KERESÉS search-close

vasárnapi zárva tartás

35 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "vasárnapi zárva tartás"

Bűnpártolás miatt nyomoznak

Bűnpártolás gyanúja miatt nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség, mert a Nemzeti Választási Iroda munkatársai februárban elküldték a kiérkező rendőröket, amikor kopaszok próbálták megakadályozni a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdések leadását. A Választási Iroda vezetője egy tévéműsorban maga beszélt arról, hogy az ő utasítására küldték el a járőröket. Pálffy Ilona most nem akart nyilatkozni.

Még várhatnak a dolgozók a bérpótlékra

Csaknem 100 ezer kereskedelmi dolgozó járhat rosszul, mivel a kormány legkorábban csak jövőre emelné meg a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékot. Erről a Magyar Nemzet írt, miután a kormány tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, de a végleges megoldást őszre halasztották. A száz százalékos bérpótlékot a vasárnapi zárva tartással együtt törölte el az Országgyűlés, így most ennek csak a fele jár a dolgozóknak.

Keresik a boltok a diákmunkásokat

Keresik a diákmunkásokat, amióta eltörölték a vasárnapi zárva tartást. Ezt tapasztalják az iskolaszövetkezetek. Két hete vasárnap még csak a boltok fele nyitott ki, tegnap már sokkal több helyen várták a vásárlókat. A forgalom változó volt, a kereskedelmi szövetség szerint megint hozzá kell szokni ahhoz, hogy a hét utolsó napján is nyitva vannak a boltok. Most vasárnap, május 1-jén viszont újra zárva lesznek.

Holnaptól újra kinyitnak a boltok

Aki akar, holnap is vásárolhat. Több mint egy év szünet után, ismét nyitva lehetnek a boltok vasárnaponként. Ennek ellenére szombaton is sokan voltak a bevásárlóközpontokban. Az egy éve bevezetett korlátozás előtt becslések szerint 70 ezer üzlet volt nyitva a hét utolsó napján. Holnap ennyi még biztosan nem nyit ki.

Feljelentést tesznek a kopaszok miatt

Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság, amiért februárban egy csoport megakadályozta, hogy Nyakó István szocialista politikus elsőként adja le népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartásról. A szocialisták szerették volna, ha a bizottság újra napirendre veszi az ügyet az utcán készült felvételek miatt, amelyek szerintük bizonyítják, hogy összejátszottak ellenük. Ezt a bizottság elnöke se akkor, se a testület mostani ülésén nem tartotta fontosnak.

Népszavazás: A rejtélyes asszony és a rejtélyes kopaszok

Ha az állampolgárok érdeklődnek a közügyek iránt, az dicséretes. És ha az érdeklődő állampolgárok élnek a törvény adta lehetőségükkel, és mondjuk népszavazást szeretnének kezdeményezni, az is üdvözlendő. És miért ne érdeklődhetnének nagyon is a közügyek iránt olyan fiatalemberek, akiket leginkább konditermekben láthatunk vagy szórakozóhelyek ajtajában? Miért ne érdekelné őket is a vasárnapi zárva tartás? Vagy mégsem érdekli őket? De akkor miért voltak ott a múlt héten a választási irodában? Kik ők? És mi ez az egész? Serdült Szilvia riportja.

Ez történt márciusban


szerző:
2015.12.23. 19:00
Ez történt márciusban

Ez volt az a hónap, amikor utoljára nyitottak ki az üzletek vasárnap, március 15-én életbe lépett a boltzárról szóló törvény, és még ebben a hónapban kirobbant az év brókerbotránya. A Quaestor 150 milliárd forintnyi kárt okozott az ügyfeleinek. Tóásó Előd majdnem 6 év után kiszabadult a bolíviai börtönből. Meggyilkolták Moszkvában az orosz ellenzék egyik legfontosabb vezéralakját, Borisz Nyemcovot, és a hónap végén történt a Germanwings tragédia. Az idei március legfontosabb hírei.

Népszavazás egy budapesti plázában, ki szereti és ki utálja?

Néhány hete már láthattak riportot arról, hogyan előzte be egy tordasi kisbolt tulajdonosa a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást kezdeményező MSZP-seket. És ez már a sokadik kezdeményezés volt, ami elbukott. A felmérések mindenesetre azt mutatják, hogy a magyarok többsége továbbra sem ért egyet a vasárnapi boltzárral. Ha már népszavazni nem lehet, mi elmentünk egy plázába, hogy megkérdezzük a vásárlókat: ők hogyan szavaznának, és mivel indokolják a döntésüket. 

