KERESÉS search-close

törvénymódosítás

51 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "törvénymódosítás"

Tavaly még mást ígért Palkovics az Akadémiai Dolgozók Fórumának

Újabb professzorok és egyetemi tanárok kérik az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg azt a törvénymódosítást, amely elvenné a kutatóhálózatot a Magyar Tudományos Akadémiától. A Parlament előtt lévő javaslattal ellentétes ígéretet tett tavaly az innovációs miniszter, ez derül ki egy, az Index birtokába jutott hangfelvételből. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint Palkovics László csak hitegette az akadémia vezetését.

Törvénymódosítással küzdene az éheztetés ellen Szél Bernadett

Törvénymódosítással küzdene az éheztetés és a kiskorúak fogvatartása ellen Szél Bernadett. A független képviselő a tranzitzónában lévők körülményein szeretne javítani. A tervezetet a Helsinki Bizottság dolgozta ki, miután szeptember óta 23 menedékkérőt éheztettek a magyar hatóságok. Előfordult az is, hogy kísérő nélküli kiskorúakat pedig a felnőttekkel zártak össze a tranzitzónákban. A kormány szerint minden a magyar jogszabályoknak megfelelően történik.

Bocsánatot kért Nagy Blankától a Pesti Srácok újságírója

Bocsánatot kért a Pesti Srácok újságírója Nagy Blankától. Pilhál Tamás azután követte meg a diáklányt, hogy trágár kommenttel közösségi oldalán nyilvánosságra hozott egy előnytelen képet róla. A fotó, amelyen Nagy Blanka fehérneműje is látszik, és a mellé írt szöveg óriási felháborodást váltott ki. A Demokratikus Koalíció most törvénymódosítást kezdeményez, amely bűncselekménnyé nyilvánítaná az ilyen fotók elkészítését.

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

Sípolás, kiabálás a Parlamentben a túlóratörvény módosítása miatt

Botrány a Parlamentben a túlórák emeléséről szóló törvénymódosítás vitája közben. Ellenzéki képviselők sípolva, bekiabálva mondták el véleményüket, előtte többezer módosító javaslatot nyújtottak be, hogy ezzel kényszerítsék túlórára a fideszeseket. A kormánypárti többség azonban egyben leszavazta ezeket, Kövér László házelnök többeket kitiltott az ülésteremből. A szakszervezetek az utcán folytatták a tiltakozást, Pécsen és Győrben is félpályás útlezárással lassították a forgalmat.

Rendőrök és tüntetők dulakodtak!

Behatoltak a lezárt Kossuth térre a tüntetők, akik az általuk rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítás ellen tiltakoztak. A demonstrálók dulakodtak a rendőrökkel, majd önként elhagyták a teret. A Magyar Szakszervezeti Szövetség megmozdulásán szinte minden dolgozói érdekképviselet ott volt, és egyetemisták is csatlakoztak, hogy tiltakozzanak az évi 400 túlóra terve ellen.

A gyermekes családok kilakoltatása ellen kampányolnak

A gyermekes családok kilakoltatása ellen kezdett kampányba a Város Mindenkié Csoport. Törvénymódosítást szeretnének, hogy az önkormányzatoknak kilakoltatáskor kötelező legyen elhelyeznie a gyerekes családokat.

Nem engednék a titkolózást

Megszüntetné a titkolózást az Együtt a magántőkealapok tulajdonosai körül, most ugyanis egy korábbi fideszes törvénymódosításnak köszönhetően nem lehet tudni, kik a valódi befektetők. Az ellenzéki párt szerint ezzel a kormányközeli strómanok vagyonkimentését fedezik a kormánypártok. A Fideszt hiába kerestük, nem reagáltak.

Az Alkotmánybíróság dönthet az oktatási törvénymódosításról

Az Alkotmánybíróság dönthet a "Taigetosz-törvényként" elhíresült oktatási törvénymódosításról. Az ehhez szükséges képviselői aláírásokat az LMP gyűjtötte össze, a szocialisták és a Jobbik támogatásával. A tanulási nehézségekkel küzdő diákokat érintő törvénymódosítás ellen többen tiltakoznak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 2500 fejlesztőpedagógust vesznek fel azért, hogy ne legyen gond. 

 

14 ezerre csökkent a fizetése

Felére csökkent az eddig is alacsony fizetésük, egymás után jelentkeznek az értelmi fogyatékkal élők. A Házon kívül mutatta be, hogy az egyik érintettnek a fizetése 36 ezerről, 14 ezer forintra csökkent egy törvénymódosítás miatt. A családot az adás után többen is megkeresték, hasonló történetekkel. A szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár vizsgálatot indított, de még nincs eredménye.

