Humortalan humorista-jelöltek táncoltak a zsűri idegein

2012. április 7. 21:00

A negyedik Válogatóban a zenés és táncos produkciók mellett többen a napjainkban népszerű stand-up műfajával próbálkoztak, és láttunk egy „rapművész-paródiát” is.

Egy felismerés nem elég a Csillag Születik tehetséghiányos-versenyzőinek ahhoz, hogy feladják reflektorfényről szőtt álmaikat. Ez a negyedik Válogató legnagyobb tanulsága. Bár egyeseket több tényező is akadályoz abban, hogy rádöbbenjenek: erre az útra rá sem kellett volna lépni. A 18 éves Kompár Bianka Hanny imád zenét hallgatva utazni, a válogatásra is csak egy mp3-lejátszóval jött, elfelejtette magával hozni a zenei alapot, ezért a zsűri előtt is a lejátszó segítségével kezdett el énekelni. Rosszul. Ezért „ledudálták”. Hernádi Judit első mondata ez volt: „Nem volna baj, ha hallanád magad néha.” Puzsér azt tanácsolta, ezt inkább a metrón se gyakorolja. Bianka sírt Ördög Nóri és Lilu vigasztaló karjai között, majd kitört belőle: „Tudom én, hogy hogy énekelek, azzal semmi baj nincsen.” Hogy szerinte mi volt a probléma, azt már sohasem tudjuk meg.

Tóth Barbara tudja, mi a baj a hobbiénekesekkel. Felháborítónak tartja őket és legszívesebben odamenne hozzájuk, hogy felvilágosítsa őket valódi képességeikről, de csak azért, nehogy hülyét csináljanak magukból. Ő 12 éve énekel, és úgy érzi, megérdemelne négy igent, mert nagyon sokat hajtott a sikerért. Ám miután a dudaszó véget vetett Beyoncé dalának, a következő bírálatot kapta Pokorny Liától: „A hangszínedben van valami, ami tetszik, csak közben nem tudsz énekelni.” Puzsér keményebben fogalmazott: „fiatal vagy, egészséges vagy, éneklésmentesen boldog és sikeres életed lehet.”

A 24 éves Milák Mózes dalában vágyódott egy nő után, de nagyon. „Imádom, hogy ontod a romantikát és az erotikát, de nem egy rózsaszálat dobtál ide, hanem befaroltál egy kamionnal és most ömlik rám az egész” – mondta Pokorny Lia, még mielőtt ajkait elhagyta volna a „nem” szócska. Kovács Kitti feladta skóciai munkáját és életét, hogy hazajöjjön a válogatásra és új alapokra helyezze életét. Alicia Keys Empire State of Mind című dalával készült, ám hiába az angol nyelvterületen eltöltött idő, akcentusa annyira zavaró volt, hogy a zsűri végül nem tudta eldönteni, rossz kiejtése vagy az énektudás hiánya zavarja jobban. Kitti könnyek között búcsúzott a színpadtól.

Blitzer Csaba azért jelentkezett a Csillag Születikbe, mert szeretné, ha az általa írt poénokon nemcsak ő nevetne, hanem a közönség is. Ám stand-up comedyje nem aratott sikert. Hajós finoman kezdte az értékelést: „Kell még ezen dolgozni, valahogy nem működött, nem tudom, mi az oka.” Hernádi azonban közbevágott: „Az az oka, hogy tehetségtelen vagy. Lehet, hogy ez durván hangzik, de te ebben nem vagy tehetséges.” A zsűri bölcs asszonyának szavait legjobban Puzsér értékelte: „Most példásan kemény voltál, büszke vagyok rád!” Csaba rendkívül rossz poénjai után megindult a humorista-áradat, de rosszabbnál rosszabb próbálkozásokkal táncoltak a zsűri és a közönség idegein. „Ha a modoroskodást elhagyod, akkor egy nagyon rossz stand-upos lehet belőled.” „Azért nincsen semmi baj, mert egészséges vagy és nincsen háború” – ilyen és ehhez hasonló megszólalásokkal vette el a kedvét a jelentkezőknek Puzsér Róbert. Ám végleg a békamaszkban, félmeztelenül érkező Főző János Kolbász lohasztotta le a kritikust. A magát showmannek tituláló férfi letolta a nadrágját és azt mondta, most át fog alakulni kecskebékává, vagy gengsztervaranggyá, és végül ő lett a rapperbéka. Majd a videó-megosztók réme. „Nagyon nagy király vagy, nagyon jól szórakoztam, de ha félig berúgok, jobb vagyok ebben, mint te” – mondta Hajós, majd a négy nem után a kecskebékának el kellett hagynia a színpadot.

A dugába dőlt zenés produkciók itt még nem értek véget. Kutnaharszky Martin gitárjátékáról és énekéről Puzsérnak az „antikrisztus menyegzőjének talpalávalója” jutott eszébe, a mulatós zenével készülő Mohácsi Sándornak „a kőbányai 19-es számú italkimérőt” ajánlotta, mint fellépési helyszínt, Várhegyi Gergely teljesítménye pedig számára 30 klikket ért a videó-megosztón, ám ezt a 30 klikket is a szülei és barátai lelkesedésének számlájára írta.

A Csillag Születik válogatása ezennel véget ért, a zsűrinek ki kell választania a továbbjutókból azt a 12 produkciót, melyek érdemesek arra, hogy az élő adásokban küzdjenek a nézők és a zsűri kegyeiért.