KERESÉS search-close

12. nap: lánykérés a Kala Patharon és csodálatos napfelkelte!

Pintér László beszámolója
szerző:
2017.04.09. 15:10

Magyar Everest Expedíció 2017, Az alaptábori trekking túra 9. napja - Az Everest Expedíció 2017 trekking túra csapatára egy újabb emberes etap várt: az 5170 m magasan fekvő Gorak Shepből kellett levonulniuk a 4250 méteren lévő Pherichébe. A csapat három tagja (Száraz Dénes, Pintér László, Loksa Gábor) azonban nem szerette volna kihagyni a napfelkelte látványát a Mount Everest csúcsán, ezért reggeli előtt felmásztak az 5545 m magas Kala Pathar csúcsára. Ez az Everest-trekkerek legkedveltebb kilátóhelye.

12. nap: lánykérés a Kala Patharon és csodálatos napfelkelte!

A napkelte már félúton köszöntött a trióra. Az Everest csúcsa a viharos szél miatt felhőpalástot lobogtatott, melyet a napkelte vörösre színezett. Ezért az egyetlen pillanatért megérte az egyhetes gyaloglás, a korai ébresztő és a fárasztó mászás.


Száraz Dénes, alig mert kiegyenesedni a Kala Pathar csúcsán: körülötte több száz méteres mélység, előtte a Mount Everest és a felkelő nap, de a látvány mindenért kárpótolta a hegymászó színészt:


“Tegnap megérkezve az alaptáborból, eléggé kimerült voltam, amikor este azt mondta a hegyi vezetőm, hogy holnap hajnal négykor kelés és fél ötkor indul a Kala Pathar 5600 méteres csúcsmászására, - nemet mondtam. De, akik ismernek azok ezen mosolyogtak volna, igazuk is lett volna, hiszen ma hajnal ötkor talpig pehelyben már a Kala Pathar szikláin vártam a világost. Nem kellett sokáig fejlámpázni, hamar megjöttek a hajnali fények. Jó tempóval egy óra húsz perc alatt felértem 5200 m-ről 5600-ra. Sima túrázásnak indult, de a csúcs meglepett, nagyon kitett volt, körülöttem több száz méteres mélység, alig mertem kiegyenesedni a fotóhoz. De azért ahogy a nap kibukott a Mount Everest mögül. Na, jól van fussunk le innen a meleg reggeliző asztalhoz. Negyven perc múlva már a rántottát habzsoltam. Fontos mászás volt a mai az akklimatizáció miatt, így még nagyobb eséllyel vágunk neki 11-én a 6200 méternek. A nap további részében letúráztunk Perichébe 4250 méterre, a szervezetünk ujjong, hogy ezer méterrel lejjebb vagyunk. A csapat nagy része szombaton lehelikopterezik Kathmanduba. Négyünknek viszont indul az ittlétünk második fejezete!"

 

12. nap: lánykérés a Kala Patharon és csodálatos napfelkelte!
 

 

Egy kedves és igazán bensőséges jelenetnek is részese lehetett a csapat: lánykérés a Kala Patharon! Minden bizonnyal nem az első és nem is az utolsó ezen a hegyen, de a fiúk elérzékenyültek tőle. A magashegyek ridegnek tűnő világa különös hatással van az érzelmekre.

Ezután a trekking csapat nekivágott a kétnapi szakasznak, amit a vezető tíz kilométerre taksált. Ez önmagában nem sokat sejtet az út nehézségéről. Az ösvény végig törmeléklejtőkön, gleccsermorénák oldalában vezet, nagyon figyelni kell. Meredek lejtők és emelkedők nehezítik az amúgy sem könnyű járást.

 

12. nap: lánykérés a Kala Patharon és csodálatos napfelkelte!

 

Különböző sebességgel haladtak a csapat tagjai, ezért eléggé szétszakadozott a társaság. Mindenki a gondolataiba merült, hiszen a szombati volt az utolsó közös túra napuk. Lassan elkezdik elengedni a Himaláját.

 

Pintér László: „Mi csak vendégek vagyunk a Himaláján!”

„Mintha túravezetőink is ezt az érzést akarták volna erősíteni a mai útvonal kijelölésével. Az utolsó nagy lejtmenet után egy széles folyóvölgybe érkeztünk, körülöttünk hatezres csúcsok, előttünk a cél: Pheriche. Végig erős és hideg szembeszél fújt, mintegy emlékeztetve bennünket arra, hogy bármily szép időnk is volt végig, itt azért mi csak vendégek vagyunk.”

 

12. nap: lánykérés a Kala Patharon és csodálatos napfelkelte!
 A csapat nagy része vasárnap helikopterrel Katmanduba repül, ezzel számukra véget ér a kaland. A négyfős Island Peak-kontingens, köztük Száraz Dénes számára azonban egy újabb kezdődik: vasárnap startol a menetelés az Island Peak alaptábora felé. Első állomás Chukung, 4735 méteren.

 

Fotók: Mohai Balázs

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való