KERESÉS search-close

tudósok

28 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "tudósok"

Tisztázni akarják a mohácsi vész részleteit a tudósok

Különleges vállalkozásba kezdtek magyar tudósok. Minden részletét tisztázni akarják az 1526-os mohácsi vésznek, mert bár a az összes történelem tankönyvben szerepel és mindenki tud róla, valójában rengeteg a megválaszolatlan kérdés. A legérdekesebb, hogy máig nem találták meg annak a több mint 20 ezer katonának a maradványait, akik odavesztek a harcban.

Hamarosan eljön egy újabb jégkorszak?

Három éve robbant a hír, amely felforgatta az egész világsajtót. A Brit Királyi Csillagászati Társaság sajtóközleményében egy tudományos kutatásból kiderült, 15 év múlva beköszönt a jégkorszak. De mi igaz ebből?

Most tudósokat listáztak


szerző:
2018.06.20. 18:49
Most tudósokat listáztak

Újabb listázás a Figyelőben. A Soros-zsoldosnak vélt emberek után most azokat a tudományos kutatókat sorolták fel az újságban, akik a lap szerint liberális szellemben dolgoznak, és a társadalom valódi problémái helyett például a homoszexuálisok és más kisebbségek jogaival foglalkoznak. Az újságíró a saját nevét nem írta le, de névvel és fényképpel sorolta fel a kutatókat. Az akadémia visszautasította Schmidt Mária lapjának újabb listázását.

Tudósok feltalálták az ehető banánhéjat

Azért ez nem akkora forradalmi áttörés, merthogy a banánhéj, amúgy ehető. Nem annyira finom, de ehető. Viszont vitaminokban gazdag. Na, de most japán tudósok kifejlesztették/feltalálták/kikísérletezték azt a banánt, amit hámozás nélkül is élvezet fogyasztani. Ezek a tudományos banánok annyiban különböznek a nem laboratóriumi banánoktól, hogy sokkal vékonyabb, így ehetőbb és ízletesebb a héjuk.

Tudós nőkkel vagyunk körülvéve

100 évvel ezelőtt, ha egy gyereket megkértek, hogy rajzoljanak le egy tudóst, a rajzok 99%-a férfit ábrázolt. Napjainkban ez már megváltozott. A gyerekek 40%-a rajzol le nőket kutatóként. Idén 15. alkalommal rendezték meg a Nőkért és a Tudományért pályázat díjátadó gáláját.

A teljes adást ITT nézheti meg!

Ez az igazi bálna való világ

Minden eddiginél több derülhet ki a bálnák életéről. A tudósok kamerákat szereltek több tengeri emlősre az Antarktisznál. Déli csukabálnákat és hosszúszárnyú bálnákat láttak el kamerával. Főként arra kíváncsiak, hogy mikor és hogyan esznek, valamint megfigyelik a társas életüket is. Az adatokat arra használják majd, hogy hatékonyabban védjék a bálnák táplálkozási területeit.

Versenyképesség - lassan gyorsulunk?

Magyarország nagyra értékeli tudósait és kutatóit, s már ezért is jó lenne megérteni, hogy a felértékelődő tudás és újítás világában miért nem költünk többet, sokkal többet kutatásra és fejlesztésre. Ez persze az oktatásra és az egészségügyre is vonatkozik, de ma a tudomány a téma. Az uniós és állami pénzek felhasználásáról 2015 óta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs hivatal dönt, amelynek elnöke Pálinkás József atomfizikus, akadémikus, korábban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is volt.

 

Átverés vagy valóság a teleportáció?

Nagyon különös videofelvételeket mutatunk. Ezek elvileg azt bizonyítanák, hogy tárgyak, személyek egyszer csak eltűnhetnek egy adott helyszínről és egy másikon bukkanhatnak fel újra. Vagyis teleportálódhatnak. Mi azért megkérdőjelezzük ezeknek a felvételeknek a valódiságát, ügyes trükkel ugyanis mindegyiket létre tudnánk hozni. Azonban a teleportáció lehetőségét nem vitatjuk, ahogy a tudósok sem. 

Egy évet töltöttek a „Marson”

Véget ért a NASA leghosszabb emberkísérlete, amelyben marsi körülményeket szimuláltak egy tudóscsapatnak. A hatfős legénység egy évet töltött el a világtól elzárva, egy már nem működő hawaii vulkán alján. A kísérlet legfontosabb eredménye az volt, hogy egy speciális berendezés segítségével sikerült vizet nyerniük a száraz talajból.

Tudósokat, mérnököket alkalmaz az Iszlám Állam

Tudósokat, mérnököket alkalmaz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, hogy korszerű és veszélyes fegyvereik lehessenek. Egy, a szervezet által készített oktatóvideó most került nyilvánosságra, eszerint a szélsőségesek távirányításos autókat gyártanak a merényletekhez, amelyeket a hőkamerák sem tudnak lebuktatni. Sőt: arra is képesek, hogy régi föld-levegő rakétákat ismét működésbe helyezzenek.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

Ha a tolvajokra gondolunk, sötétben settenkedő maszkos fickók ugranak be legtöbbünknek, meg pajszeros-fegyveres alakok. Pedig sokkal többen lopnak, mint azt elsőre hinnénk. Az igazság az, hogy minden harmadik férfi és minden negyedik nő jó eséllyel lopott már életében legalább egyszer.