Áder aláírta a törvénymódosítást

Aláírta Áder János az ellenzék által csak „Taigetosz-törvénynek” nevezett oktatási törvénymódosítást. Eszerint a jövőben nem mentesülnek majd az osztályzás alól a beilleszkedési és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek. Bár korábban a pedagógus szakszervezetek és szülők is azt kérték az államfőtől, hogy ne írja alá a törvényt, szerinte az új szabályozás nem sérti egyetlen diák jogait sem. Az LMP alkotmánybírósághoz fordul.

35 ezerről 14 ezerre csökkent a havi fizetése

Krisztina napi 4 órában dolgozik, szőnyeget sző, immár 25 éve. Eddig is nagyon keveset keresett, minden hónapban 35 ezer forintot. De áprilistól ez a kevés még sokkal kevesebb lett: 14 ezer forint. Igen, 14 ezer forint egy havi munkáért: mindez egy törvénymódosítás miatt. Krisztina amúgy középsúlyos értelmi fogyatékos, és nem is igazán zavarja a kevesebb pénz. Édesanyja viszont felháborodott, mert szerinte pont azokkal szúr ki az állam, akik amúgy sem tudnak kiállni magukért. Erről írt facebook-posztja rengetg reakciót szült, Moskovics Judit találkozott Krisztinával és az édesanyjával.

Nem osztályoznák a diszlexiás tanulókat

A diszlexiás gyerekeket továbbra sem kellene osztályozni az iskolákban - ezt mondta az RTL Híradónak az oktatási ombudsman arról az új törvénymódosításról, amelyen sok szülő is felháborodott. Az oktatásért felelős helyettes államtitkár szerint a jogszabály csak azokra a diákokra vonatkozik, akiknél átmeneti a tanulási zavar. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont egyszerűen felesleges volt a módosítás.

Megszűnik a felmentés az osztályzás alól

Felháborodtak a szülők - szerintük rontja a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek esélyeit, ha ugyanúgy kell osztályozni őket az órákon, mint a többi diákot. Nemrég fogadott el a parlament egy törvénymódosítást, ami alapján éveken belül megszűnik a felmentés az osztályzás alól. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ösztönzés a cél, és nem az hogy, bárkit is megbuktassanak.

 

Mikor írta alá Semjén a javaslatot?

Nem is volt Magyarországon Semjén Zsolt, amikor április 3-i keltezéssel javasolta, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a felsőoktatási törvény CEU-t is érintő módosítását. A miniszterelnök helyettese éppen Teheránban tárgyalt. Lattman Tamás nemzetközi jogász szerint érvénytelen a Semjén Zsolt által aláírt okirat. A Miniszterelnökség elismerte: Semjén Zsolt három nappal korábban írta alá a dokumentumot, de szerintük a keltezés nem az aláírás, hanem az indítvány beérkezésének dátumát jelöli.

Világszerte tiltakoznak

Világszerte tiltakozást váltott ki a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítás. A német köztársasági elnök azt mondta, Európa nem maradhat néma, amikor civil szervezetek, vagy a tudományos világ elől elszívják a levegőt, mint ahogy most ez történik Budapesten. Tiltakozott a budapesti Amerikai Nagykövetség is. Válaszul a magyar külügy bekérette a német és az amerikai ügyvivőt, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta, a tiltakozók tévednek.

A metró állapota is titok lehet

Akár a hármas metró műszaki állapotát is titkosíthatják, ha hatályba lép egy nemrég elfogadott törvénymódosítás. Ez még a köztársasági elnök aláírására vár. A fejlesztési minisztérium szerint nemzetbiztonsági és bűnmegelőzési okok indokolják, hogy a vasúti járművek állapota titokban maradjon. A szocialisták ezt elfogadhatatlannak tartják, és januárra tüntetést szerveznek a metró mielőbbi felújításáért.

Két kép miatt módosítanának

Két arckép miatt módosítana törvényt Lázár János. A miniszter ezzel magyarázza azt a javaslatot, amely szerint múzeumok műkincseket adhatnának használatba. Lázár János azt mondja: két Benczúr Gyula képet juttatna vissza a fehérvárcsurgói kastélyba. Ezt Károlyi György kérte a kormánytól, akinek a családjáé volt a kastély és itt helyezné el a képeket. Az Együtt szerint a kormány saját embereit juttatná műkincsekhez, ezért alkotott két kép miatt általános érvényű törvényt.

A semmiért kér pénzt az Agrárkamara

Hiába nincsen semmi köze az agráriumhoz, mégis évi minimum 2000 forintot kell befizetnie több ezer magyar cégnek az Agrárkamara számlájára. A galériatulajdonostól a szerszámkereskedőn át több ezer cég lett tagja egy hónapja a kamarának. És nem tévedésből. Egy törvénymódosítás miatt az a vállalkozás is tag lett, amelynek soha semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz, csak mondjuk alapító okiratába, papíron, olyan tevékenységet is felvett annak idején, ami köthető bármiféle gazdálkodáshoz.