Házon kívül 2015-12-16


szerző:
2015.12.16. 22:30
A plázában nem népszerű a boltzár

Hivatalos népszavazás nincs, a Házon kívül stábja viszont nem hivatalosan voksoltatta a vásárlókat a vasárnapi boltzárról. Elmentek egy plázába, ahol sokan és szívesen érveltek a zárva tartás mellett vagy ellen. A többség, akárcsak a közvélemény-kutatásokban, a boltzár ellen foglalt állást a bevásárlóközpontban és a Házon kívül Facebook-oldalán is.

Lehet népszavazás a zárva tartásról

A választási bizottság annak a tordasi kisboltos nőnek a kérdését hagyta jóvá, aki arról kérdezné meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a boltok zárva tarthassanak. Az asszony egyébként családi boltot üzemeltet, amely vasárnap is nyitva lehet.

A zöld sapkás asszony fél perccel győzte le a fiatal MSZP-seket

Fél perc nagyon rövid idő: minden bizonnyal ennyin múlt most, hogy egy jó ideig nem lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról. Két héttel ezelőtt nagy volt a tülekedés a Nemzeti Választási Iroda előtt. Udvarias MSZP-s fiatalemberek várakoztak kora reggel óta, de éppen az udvariasságuk lett a végzetük. Előreengedtek egy idős hölgyet, aki aztán elsőként adhatta be a népszavazási kezdeményezését. 30 másodperccel az MSZP-sek előtt. A vasárnapi zárva tartást nagyon nem szeretik az emberek, de valami jogi csűrés-csavarás miatt valahogy mindig úgy alakul, hogy nem szavazhatnak róla. Wagner Bea riportja.

Bolt helyett piacra járnak vasárnap

Megnőtt a piacok forgalma, amióta a legtöbb bolt zárva van vasárnap. Volt olyan vidéki árusító hely, ahol még november elsején is sokan voltak. A legjobban a friss zöldség és gyümölcs fogy. Azok az áruházak, amelyek nem tarthatnak nyitva vasárnap, a korábbi napokra időzítik az akciókat, hogy ne veszítsék el a vásárlóikat.

Támogatja a zárva tartást, de vasárnap kinyithat

Vasárnap is nyitva tarthat annak az asszonynak a boltja, aki az üzletek zárva tartását támogató népszavazási kezdeményezést adott be. Simonné Gercsényi Gabriella családi vállalkozásban üzemeltet vegyesboltot a Fejér megyei Tordason, és kedden a szocialistákat megelőzve, épp akkor adta le kezdeményezését, amikor a Kúria döntése erre lehetőséget adott. A Nemzeti Választási Iroda az asszony és az MSZP kérdését is elutasította, de 15 napon belül mindketten újra próbálkozhatnak.

„Szerencse, hogy épp arra jártam”

Már a hatodik népszavazási kezdeményezés fut zátonyra a vasárnapi zárva tartás ügyében. Hol formai hibára, hol rosszul feltett kérdésre hivatkozva utasították el a hatóságok az eddigi kezdeményezéseket.

Még októberben kiderül, lehet-e népszavazás

Három héten belül kiderülhet, lehet-e népszavazást tartani a vasárnapi zárva tartásról. Úgy tudjuk, a Kúria október 20-án dönt arról, hogy a választási bizottság jogszerűen utasította-e el az MSZP kezdeményezését. Ha nem, a szocialisták azt ígérik, hogy napokon belül elkezdik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást összegyűjtését.

Kik lobbizhattak a vasárnapi boltzárért?

A vasárnapi és éjszakai zárva tartásra tettek javaslatot lobbisták hónapokkal azelőtt, hogy a KDNP benyújtotta volna az erről szóló törvényjavaslatot. Az Átlátszó.hu hozta nyilvánosságra azt a lobbianyagot, amely több ponton megegyezik a későbbi jogszabállyal. Semjén Zsolt KDNP-elnök múlt csütörtökön azt mondta, kizárólag a dolgozók pihenőnapját akarták megvédeni a vasárnapi zárva tartással. Az MSZP szerint bebizonyosodott, hogy egy szűk érdekcsoport megrendelésére döntöttek.

