcok során előfordulhatott, hogy horvát katonák Magyarországra átjőve hátba támadták a jugoszlávok alakulatait, vagyis a magyar fél szemet hunyt a horvát csapatok mozgása felett” – mondta Keleti György volt honvédelmi miniszter.

Jeszenszky Géza ezt most is cáfolja:

„Előfordult, hogy horvát csapatok átlépték a magyar határt, de akkor a magyar alakulatok lefegyverezték őket.”

Hogy pontosan mi és miért történt Barcson, azt ma is mindenki másképp magyarázza.

Részletek kedden este a XXI. században!

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való