Fókusz

2013.05.30. 19:00 (csütörtök)

Mentőkutya újratöltve

Mentőkutya újratöltve

A nyomkereső ebek munkáját egy új technológia segíti majd a jövőben. A szerkezet már bizonyított, több ember életét is megmentette.


Magányos alak kuporog az erdő közepén. Fáradt, kimerült. Eltévedt. Az eső vigasztalhatatlanul esik. Érkezik-e segítség? A mentőcsapat szakképzett kutyákkal vág neki az erdőnek, és próbálják megtalálni az eltűntet. Nagy segítség ilyenkor valamely, a szerencsétlenül járt személytől származó ruhadarab, esetünkben egy sál. Fanta, a hatéves Golden Retriver szagot fog, és rátalál a kuporgó alakra. Gyors szimattal ellenőrzi, hogy a keresett személyt találta-e meg, majd boldogan, vakkantva jelzi hollétét.

Hasonlóképpen zajlik egy gyakorlat, mely a mentőkutyák javát szolgálja. A próbamentés egyben egy újfajta technológia tesztje is, mely során a kutyákra egy nyomkövető egységet erősítenek. A szerkezetek segítségével pedig lehetővé válik, hogy a bázisról is kövessék a mentés koordinátáit. Pontosan be lehet mérni, hogy egy adott területet hány százalékos biztonsággal tudnak lefedni a keresők. A mentés irányítója egy táblagépen követi nyomon a kutyák helyzetét és átlátja, melyek azok a területek, amik kimaradtak és hol érdemes folytatni a keresést. A kutyák szaglását tehát a legújabb technológia is hozzásegíti a mentőakció sikeréhez.

Nézze meg itt a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!