KERESÉS search-close
Csak a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
X
Másolás vágólapra

Veszélyben a demokrácia és az „európai értékek”? Tisztáztuk a fogalmakat!

2017.02.23. 19:00

Veszélyben a demokrácia és az úgynevezett „európai értékek”? Utat tör a populizmus a világban? Szavak és kifejezések, amelyekről sokszor halvány képzeteink vannak, hogy valójában mit is jelentenek pontosan.

Egyértelmű a válasz a gimnazistáktól. A demokrácia a nép uralma. Az ókori görög filozófusok is vitáztak arról, hogy vajon tényleg a demokrácia a legmegfelelőbb politikai rendszer a nép számára, a nép uralma valóban virágzáshoz vezet -e. Hiszen a nép-mint kifejtették - nem mindig tudja, mi a jó neki.  Churchill szerint „A demokrácia a kormányzat rossz formája, amely azonban még mindig jobb az összes többinél.”

László Róbert politológus közgazdásszal, választási szakértővel a demokrácia értékeiről beszélgettünk, és arról, ehhez mi köze lehet a focinak.

 

 

Hogy mit jelent a demokrácia, milyen alappillérei vannak, mi a múltja és mit tudunk vele kezdeni, azt számos külföldi oktatófilm mutatja be különböző formában az interneten. Az egyik legérdekesebb az, amikor egy klaviatúra szimbolizálja a demokráciában rejlő lehetőségeket:

 

 

 

Például, hogy szabadon kifejezheted magad, reagálhatsz dolgokra, egyetérthetsz valamivel, vagy éppen hogy nem. László Róbert azt mondja, hogy mi magyarok még tanuljuk a demokráciát, a jogaink gyakorlását, annak ellenére, hogy a rendszerváltás már majdnem harminc éve megtörtént. De az ezt megelőző időszak sem segített abban, hogyan kell ezt jól csinálni.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legfrissebb adás

Hozzászólások

A hozzászólások moderálás után kerülnek megjelenítésre.

0 hozzászólás

Hozzászólás:

500 karakter
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!