KERESÉS search-close

Megkezdődött a csúcsmászó kör - Klein Dávid és Suhajda Szilárd mindent eldöntő napok előtt állnak

szerző:
2017.05.23. 09:24

A Magyar Everest Expedíció 2017, melynek kiemelt támogató partnere az RTL Klub, a legfontosabb feladatához érkezett. Klein Dávid és Suhajda Szilárd május 23-án nepáli idő szerint hajnali 3 órakor az alaptáborból elindultak felfelé, hogy a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack használata nélkül elérjék a világ legmagasabb csúcsát. Az előttük álló csúcsmászó kör várhatóan legalább öt napot vesz igénybe.

Megkezdődött a csúcsmászó kör - Klein Dávid és Suhajda Szilárd mindent eldöntő napok előtt állnak

Klein Dávid és Suhajda Szilárd alaptábor-vezetőjükkel, Török Edinával együtt április 7-én érkeztek meg a Mount Everest déli oldalának alaptáborába, amellyel elkezdődött a felépítés időszaka. A két hegymászó az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesített, amelyekből az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, vagyis 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére.

Megkezdődött a csúcsmászó kör - Klein Dávid és Suhajda Szilárd mindent eldöntő napok előtt állnak
 

 

Mindezek után a háromfős csapat egy már bevált, minden expedíció során alkalmazott stratégia szerint levonult a serpák fővárosába, a 3440 méteren lévő Namche Bazaarba, ahol az oxigéndús környezetnek köszönhetően a szervezetük hatékonyabban és gyorsabban képes a regenerálódásra. Ez alatt az ún. „mélypihenő” napjai alatt Dávid és Szilárd folyamatosan elemezték az időjárás-előrejelzéseket, valamint egyeztetettek más expedíciókkal is a csúcsmászás lehetséges dátumáról. Az oxigénpalack nélkül mászók számára az időjárási ablak – vagyis az a néhány nap, amikor enyhe a szél, illetve alacsony a páratartalom – létfontosságú.

„Azt hiszem, nem nagyon éltem még át időjárás szempontjából ennyire szeszélyes szezont: nem arról van szó, hogy a hegy egyáltalán nem kínál lehetőségeket, de az előrejelzésben feltűnő ablakok (gyakran inkább rések) folyton-folyvást változnak, elmozdulnak, bezárulnak…” – mondta Dávid a tehetetlen várakozásról. 
 

Megkezdődött a csúcsmászó kör - Klein Dávid és Suhajda Szilárd mindent eldöntő napok előtt állnak
 

 

Hosszú hetek után viszont végre elérkezett a pillanat, amelyet Szilárd így írt le:

„Kifogytam a szavakból. Minden idegszálammal a csúcsmászásra koncentrálok. Az izgatottságtól már aludni is alig tudok. Előttünk az utolsó, a csúcsmászó kör, a mindent eldöntő napok, a lehetőség: igaz, megfelelő időjárásablakról aligha beszélhetünk! De még így is: most jött el az idő! Közeledik a vége…”

A Reggeliben Dörmer Csaba, a Fókusz riportere telefonon mesélt a hegymászók lelki és testi állapotáról és az indulás előtti pillanatokról.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való