Az év filmje, ami 7 díjat is bezsebelt az Aranyglóbuszon, ami mindenkit elvarázsolt, ami végre visszarepített minket Hollywood aranykorába. Nézzük, hogy az álmodozók kedvence milyen titkokat rejt!

Jöjjön 9 tény, amit eddig nem tudtál a Kaliforniai álomról!

Nem tudjuk eléggé kifejezni, mennyire szeretjük Damien Chazelle második rendezését! Az álmodozóknak és a szerelmes szíveknek szóló musical – ami sok tekintetben inkább már dráma – félredobta a jelenkor cinizmusát, és egy pici fájdalommal tálalva, mégis képes volt egy reményteli üzenetet átadni a nézőinek. A nagy sikert azonban rengeteg munka előzte meg, ráadásul lutri volt, hogy mégis mennyire szeretik majd a modern mozizók ezt a klasszikus alkotást.

Most összegyűjtöttük nektek azokat az érdekességeket, amikkel talán még jobban értékelitek majd a Kaliforniai álmot!

1. Csak úgy pörgött a forgatás

Csupán 40 nap alatt vették fel az egész filmet. Ez eléggé kevésnek tűnhet, azonban a rendező elmondta, hogy ő még ezt a pár napot is nyugodtan élte meg, hiszen előző filmjét – a Whiplash-t – csupán 20 nap alatt forgatták. A Kaliforniai álom munkálatai közben már megengedhette magának, hogy néha napján aludjon is.

2. Nem aprózták el a felkészülést

Hiába volt rövid idejük a tényleges felvételek elkészítésére, mire elérkeztek a forgatásokig, már mindennek flottul kellett mennie: 2-3 hónapig készültek rá. Ez alatt az idő alatt a főszereplőket megtanították sztepp táncolni és a társastáncok alapjait is elsajátították, megtanulták a dalokat, sőt Ryan Gosling profi zongorista lett.

Jöjjön 9 tény, amit eddig nem tudtál a Kaliforniai álomról!
 


Chazelle mindenképpen szerette volna hosszú felvételekkel bizonyítani, hogy Gosling tényleg képes eljátszani a filmben felcsendülő dalokat. Nem véletlen: 3 hónapon keresztül tanult egy jazz zongoristától, a színész minden nap 2 órát gyakorolt a felkészülés alatt.

John Legend – aki a zenésztársát alakítja, és aki nem mellesleg profi zongorista – konkrétan féltékeny volt a színészre: nem hitte el, hogy ennyi idő alatt ilyen szintre jutott a nulláról.

3. Küzdelem az elemekkel

A szűkös időkorlát miatt is fontos volt, hogy a szereplők már mindent tudjanak. Két jelenet ráadásul különösen nagy rafinériát igényelt, hogy időben meglegyenek velük.

A nyitójelenet miatt – amikor először találkozunk Miával és Sebastiannal, és a dugóban dalra fakadó helyiekkel – egy egész sztrádát kellett lezárniuk. A rengeteg munka végül majdnem a kukába került, hiszen a film vágásakor a rendező kiszedte az egészet és hónapokig enélkül képzelte el a kész musicalt. Végül rájött, hogyan kapcsolhatná zökkenőmentesen a végleges darabhoz.

A másik kivételes jelenet „A Lovely Night” című dal előadása és összetett koreográfiája volt, amikor a naplementében sétálgat és incselkedik a két főhős. Csupán két délutánjuk, és 10 felvételük volt, hogy összehozzák az egészet. Ráadásul egyben vették fel a dalt, és ha bármelyikük is hibázott a koreográfiával, az egészet kezdhették elölről. Mindezt úgy, hogy a Nap nem mehetett le, hiszen a látványra is szükségük volt a háttérben.

4. Élőben sokkal intimebb

Az érzelmesebb jelenetekben a színészek élőben énekeltek. Az egyik legkiemelkedőbb ezek közül talán az „Audition” című dal, amit Emma Stone karaktere, Mia ad elő a film vége felé. A dalt beszélve kezdi el és szép lassan megy át éneklésbe. Miközben Emma énekelt, a zeneszerző, Justin Hurwitz a másik szobában zongorán játszotta az alapot a fülére. Az érzelmes jelenet, ezt tudva, még szívszorítóbbá válik…

5. Ryan ihlette

Ryan és Emma egyaránt elmondták, hogy a film teljes mértékig visszaadja a meghallgatások kínjait, amit szinte minden színjátszónak át kell/kellett élnie karrierje során. Olyannyira valós élményekről beszélünk, hogy a jelenet, amiben Miát egy meghallgatáson sírás közben szakítják félbe és veszik semmibe, Ryan Gosling saját élményei közül való.

6. Kik legyenek a sztárok?

Az eredeti elképzelések szerint Miles Teller és Emma Watson alakították volna Miát és Sebastiant. Teller végül kiesett, helyette Goslingot választották. Watson pedig lemondta, hiszen helyette a most márciusban érkező A szépség és a szörnyeteg főszerepét választotta. Érdekesség, hogy Gosling pedig pont a mese szörny szerepét dobta Chazelle musicalje kedvéért.

Jöjjön 9 tény, amit eddig nem tudtál a Kaliforniai álomról!
 


7. Nem az első találkozás

Szerencsére Emma és Ryan lettek a kiválasztottak, akik már régóta ismerik egymást: ez már a harmadik közös filmjük a 2011-es Őrült, dilis szerelem és a 2013-as Gengszterosztag után.

8. Emma, te hol voltál eddig?

Stone elmesélte, hogy Chazelle egy színházi darabban látta először, amit talán az első meghallgatásának is nevezhetünk. Akkoriban épp a Cabaret főszerepét játszotta a Broadway-n, ráadásul az előadáson, épp betegen küzdött a túlélésért. Valami mégis történhetett, hiszen Chazelle ezek után őt akarta Miának.

9. Ihlet?

A Kaliforniai álomban rengeteg utalás található, amiben régi klasszikusokat idéznek meg, ilyenek például a következők: Egy amerikai Párizsban, Ének az esőben, Frakkban és klakkban, a Cherbourg-i esernyők, Egymásnak születtünk, A zenevonat vagy éppen a 8 és ½.

Jöjjön 9 tény, amit eddig nem tudtál a Kaliforniai álomról!

Forrás: Rolling Stone, Exclaim, CinemaBlend, IMDb
Képek: Freeman Film