Híradó

2018.09.12. 16:10 (szerda)

448 igen – elfogadták a Sargentini-jelentést

448 igen – elfogadták a Sargentini-jelentést

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést szerdán az Európai Parlament (EP), több mint kétharmados többséggel.

A jelentés elfogadásához legalább 376 szavazatra volt szükség. Végül 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. A tartózkodás nem számított leadott szavazatnak.

A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított és az EP nagy többséggel jóváhagyott dokumentum szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek rendszerszintű és súlyos sérülésének:
A dokumentumban a magyar alkotmányosságot, a választási rendszert, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciót, a véleménynyilvánítást, a tudományos életet, valamint a kisebbségek és a menedékkérők jogait bírálták, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben.

<div style="width: 100%; height: 0px; position: relative; padding-bottom: 57%;"><iframe src="//rtl.hu/embed/1236743/onSite" frameborder="0" allowfullscreen="true" style="width: 100%; height: 100%; position: absolute;"></iframe></div>

A szavazás eredménye indokolja az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítását, ami nem más, mint egy olyan többlépcsős eljárás, ami az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség.

Az uniós szerződés hetes cikke szerint most az következik, hogy a Tanács meghallgatja a Magyarországot, és ajánlásokat tehet neki. Ez a párbeszéd a Tanács és Magyarország között akármeddig eltarthat.

Kép forrása: puzzlepix.hu/AP

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való