Fókusz

2017.04.03. 11:57 (hétfő)

Útinapló a Mount Everestről

Útinapló a Mount Everestről

A Fókusz csapata is ott van a csúcstámadásra készülő magyarokkal és az őket az alaptáborig kísérő bakancsos hírességekkel. Jász Zoltán kollégánk így számol be az Everest Expedíció 2017 hétvégéjéről:

Útinapló a Mount Everestről
 

 

Szombat: Életünk legdurvább túráját csináltuk meg Phakding és Namche Bazaar között. A csapatunkkal lévő 7 serpa elindult a nagy táskáinkkal, nekünk pedig a saját hátizsákjainkban kellett bepakolni 5-6 kilónyi, aznapra szükséges dolgot. Kb. 10 km-es volt az út és 7 órán át mentünk és 600 métert emelkedtünk 2640-ről 3440-re. Átmentünk a világ talán legszebb függőhídján, melynek neve Larja Dopha, a világon csak Hillary hídnak hívják, amely több hollywoodi mozifilmben is szerepelt már.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

60 méter hosszú és legalább 150 méter magasan megy át a Khumbu folyó felett. (Sir Edmund Percival Hillary új-zélandi hegymászó, aki 1953. május 29-én Tendzing Norgajjal együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet.)

Útinapló a Mount Everestről
 

 

Ahogy mentünk felfelé egyre inkább változott a növényzet, a lombhullató erdőt felváltotta az örökzöld, majd pedig egyre alacsonyabbak lettek a fák. Egyből kiderült, hogy 3 csoportba lehet osztani a 24 fős expedíciónkat. Van 6 profi hegymászó, köztük Klein és Suhajda, vannak az amatőr túrázók és a többiek. Akiknek mindig túl nehéz a hátizsákjuk, de még sincs benne minden, akik rossz kabátot hoztak magukkal, akik nem tették be az esőálló nadrágot, akik nem törték be a cipőjüket, viszont akiknél túl sok kaja és az ital… Találja ki mindenki, hogy ki melyik csoportba tartozik... Mindenki eldönthette, hogy melyik csoportba tartozik.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

A csoportunk aztán nagyon szétszakadt: a profik elől voltak, az amatőrök hátul, a többiek pedig még hátrább. Megtanítottak minket, hogy az elképesztően meredek kapaszkodókon és az egyenes úton is nagyon lassan kell mennünk, hogy a pulzusunkat alacsonyan tartsuk. Ez a túlélés záloga a magas hegyekben.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

Estére érkeztünk meg a serpák fővárosába Namche Bazaarba, amely egy csodás picinyke völgyben, és a hegyek oldalára épült. Dávidék már órák óta ott vártak minket. A hotelünkben, mint az összes többiben nincs fűtés, éjszaka kint –5 fok volt.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

Vasárnap, amikor kinéztünk az ablakon ragyogó napsütésben láttuk a környező 6 és 7 ezres havas csúcsokat. Mivel nagyon megterhelő volt az előző 2 nap, vasárnap egy pihenőnapot tartottunk. Ez azt jelentette, hogy akklimatizációs okokból újra túrázni mentünk.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

A település feletti hegyre mentünk fel, az 400 méteres szintkülönbséget jelentett. Mindenki otthon akart maradni, de nem bántuk meg.  Igaz ott már nyomokban hó volt, de életünkben először megláttuk az Everest csúcsát a messzeségben. Káprázatos volt.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

2 óra kemény túra volt az ára. Délutánra mindenki hulla fáradtan esett be a hotelbe, ahol forró teával vártak minket. Megjelentek az első hegyi betegség tünetei: orrvérzés, fejfájás, alvatlanság, hányinger, hasmenés. A többit nem részletezném.

Útinapló a Mount Everestről
 

 

Hétfőn indulunk tovább…

 

(fotók: Kereki László)
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való