Unja a testedzést? Váltsa ki tablettával!

Egy friss tanulmány azt állítja, hogy hamarosan akár az ágyunkban heverve is elérhetjük ugyanazt a hatást, amit egyébként fáradtságos edzéssel lehet. Mindössze egy kis pirulára lesz hozzá szükség!

Feltalálták a nem olvadó fagyit!

Elfelejthetjük a bosszantó, nyúlós, ragacsos jégkrémeket és a fehér pólóra csöpögő fagyifoltokat. Tudósok feltalálták a lassan olvadó fagylaltot. Egy új fehérjét fejlesztettek ki, mely megköti a komponenseket, így lassítva a fagylalt olvadását.

ÚJ korszak: A potencianövelők után az agynövelő szereké a jövő!

Egy amerikai tanulmány szerint az „okos tabletta” (smart pills) nevű gyógyszer képes fejleszteni az emberi agyműködését, innovatívvá és termékenyebbé teszi a gondolkodást. A kísérletek még jelenleg is folynak, hogy a gyógyszer milyen hatást gyakorol az egészséges agyra hosszútávon!

Túlsúlyos vagy? Elhízott? Nyugodj meg, nem Te vagy a hibás!

Felejtsd el a testmozgást és az egészséges étkezést: a tudósok megtalálták az elhízásért felelős gént. És most figyelj: ki lehet iktatni!

HH best of: Mennyivel jobb a békülő szex?!

15 perc alatt veszekedés, ajtócsapkodás, szeretkezés majd a zuhanyzás. Kinél működik, kinél nem? Van, aki inkább a békítő cipőre esküszik. Részlet a Heti Hetes best of adásából.

Tudományos ösztöndíjat kapnak az igazi Agymenők

A népszerű sorozat saját alapítványt hozott létre, hogy a jövő ténylegesen nagy koponyáit támogathassa, eddig 4 millió dollárt gyűjtve.

400 millió forint 12 tudósnak


szerző:
2015.04.29. 18:40
400 millió forint 12 tudósnak

Évi 400 millió forintot oszt szét 12 tudós között a Magyar Tudományos Akadémia. A Lendület Program 5 évre szól, és már 2009 óta tart. A cél magyar tudósok hazacsábítása külföldről, illetve itthon tartani az itt dolgozókat. A díjazottak között van régész és Amerikából hazatérő agykutató is.

Már a mi életünkben találkozunk a földönkívüliekkel?

Soha ilyen nyíltan nem beszéltek még felelős személyek a Földön kívüli élet lehetőségéről, mint a NASA tudósai a napokban. Az Amerikai Űrkutató Társaság egyik kutatója, egy fórumon állt elő a bejelentéssel: a jelek szerint már a mi életünkben létrejöhet a találkozás a földönkívüli lényekkel. Erről beszélgettünk Almár Iván csillagász-űrkutatóval.

Fókusz 12-03-19


szerző:
2012.03.19. 20:45
Fókusz 12-03-19

Fókusz: A pimasz rapper kiakasztotta, az agrármérnök megríkatta a zsűrit. Honnan érkeztek a Csillag Születik első főhősei? Vajon miért ölték meg a két magyar tudóst Etiópiában? Elutaztunk Afarföldre. Fecó világa - Hogyan illeszkedett vissza családjába az egykori Villalakó? Meglátogattuk a kétgyerekes apukát.

Kővel a szájban temettek, hogy ne kísértsenek

Féltek a középkori írek a halottaktól, ezért az elhunytak szájába egy nagy követ erőszakoltak, hogy megakadályozzák kikelésüket a sírból.

A „szuperanyák” sokkal frusztráltabbak

A tökéletességre törekvő „szuperanyák” jóval hajlamosabbak a depresszióra.

Jéghegyek „születtek” a cunami miatt

Szökőár okozta a kutatók szerint, egy jókora darab leválását a Japántól több mint 13 ezer kilométerre fekvő antarktiszi selfjégből.

Antianyagot „csípett el” a Föld

Antiprotonokból álló vékony sávot sikerült első ízben észlelni a Föld körül.

Megszámlálták a tengeri fajokat


szerző:
2010.10.05. 20:59
Megszámlálták a tengeri fajokat

A felmérésben 80 ország 2700 tudósa próbálta meghatározni a világ tengereiben élő fajok számát.

A világűr hangjai Pécsett


szerző:
2010.07.25. 16:45
A világűr hangjai Pécsett

A matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában című találkozó szerdáig tart.

SZDSZ: kevés a kézzelfogható eredmény!

Magyar-szlovák kerekasztal összehívását kezdeményezik a liberálisok.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való