Több javaslat is lehet törvénymódosításra

Még ezen a héten elkészülhet a Nemzeti Választási Bizottság javaslata arról, hogyan kellene módosítani a népszavazási törvényt - ezt mondta Híradónknak a testület elnöke. A miniszterelnök három héttel ezelőtt jelentette be, hogy a bizottságtól vár javaslatot arra, hogyan lehetne elkerülni a népszavazási kezdeményezések körüli botrányokat.

Titkosítanák a Posta szerződéseit

Titkossá tenné egy törvénymódosítás a Posta szerződéseit, ha az adatok indokolatlan előnyhöz juttatnák a konkurenciát. A javaslatot a 444.hu vette észre. Az Együtt szerint a javaslat alkotmányellenes, mert a már megindított adatigénylésekre is vonatkozik a korlátozás. A kormány szerint azért van szükség a korlátozásra, mert ha a Posta elveszítené a piaci előnyét, állami támogatásra szorulna.

Káosz 300 négyzetméter alatt

A benyújtás másnapján fogadott el az Országgyűlés egy január elsejével életbelépett törvénymódosítást, amelynek lényege, hogy 300 négyzetméternél kisebb lakóépülethez nem kell engedélyt kérni, elég bejelenteni az építkezést. Legyünk óvatosak: a rapid módosítás kissé slamposra sikeredett. Olyannyira, hogy mérnökök, építészek, jogászok folyamatosan darabokra szedik.

A képviselő is jól járhat a javaslatával

Saját törvénymódosításának nyertese lehet Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő. Ő kezdeményezte, hogy azok az új tulajdonosok, akik állami földet vettek, megemelhessék a terület bérleti díját. A képviselő, aki az agrárkamara elnöke is, 22 millió forintért vett földet, a Blikk szerint olyan helyen, ahol jelenleg a piaci árnál olcsóbbak a bérleti díjak.

Felmondhatják a földbérleti szerződéseket

Felmondhatják a hosszú távú földbérleti szerződéseket a tulajdonosok, ha a bérlő nem akarja elfogadni a megemelt bérleti díjat. A törvénymódosítót - amelyet kedden már el is fogadott az Országgyűlés - az agrárkamara Fideszes elnöke terjesztette be. Győrffy Balázs éppen a szavazás napján jelentette be, hogy maga is vásárolt földeket az állami földárverésen. Az MSZP szerint etikátlan, amit Győrffy Balázs csinált, mert úgy vásárolt termőterületet, hogy tudta: a tulajdonosok számára kedvezően változnak a szabályok.

Kedden dől el a Hóman-szobor sorsa

Nem törvénytelen, hogy az állam 15 millió forinttal támogatta a Hóman Bálint szobor felállítását a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint. Az Index vetette fel, hogy épp egy fideszes törvénymódosítás miatt nem is működhetne a zsidóellenes törvényeket előkészítő Hóman Bálint neve alatt az az alapítvány, amely 17 millió forint közpénzt kapott a szobor felállítására.

Mégis vehetnek földet külföldiek

Mégis vásárolhatnak állami földeket külföldiek is a hétfőn induló árveréseken. Így módosította rendeletét a kormány. Lázár János szerint az Európai Bizottság kényszerítette ki a változtatást, miután ahogy fogalmazott, magyar ellenzéki pártok feljelentést tettek Brüsszelben.

100 milliárdos üzlet Vajnáéknak

100 milliárdos üzletet ajándékozott a kormány Andy Vajna és Szima Gábor kaszinótulajdonosok kezébe. Így értékelte a Szerencsejáték Szövetség elnöke azt a fideszes törvénymódosítást, miszerint mostantól csak olyan cég üzemeltethet online kaszinót, amely rendelkezik hagyományos kaszinóval. A Fidesz szerint azért nem akartak új pályázatot kiírni, mert lényegében nincs más, aki üzemeltetni tudná ezeket.

Heteken belül kifizethetik a kárt

Néhány héten belül megkaphatják a pénzüket azok az autósok, akiknek Astra Biztosítós ügyfél okozott kárt. A Parlament megszavazta azt a törvénymódosítást, miszerint a MABISZ megelőlegezi pénzt, és kifizetik az Astra magyar ügyfelei által okozott károkat.

Keddtől katonák is igazoltathatnak

Keddtől a katonák határrendészeti feladatokra is bevethetőek a határokon, miután a köztársasági elnök aláírta az erről szóló törvénymódosítást, ami ma hatályba lépett. Szolnokon folyamatosan képzik azokat a katonákat, akik a rendőrökhöz hasonlóan járőrözhetnek, igazoltathatnak vagy civileket bilincselhetnek meg a déli határon. Nem lőhetnek, csak akkor, ha saját életük forog kockán. Gumilövedéket és könnygázgránátot viszont használhatnak.

