Fókusz

2011.01.21. 19:12 (péntek)

A halál kísért Haiti utcáin

A halál kísért Haiti utcáin

A tavalyi földrengés után most a kolera szedi ezrével az áldozatait Haitin. Eddig 110 ezernél is többen fertőződtek meg és csaknem 4 ezren haltak bele a járványba.

Port-au-Prince legnagyobb kórházába folyamatosan viszik a kolerás betegeket. Megpróbálják őket elkülöníteni, de ez nem mindig lehetséges. Egy férfi már napok óta a folyosón fekszik. Aki belép a fertőzött területre, annak lemossák és lefertőtlenítik a cipőjét.

A kórház főorvosa szerint sokkal többen betegednek meg, mint amennyi embert meg tudnak gyógyítani.

„Szeptember 22-én érkezett az első fertőzött beteg, és azóta egyre többen jönnek. Eddig tízezernél is több pácienst láttunk el. 40 százalékuk élet és halál között van. A többséget meg tudjuk gyógyítani. Eddig itt nálunk, 300–an haltak bele a járványba” – mondta a főorvos.

A haiti főváros déli részén az egyik szegénynegyedben terjedt a leggyorsabban a járvány. Kevés a víz, ezért sokan a patakban fürdenek, de az állatok is ebből isznak, a disznókat is ide kötik ki. A szakemberek szerint így lehet a legkönnyebben megfertőződni.

Sokan félnek a betegségektől, de legjobban a gyerekeket féltik. A kolera miatt már a legkisebbeket is a kézmosásra tanítják. A szemetet megpróbálják elégetni, persze a város közepén. Elviselhetetlen a füst és a bűz. Sokan kendővel takarják el az arcukat.

Magyarországon sokan vannak, akik rendszeresen küldenek csomagot a haiti árváknak. A Baptista Szeretetszolgálat emellett épít még egy teljesen új árvaházat és szakiskolát is a fővárosban. A földrengésben ugyanis, több mint 10 ezer gyerek maradt árván vagy félárván. Az első szint már elkészült. Angolt, számítástechnikát és szabás-varrást tanulnak majd az idekerülő gyerekek.

Nézze meg a Fókusz riportját!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való