KERESÉS search-close

világörökség

24 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "világörökség"

Idén 50. alaklommal rendezik meg a Debreceni Virágkarnevált!

Gőzerővel dolgoznak a kocsikon - idén rendezik meg az 50. virágkarnevált Debrecenben. A jubileumi évfordulóra minden eddiginél nagyobbszabású felvonulással készülnek.

 

Ég a párizsi Notre-Dame, a világörökség része!

Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban, az épület hatalmas lángokkal égett. A templomban épp renoválási munkák folytak.

Megsüllyedt a Toldy Ferenc utca Budapesten

Féltik a házaikat a lakók a világörökséghez tartozó I. kerületi Toldy Ferenc utcában. A szomszédos telken építkeznek, a munkálatok miatt megsüllyedt az utca.

Aggódnak a toronyház miatt

A kormányhoz fordult a világörökségért felelős világszervezet a Kopaszi-gátra tervezett 120 méteres toronyház miatt. Az UNESCO szerint a tervezett épület aggályos a világörökség részét képező budai látképre nézve. A kormány azt ígéri: a világörökség fontosabb lesz, mint a toronyház. Az épületet részben állami hitelből Garancsi István cége építi. Szerintük a toronyház harmonikusan illeszkedik az épített és táji örökséghez. Az MSZP szerint ez a projekt is csak az adófizetők lenyúlásáról szól.

30 évet kaphat a műemlék-romboló

Beismerte bűnösségét az az iszlamista szélsőséges, akit azzal vádolnak, hogy 2012-ben részt vett az ősi mali város, Timbuktu műemlékeinek elpusztításában. Ez az első eset, hogy valakit kulturális hagyaték megsemmisítéséért fogjanak perbe. A Hágai Nemzetközi Bíróság ezt háborús bűntettként kezeli. A vádlott akár 30 évest is kaphat.

Unesco: Vizsgálhatják szabályos-e a terasz

Bizottság vizsgálhatja, hogy megsérti-e a kormány a Világörökségre vonatkozó szabályokat azzal, hogy a budai Várban teraszt építenek a Miniszterelnökség leendő épületére. Ezt az Unesco közölte az RTL Híradóval. A Karmelita kolostoron korábban nem volt terasz. Csepreghy Nándor államtitkár pénteken úgy nyilatkozott: minden szükséges engedéllyel rendelkeznek az átalakításhoz. Az Együtt a tervek és a szerződések nyilvánosságra hozatalát követeli.

Palmüra: kisebb  pusztítás, mint várták

Megkezdi a világörökség részének tekintett ókori Palmüra rendbehozását a szíriai kormány, miután a várost orosz segítséggel vasárnap visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezettől. Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO szerint a szélsőségesek jóval kevesebb kárt okoztak a műemlékekben, mint amire számítottak.

Palócföld ékszerdoboza, Hollókő

Hollókő, a Palócföld és egész Magyarország ékessége, ráadásul világörökség. A Cserhát szívében található Hollókő Közép-Európa egyik legjobb állapotában megmaradt, legegységesebb népi építészeti emléke. Lakosainak száma ma nagyjából mindössze 350 fő.  Varázsát a több mint 60 házból álló műemlék együttes adja.

Világörökség lehet Lechner Ödön életműve

Az építész munkái között olyan épületek vannak, mint a Földtani Intézet, a kecskeméti városháza, vagy az Iparművészeti Múzeum. Lechner halálának 100. évfordulóján az Iparművészeti múzeumban olyan átfogó tárlat nyílik életművéből, amelyet 3 évtizede nem láthatott a közönség.
 

Két világörökség egy adásban


szerző:
2014.10.07. 20:31
Két világörökség egy adásban

Tartsanak velünk Németországba és fedezzük fel együtt a rokokó és a gótika csodáit. Németország nyugati határvidékére, Észak-Rajna Vesztfáliába utazunk!  

Törzsutas: Üzbegisztán


szerző:
2012.06.23. 12:00
Törzsutas: Üzbegisztán

Törzsutas: A mesés Kelet az európai romantika egyik legközhelyesebb toposza. E jelzős szerkezet hallatán mindenki kincsekkel megrakott karavánokra, nyüzsgő kereskedővárosokra, áruban bővelkedő bazárokra és csodálatos mecsetekre gondol, még akkor is, ha soha nem járt keleten. Részben annak járunk utána, hogy vajon létezik-e az a bizonyos mesés Kelet, aztán pedig elugrunk a Balatonhoz, ahol több témánk is lesz.

Életveszélyesek a világörökség tokaji pincéi

A két hercegkúti emeletes pincesor egyike beomlott. A helyiek egy éve keresik a megoldást, egyelőre eredménytelenül.

Pazar kert csábít Fertődre


szerző:
2011.05.19. 16:05
Pazar kert csábít Fertődre

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai európai uniós támogatással.

Világörökség lehet a betlehemi templom

A világörökség részévé nyilváníttatná a betlehemi Születés Templomát és a település óvárosát a Palesztin Hatóság.

Etikai kódex busóknak


szerző:
2011.01.15. 15:16
Etikai kódex busóknak

Valahogyan szabályozni szeretnék a télűző busók viselkedését, hogy megfelelhessen a rendezvény a szellemi világörökség címnek.

Tarlós a budapesti barlangok körül kutat

Felelősségre vonást ígért a fővárosi barlangokat ért károk kapcsán Tarlós István.

Kézen-közön elvész a Várkert Bazár

Már New Yorkban is felfigyeltek a Budapest szégyenének tartott épületre. A baj az, hogy túl sokan, túl sok tervvel próbálták megmenteni.

Kísértetház marad a Balettintézet épülete?

Az épület állapota egyre romlik, a portugál tulajdonos ellen pedig felszámolási eljárás indult.

Civil összefogás a Drechsler-palotáért

Zenés-táncos demonstrációt tart egy civil közösség a palota pusztulása ellen szombat délután.

A világörökséget sem kíméli az időjárás

Az esőzések miatt a hercegkúti emeletes pincesor nagyját elöntötte a víz, több helyen a bejárati boltozatok is beszakadtak.

Törvénnyel védenék a világörökséget

A korlátozásokon kívül az esetleges építési illetve átalakítási lehetőségeket is felsorolja majd a jogszabály.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való