A gyermekkor természetes velejárója a félelem, és szinte biztosak vagyunk be, hogy ti is találkoztatok annak idején olyan mesékkel, amiktől a víz kivert titeket kicsiként. Most összegyűjtöttünk nektek néhány olyan gyerekfilmet, amik bármennyire is jók, okoztak nekünk pár álmatlan éjszakát.

Kubo és a varázshúrok (Kubo and the two strings)

Igaz, csupán egy pár évvel ezelőtti filmről van szó, azért eltudjuk képzelni, hogy ha valaki gyerekfejjel nézi meg a Kubót, mit élhet át. A kedvesnek tűnő cím mögött ugyanis olyan film rejlik, ami sokszor még a felnőttek számára is mellbevágó élmény lehet, köszönhetően a súlyos témájának és az egyedi, de sokszor rémisztő animációs stílusának. Ez persze senkit se ijesszen meg, mert a Kubo és a varázshúrok ettől még egy varázslatos filmélmény, remek zenével, és olyan eredeti szinkronhangokkal, mint Matthew McConaughey, Rooney Mara és Charlize Theron.

Ezektől a meséktől rettegtünk gyerekként!

Hókusz Pókusz (Hocus Pocus)

Amerikában igazi halloweeni klasszikus ez a film, amiben néhány fiatal és egy halhatatlan, beszélő macska felveszik a harcot három újjáéledt boszorkánnyal, hol máshol, mint Salem városában. A Disney égisze alatt elkészült film bár élőszereplős, kevésbé ijesztő, mint a legtöbb film ezen a listán, és kicsit bátrabb gyerekek mellett az egész családnak szuper szórakozás lehet.

Chihiro Szellemországban (Spirited Away)

A Chihiro a gyerekkorom egyik legmaradandóbb filmes élménye volt, részben azért, mert a mai napig élénken él bennem az emlék, hogy rettegtem egyes jeleneteitől. A bizarr japán rajzstílus és a történet, miszerint a főszereplő kislány szüleit foglyul ejti egy gonosz boszorkány a szellemek világában, nem kicsit volt felkavaró ovis fejjel, mégis, egy hatalmas szívvel elkészített, szuper filmről beszélünk, ezért idősebb korban mindenféleképpen ajánlott megnézni.

Ezektől a meséktől rettegtünk gyerekként!

Rém rom (Monster House)

Előfordult veled valaha, hogy gyerekként valamilyen oknál fogva féltél bemenni egy házba? Mert akkor a Rém Rom most segít szembenézni a régi félelmeddel. Ebben a 2006-os animációs filmben három tinédzser bent ragad az utcájuk legrémisztőbb házában, ami ráadásul életben van, és esze ágában sincs elengedni a gyerekeket. Persze idővel kiderül, hogy akárcsak a film, talán a főszereplő ház sem annyira rémisztő, mint elsőre tűnik.

Tim Burton bármelyik animációs filmje (Karácsonyi lidércnyomás, A halott menyasszony, Frankenweenie)

Tim Burton stílusa felnőtt fejjel is sokaknak lehet bizarr, ha pedig animált köntösbe bújtatja őrült elméjének szüleményeit, akkor az még megtévesztő is. Persze a címek azért árulkodnak, a Karácsonyi lidércnyomás, a Halott menyasszony, és a Frankenweenie mind klasszikus horror elemekkel tarkított mesés történetek, amiket inkább idősebb gyerekeknek és felnőtteknek ajánlanánk, nekik viszont mindenféleképpen.

Ezektől a meséktől rettegtünk gyerekként!

Coraline és a titkos ajtó (Coraline)

Talán a legrémisztőbbet hagytuk a lista végére. A 2009-es Coraline és a titkos ajtó, Neil Gaimann regénye alapján készült stop-motion animációval, az eredmény pedig minden, csak nem felejthető lett. Ebben a furcsa történetben Coraline, a kalandvágyó kislány talál egy titkos átjárót egy tükörvilágba, ahol minden majdnem ugyanolyan, mint a valóságban, leszámítva, hogy mindenkinek gombszeme van, és Coraline anyukája sokkal engedékenyebb a kislányával, legalábbis eleinte…

Ezektől a meséktől rettegtünk gyerekként!

Forrás: Tumblr