KERESÉS search-close
Sárközi Ákos

Sárközi Ákos


Sárközi Ákos 1977-ben született, Budapesten. Egy kislány édesapja.

Vendéglátóipari szakközépiskolát végzett, bár igazából fotográfus szeretett volna lenni, mert a vizualitás mindig is fontos volt számára. Ezért nem véletlen, hogy az ételek készítése közben is mindig színekben, látványban gondolkodik, és legfőbb célja megmutatni a vendégeknek az ételek szépségét.

Ezt igyekszik minél többször hangsúlyozni. Legutóbb például egy tárlatvezetésre is felkérték: a Nemzeti Galériában elmondhatta, mennyire fontos szerepet játszik a gasztronómiában a művészet. Nemcsak szavakkal, de egy hihetetlen performansszal is sikerült lenyűgöznie a látogatókat! A Michelin-csillagos séf egy vászon és néhány általa készített izgalmas alapanyag segítségével megmutatta, milyen kreatív folyamat a tálalás.
 

„Édesanyámtól tanultam főzni, és a mai napig gyakran merítek ihletet a családi receptekből.”
 

Pályája kezdetén egyszerű szakácsként élte mindennapjait, majd egy szerencsés véletlennek köszönhetően 2006 őszén felvételt nyert az Alabárdos étterembe. Itt találkozott először a csúcsgasztronómia fogalmával. Ebben az időszakban kezdett Magyarországon kibontakozni egy új szemlélet a vendéglátás területén, így aztán új technológiákat és alapanyagokat ismerhetett meg.
 

„Ezek a változások nagy hatással voltak rám: kitárult egy új világ.”
 

A két Michelin-csillagos portugáliai Vila Joya-ban eltöltött pár hét pedig arra döbbentette rá, hogy szükség van hasonló vendéglátásra Magyarországon is.

2010-ben lehetőséget kapott Horváth Tamástól és Kalocsai Zoltántól, hogy újonnan megnyíló éttermük, a Borkonyha konyháját vezesse. Ákos rengeteg izgalommal vetette bele magát élete első konyhafőnöki állásába. A nyitás óta eltelt idő alatt a konyha nagyon sokat változott és finomodott. A Séf megtanulta, miként is kell vezetni egy konyhát, inspirálni a csapatot és hogyan lehet folyamatosan megújulni. 2014-ben a csapat munkáját Michelin-csillaggal jutalmazták, ami a nemzetközi gasztronómia legnagyobb szakmai elismerése a világon.
 

És hogy mi a konyhafilozófiája?
 

Ákos egy ízekben gazdag konyhát visz. Ha mégis valamilyen stílusba kéne beletuszkolnia magát, akkor is azt mondaná, hogy „szabad”. Sok esetben az erdélyi konyha ízeiből merít, de szívesen nyúl más nemzetek, akár a spanyol, a francia vagy az olasz konyha alapanyagaihoz is. Szeretné a régi magyar konyha sokszínűségét a mai modernebb szemlélet és forradalmi konyhatechnológia felhasználásával új köntösbe öltöztetve megmutatni.

És ezt a játékos szemléletet nemcsak itthon, de rengeteg külföldi gasztro-kaland során is átadhatta a vendégeiknek: sokszor hívják például külföldi éttermekbe is egy-két napos vendégfőzésekre, vacsorák megrendezésére. Az utóbbi években így jutottak el a Borkonyha csapatával Csehországba, Koppenhágába és Londonba is.

Emellett a Bocuse d’Or Akadémia tagja, amelynek keretein belül folyamatosan kutatják fel és támogatják a fiatal szakácstehetségeket, sőt legutóbb Széll Tamás mellett is segédkezett Lyonban, amikor a magyar csapat történelmet írt és negyedik helyezést ért el a világ legnagyobb és legrangosabb gasztroversenyén.

Több mint egy éve pedig nemcsak az Év Séfjének választották meg a Dining Guide gálán, de kiderült a nagy hír is: Ákos már második éttermének megnyitásán dolgozik.

Úgy érzi, a Borkonyha nyolc év után megérett a következő fejezetre, emiatt gőzerővel készíti fel a csapatát az új kihívásra. Ráadásul Ákos új szerepben is kipróbálhatja magát, hiszen mostantól nemcsak a konyha vezetése lesz a feladata, hanem társtulajdonos is lesz.

A Séf persze emellett sem pihen, hiszen a tervei között szerepel egy magyarországi körút is, ahol felkutatná az igazi, minőségi magyar alapanyagokat, sőt nagy álma, hogy az új étterem is megszerezze az első Michelin-csillagát.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!