Híradó

2016.08.31. 14:06 (szerda)

A kutyák értik, amit mondunk nekik

A kutyák értik, amit mondunk nekik

Már az ember előtt kialakulhatott a beszéd feldolgozásának agyi háttere – állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai.

A kutatás eredményeit nem rég közölte a rangos Science folyóirat. A magyar tudósok a világon elsőként vizsgálták, hogy a kutyák agya hogyan dolgozza fel az emberi beszédet, MRI vizsgálatokat végeztek a négylábúakon.

 

Az egyik kutató az Indexnek elmondta megmérték a kutyák agyi aktivitását, miközben a kiképzőjük beszédét hallgatták. A kutyák dicsérő szavakat hallgattak dicsérő és semleges hangsúllyal, illetve számukra jelentés nélküli kötőszavakat, szintén dicsérő és semleges hangsúllyal. Azt vizsgálták, hogy melyik agyterületek különítik el a jelentéssel bíró szavakat a jelentés nélküliektől, illetve a dicsérő intonációt a nem dicsérőtől.

A kutyák értik, amit mondunk nekik
 

 

A kutyák akárcsak az emberek a bal agyféltekéjükkel dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak. Mindez arra utal, hogy a szavak feldolgozását támogató idegi mechanizmusok már sokkal korábban kialakultak, mint azt eddig gondolni lehetett és nem csak az emberi agyra jellemzőek.

Forrás: D. Molnár Attila, Filmjungle.eu

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való