KERESÉS search-close

választási rendszer

15 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "választási rendszer"

Hibák a választási rendszerben

A köztársasági elnök, valamint a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság vezetői is bírálták a választási rendszert a parlament alakuló ülésén. Mindhárman ajánlásokat is megfogalmaztak a kormánynak. Például a kamupártok, az átjelentkezések miatt kialakult sorban állások és a levélszavazás rendszere miatt.

Választás’18: Választási rendszer

Választási vitasoroztunk harmadik része. A kormánypártok most sem jöttek, így 3 ellenzéki párt politikusai vitatkoznak egy-egy témáról, hogy mit tesznek, ha a hatalom részesei lesznek. A téma: a választási rendszer. A résztvevők: Dúró Dóra, Jobbik, Varga László, MSZP és Szigetvári Viktor, Együtt.

Arányos rendszert szeretnének

Teljesen átalakítaná a választási rendszert 8 ellenzéki párt. Erről közös nyilatkozatot írtak alá tegnap este a Közös Ország Mozgalom által létrehozott Agórában. Szerintük a jelenlegi választási rendszer aránytalan. Ezzel szemben ők - mint mondják - egy olyan, teljesen arányos rendszert dolgoztak ki, amely szinte lehetetlenné tenné, hogy bármelyik párt egyedül kormányozza az országot. A Fidesz már korábban közölte: semmilyen változtatást nem támogat.

8 párt írta alá a megállapodást

8 párt írta alá a választási rendszer változtatásáról szóló megállapodást. Szerintük így igazságosabb és arányosabb lenne a választási rendszer. Az ellenzéki pártok most közös törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az országgyűlésnek. Gulyás Márton politikai aktivista szerint csak így lehet legitim a hatalom. Hollik István KDNP-s politikus szerint viszont normális európai demokráciákban nem szokás választási törvényt módosítani fél évvel a választások előtt, így biztos nem támogatják a javaslatot.

Lehet új választási rendszer?

A választások közeledtével megint előkerül, hogy kell-e, egyáltalán lehet-e változtatni a magyar választási rendszeren. A Közös Ország Mozgalom szerint kell is, lehet is. Egyetért velük 9 ellenzéki párt – a Jobbikkal ha jól értjük, tárgyalnak.

Békés engedetlenségre készülnek

Nem zavargásokra, hanem békés polgári engedetlenségre készül a Közös Ország Mozgalom, ezt a Gulyás Márton által meghirdetett, a választási rendszer igazságossá tételét célzó szerveződés szóvivője mondta Híradónknak. A napokban Rogán Antal miniszter és Kósa Lajos frakcióvezető is azt mondta, hogy zavargásokra számítanak a kampány alatt. Gulyás Márton korábban arról beszélt: október 23-ig kérik a változást, utána követelni fogják.

Vita a választási rendszerről

A Fidesz szerint - ahogy mondják - Soros György bábszínháza az a mozgalom, amely a választási rendszer megváltoztatásáért jött létre civil kezdeményezésre. Pénteken nyitott meg a parlamenttel szemben az Agóra, ahol kilenc ellenzéki párt és szervezet próbál új választási rendszert kidolgozni, mert aránytalannak tartják a Fidesz által elfogadott jelenlegi szabályokat. Civilek véleményét is várják.

Igazságosabb választási rendszert akarnak

Korábbi országgyűlési képviselők, civil aktivisták, közéleti szereplők követelnek igazságosabb választási rendszert Magyarországon. Egy videóban álltak össze olyan emberek, akiknek világnézete szinte semmiben sem azonos, viszont mindannyian azt mondják, hogy a jelenlegi rendszer igazságtalan és a Fidesznek kedvez. A Fidesz szerint a rendszer jó, és igazságosabb, mint 2010 előtt volt.

Új választási rendszert akarnak

Mozgalmat indított az aránytalan választási rendszer megváltoztatására Gulyás Márton. Ő az az aktivista, akit társával közmunkára ítélt a bíróság, amiért vízfestékkel akarta megdobni a Sándor-palotát. A szombati budapesti tüntetésen azt mondta: a Fidesz által kreált választási szabályok miatt nem indulhatnak egyenlő eséllyel a pártok a jövő évi választáson. A zenés demonstráció után ezúttal is az Oktogonhoz vonultak a tiltakozók. 

Arányos választási rendszert szeretnének

Nem csak a CEU-ért, és a civil törvény ellen tüntetnek most a sokadik megmozduláson, hanem a választási rendszer megváltoztatását is követeli a tiltakozók egy része. A jogszabályt 6 éve fogadta el az Országgyűlés kétharmados, kormánypárti többsége. Gulyás Márton civil aktivista arról beszélt, hogy minden tiltakozással új szabályok kikényszerítését kell követelni, hogy arányos legyen a választási rendszer. Az MSZP támogatja a tüntetők követelését. A Fidesz szerint viszont nincs baj a választási törvénnyel.

Kiszűrnék a „kamupártokat”

Szigorítaná a kampányfinanszírozást a Fidesz - erről Gulyás Gergely kormánypárti képviselő beszélt a Magyar Időknek. A javaslat célja, hogy visszaszorítsák azokat a pártokat, amelyek csak az állami támogatás miatt indulnának a választásokon. A politikus Híradónknak úgy fogalmazott, egy úgynevezett komolysági küszöböt vezetnének be, amit minimum el kellene érnie egy pártnak. Az Együtt és a Transparency International is úgy látja, nem ez az egyetlen hiányosság a választási rendszerben.

Választási rendszer: egyesélyes?

Ha ma lennének választások, a Fidesz-KDNP magabiztosan nyerne. Az ellenzék előválasztási forgatókönyveken rágódik, illetve a kétharmados kormánytöbbség által öt évvel ezelőtt elfogadott, a 2014-es választásokon bemutatkozott választási rendszert bírálja. Azzal, hogy? Mit mondanak a szakértők?

Kétharmados többség Oroszországban

Toronymagasan nyert a kormánypárt Oroszországban a vasárnapi választásokon. Akkora többségük lett, hogy akár az alkotmányt is módosíthatják, ha akarják. A módosított választási rendszer és az egyenlőtlen kampány mellett két dolog is a kezükre játszott: a szavazók totális közönye, és persze a szokásos választási csalások. Utóbbiakról még videófelvételek is vannak.

RTL II: Több tízezer demokrácia-párti tüntető gyűlt össze Hongkongban

Az egykori brit gyarmatot 1997-ben csatolták Kínához. A demonstrálók a választási rendszer átalakítása ellen tiltakoznak. A kínai rendőrség ezúttal nem avatkozott be, de a hétvégén könnygázzal próbáltak véget vetni a tüntetéseknek.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való