Már nem akar piac lenni a CBA


szerző:
2015.07.10. 18:40
Már nem akar piac lenni a CBA

Visszaadta piacnyitási engedélyét a balatonfenyvesi CBA. Kedden a gazdaságszabályozási államtitkár kezdeményezett ellenük hatósági vizsgálatot, miután egyetlen málna árusra hivatkozva vasárnap is nyitva tartottak. Glattfelder Béla azt mondta, győzött az igazság, mert a Somogy Megyei Kormányhivatal pénteken megsemmisítette az engedélyt, és precedenst teremtő határozatot hozott. A kormányhivatal viszont arról tájékoztatta híradónkat, hogy le sem folytatták az eljárást, miután a boltos saját maga mondott le a piac üzemletetésről.

Túl gyors volt az MSZP – jogi vita kezdődhet

Túl gyors volt az MSZP, ezért utasították el a népszavazási kérdésüket a boltok vasárnapi zárva tartásáról. A törvény szerint azonos témában csak egy kérdést lehet feltenni. A Kúria egy hete minden korábbi, folyamatban lévő beadványt megsemmisített, így újra lehetett népszavazási indítványt benyújtani. A szocialisták hamar léptek - túl hamar: azelőtt adták be a kérvényüket, hogy az elutasításról szóló döntés megjelent volna a Kúria honlapján. A választási irodánál azt mondták, az ellenzéki pártnak tudnia kellett volna a szabályt.

Piacnak minősítették, kinyithat a CBA-üzlet

Kiskaput talált a vasárnapi boltzár szabályozásán egy Balaton parti CBA. A bolt piacnak minősíttette magát, így vasárnap is nyitva lehet. Közben a CBA elnöke a Heti Válasznak adott interjújában a vasárnapi munka rossz hatásairól beszélt. A KDNP továbbra is azt mondja: a vasárnapi zárva tartás az egész társadalomnak jó. Az MSZP szerint a kormánypártok szembe mennek az emberek akaratával.

 Dühítő: sok nyaraló marad hoppon a vasárnapi boltzár miatt

Tömött strandok és boldog nyaralók, üres szupermarketek és hoppon maradt vásárlók. A kettősség szele járja át most a Balatont. Czakó József riportja.

Hűtőtáska, étterem vagy büfé


szerző:
2015.06.07. 18:35
Hűtőtáska, étterem vagy büfé

A Balatonnál és a Velencei-tónál is ez volt a választási lehetőség. A boltok ugyanis az első igazi nyári hétvégén is zárva tartottak. A legtöbben jóelőre felkészültek, de találkoztunk olyannal is, aki csak a boltajtóban szembesült azzal, hogy máshol kell beszereznie az ebédre valót. A büfések örültek a nagyobb forgalomnak, de szerintük ez nem a boltzárnak, hanem a jó időnek köszönhető.

Jöhetnek a vasárnapi kivégzések

A trafik-ügy örökzöld témája a Heti Hetesnek, csak úgy, mint a vasárnapi zárva tartás. Minden héten talál az asztaltársaság újabb és újabb hírt, ami mellett nem tudnak szó nélkül elmenni.

Nem úszhatja meg a Balaton

Strandlabdát, gumimatracot és fürdőruhát sem lehet majd vásárolni vasárnaponként a Balatonnál azokban a boltokban, ahol csak alkalmazottakkal tudnának nyitva tartani. A vasárnapi zárva tartás ugyanis nem csak az élelmiszerboltokra vonatkozik. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség azt kérte a kormánytól, hogy legalább a szezon idejére mentsék fel a térséget a kötelező vasárnapi zárva tartás alól, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban nyáron. A Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta, nem tervezik bővíteni a kivételezettek körét.

Zárva tartás: tovább szigorították a törvényt

Tovább szigorította a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt a parlament. A jövő héttől már a világörökségi területeken is csak a családi üzletek nyithatnak ki. Közben Velence polgármestere mentességet kért a turistaszezonra a törvény alól. A kormány azonban sem a Velencei-tó, sem a korábban hozzájuk forduló balatoni települések esetében nem támogatta a kérelmeket. A DK eltörölné az egész kötelező zárva tartást.
 

Volt párttársa cáfolta Semjént


szerző:
2015.04.12. 18:45
Volt párttársa cáfolta Semjént

Nem létezik a Semjén Zsolt által emlegetett, vasárnapi boltbezárást támogató civil szervezet. Ez derült ki Frivaldszky Gáspár ATV-nek adott interjújából. Frivaldszkyról a KDNP elnöke állította korábban, hogy egy civil szervezet élén már évek óta a szabad vasárnapot képviseli. Frivaldszky, aki korábban tagja volt a KDNP-nek, azt is mondta, kellemetlenül érinti, hogy vasárnap zárva vannak a boltok, de kiáll az intézkedés mellett.