Szigorodhatnak a termékbemutatók szabályai

Számos probléma felmerült a múltban a termékbemutatókkal kapcsolatban. Rengeteg visszaélés és átverés történt már, ezért nyújtottak be törvényjavaslatot. Hogy pontosan mi ez a szabálymódosítás, arról Kiss Anitát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjét kérdeztük.

Áder János aláírta a törvénymódosítást

Fizetni kell majd a közérdekű adatigénylésekért - aláírta a köztársasági elnök az információ-szabadságról szóló törvény módosítását.

Kiszűrnék az átverős diákszövetkezeteket

Megtisztítaná a kormány a tisztességtelenül versenyző iskolaszövetkezetektől a piacot. Ez derül ki abból a kedden benyújtott törvénymódosító javaslatból, amiben egyebek között meghatározzák a diákmunkáért fizetendő minimum összeget. Sok diákszövetkezet ugyanis nyomott árakon dolgozott eddig.

1600 szak szűnhet meg


szerző:
2015.03.26. 18:35
1600 szak szűnhet meg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy törvénymódosítási csomagot dolgozott ki, amelynek része például az is, hogy 2020-ig 15 százalékkal csökkentenék a felsőoktatási szakok számát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez csak arról szól, hogy pénzt vonjanak ki a felsőoktatásból.

Ezentúl nagyobb biztonságban vannak a takarékpénztárak ügyfelei

Egy decemberben elfogadott törvényben létrehozott keresztgarancia-rendszer jóval nagyobb biztonságot jelent a takarékszövetkezetek ügyfeleinek. Szakértőnk elmagyarázta, hogy pontosan mit tartalmaz a törvény és mit jelent ez a bedőlt takarékszövetkezetek ügyfelei szempontjából.

Az FBI még többet engedhet meg magának

Nagyobb nyomozati hatáskört kap az FBI mintegy 14 ezer ügynöke.

A rendőrségtől függne a polgárőrség

A pénteki törvénymódosító javaslat értelmében a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködési megállapodás kellene a polgárőrködéshez.

Felére apadna a miniszterek szabija

Húsz napra csökkentené a miniszterek éves szabadságát Navracsics Tibor. Évi negyven napot úgysem tudnak kivenni a miniszterek.

Amnesztia több ezer 2006-os ügyben

Semmissé tenne 2-300 olyan jogerős bírósági ítéletet egy törvénytervezet, amely a 2006-os őszi rendőri eljárásokkal kapcsolatban született.

Könnyítik az örökbefogadást


szerző:
2011.02.03. 18:15
Könnyítik az örökbefogadást

Azért, hogy a nagyobb gyerekeket is örökbefogadják, januártól a 3 és 10 éves kor közötti gyerekek után is jár gyes.

Egérút az autósoknak


szerző:
2010.12.23. 18:25
Egérút az autósoknak

Egy törvénymódosítás miatt már a tilosban parkolók is megúszhatják a kerékbilincset.

Schmitt aláírta a vitatott törvényeket

Az államfő aláírta az alkotmánymódosítást és a különadóról szóló törvényt.

Kevesebb hatáskört vonnának meg az AB-től?

A kormányoldal az Alkotmánybíróság hatásköreit szabályozó törvénymódosítás megváltoztatását tervezi.

Médiatanács lesz az ORTT helyett


szerző:
2010.06.11. 15:24
Médiatanács lesz az ORTT helyett

Pénteken benyújtották az új médiatörvény tervezetét, három törvénymódosítást terjesztettek be az Országgyűlésnek.

Kettős állampolgárság: benyújtották a törvénymódosítást

Ha életbe lép, három hónapon belül állampolgársághoz juthatnak a határon túli magyarok.

A Fidesz benyújtotta az első törvényjavaslatokat

Az alkotmánnyal, valamint a minisztériumok felsorolásával és a kormány tagjainak jogállásával kapcsolatban nyújtották be első törvénymódosításait a Fidesz.

Megszorongathatják a bankokat


szerző:
2009.07.15. 16:11
Megszorongathatják a bankokat

Drákói törvénymódosításokat” helyezett kilátásba az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Ismét megjelennek a lopós autók


szerző:
2009.07.09. 17:55
Ismét megjelennek a lopós autók

A törvénymódosítást követően a közterület-felügyelők szállíthatnák el az autókat.

Szigorúbb lett a büntető törvénykönyv

Emelték a visszaesők és a fegyveres elkövetők büntetési tételeit.

Megszavazták a 13. havi nyugdíj eltörlését

2012-től fokozatosan, évente 6 hónappal, 65 évre emelkedik a korhatár.

Bejegyezhető az azonos neműek kapcsolata

Bejegyzett élettársi kapcsolatot két, 18. évét betöltött, azonos nemű személy létesíthet.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való