Nem létezik a vasárnapi boltbezárást támogató civil szervezet

Nem létezik a Semjén Zsolt által emlegetett, vasárnapi boltbezárást támogató civil szervezet. Ez derült ki Frivaldszky Gáspár ATV-nek adott interjújából. Frivaldszkyról a KDNP elnöke állította korábban, hogy egy civil szervezet élén már évek óta a szabad vasárnapot képviseli. Frivaldszky, aki korábban tagja volt a KDNP-nek, azt is mondta, kellemetlenül érinti, hogy vasárnap zárva vannak a boltok, de kiáll az intézkedés mellett.
 

Ceglédi Zoltán csak néhány embert záratna be vasárnap

Az új nyitva tartási szabályok értelmében, sok üzletben hiába tele a polc, csakis kizárólag pékárut és tejterméket árusíthatnak. A Heti Hetes asztaltársaságának még eszébe jutott néhány korlátozási szabály a vasárnapokra.

Dugig voltak a piacok és az áruházak

Az emberek nagy része már húsvéti sonkát, tojást vitt, de sokan a vasárnapi zárva tartás miatt tették szombatra a nagybevásárlást. Még csak három hete vezették be az új rendszert, de holnap több áruház nyitva lesz, mert a szabályok egy szabadon választott vasárnapra ezt megengedik nekik.

Bővülhet a vasárnap nem dolgozók köre

Tovább szélesítené a KDNP azoknak a munkahelyeknek a körét, ahol vasárnap nem lehetne dolgoztatni az alkalmazottakat. Harrach Péter azt mondja: a jelenlegi törvényben túl sok a kivétel, szerintük csak azoknak kellene vasárnap is dolgozniuk, akiknek munkája a társadalom számára nélkülözhetetlen. Azt, hogy ez pontosan kiket jelent, nem árulta el. Az ötlettel Rogán Antal is egyetért. A Fidesz frakcióvezetője szerint még akár ebben a ciklusban elfogadhatnak erre vonatkozó újabb szabályozást.

Házon kívül 15-03-18


szerző:
2015.03.18. 23:25
Házon kívül 15-03-18

Házon kívül: Vasárnapi zárva tartás - Nyertesek és vesztesek, és kavarodás az utolsó pillanatig. A felcsúti kisvasút, amire 600 milliót szán a kormány. Sínek Mészáros Lőrinc falujától Mészáros Lőrinc falujáig.

Fókusz 15-03-17


szerző:
2015.03.17. 19:20
Fókusz 15-03-17

Fókusz: Siker, vagy kudarc? - Hogyan érintette a kisboltok tulajdonosait és miként a vásárlókat a vasárnapi zárvatartás? Tolerancia teszt - Egy leleplező videó szerint külföldön bántó megjegyzések érhetik az arabokat és a zsidókat. Mi a helyzet nálunk? Indul a harc - Kiutasították Svédországból az értelmi fogyatékos magyar lányt. Fruzsina megmentéséért már Magyarországon is demonstráltak.

Paks II: Megfúrhatja az Unió?

Brókerbotrány: ki fizet és hogyan változnak a szabályok?  Mi a könyvvizsgálók és mi a gazdasági tárca felelőssége? Miért enged el majdnem 4 ezer milliárdos adótartozást a NAV? Mit kezd az állam a megvásárolt bankokkal? Vasárnapi boltbezárás és más kérdések Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

Fókusz 15-02-25


szerző:
2015.02.25. 19:20
Fókusz 15-02-25

Fókusz: Zárva tartás - Senki sem érti az okokat. Az új szabályozás az éjjel-nappali boltok végét jelentheti? Hol vásárolhatunk vasárnap? Akik átélték - Van, aki aprópénzre tudta váltani az ismertséget, más nem. Hogyan látja a VV-esélyeket Attila, Szandika és Anikó? Menekülj! - Megrongált autóktól a szétszaggatott ruhákig. Mire képesek a nők, ha bosszút akarnak állni az exükön?

Fókusz 15-01-26


szerző:
2015.01.26. 19:20
Fókusz 15-01-26

Fókusz: Kell ez nekünk? - A magyarokat megosztotta az üzletek vasárnapi zárva tartása. De mit gondolnak erről az osztrákok, németek, olaszok vagy franciák? Tíz gyerekkel egyedül - Ildikó férje karácsony napján halt meg, most tíz gyerekről kell gondoskodnia. Hogyan lehet ezt feldolgozni? Ciki vagy menő? - Ráadtuk a 80-as évek legdivatosabb darabjait a mai fiatalokra. Van, amiben semmi pénzért nem lépnének ki az utcára.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való