KERESÉS search-close

történész

16 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "történész"

Egy elfeledett budai királyság (?) nyomában

Ha igaz amit a magyar hobbitörténész állít, akkor bizony át kell írni a történelemkönyveket. Hihetetlen kincseket és egy elfeledett kor maradványait is rejtheti a budapesti panelrengeteg környéke. Zoltán nagyon hisz benne, viszont a régészek egyelőre kevésbé. Ha viszont tényleg találnak valamit, ami bizonyíthatja a királyság létezését, akkor ez sok mindent megváltoztathat.

Yuval Noah Harari adott interjút arról, hogy mi lesz az emberiséggel

Hogyan manipulálnak a weboldalak? Tényleg felismerheti a gyengeségeinket és a félelmeinket egy algoritmus? Hogyan képzeljük el, hogy mi lesz velünk, mit tehetünk a saját túlélésünk érdekében, és miért nézzünk tudományos fantasztikus filmeket? A híres történész-filozófus, Yuval Noah Harari három könyvet is írt az emberiséget fenyegető víziókról, és a mai fiatalok jövőjének kérdéseiről.

Mit hoz a jövő? A történész, aki minden fontos témáról érdekesen és érthetően beszél

Yuval Noah Harari valószínűleg elutasítaná, ha valaki intellektuális szupersztárnak hívná, pedig sok helyen így írnak róla. Jelenleg a jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója, történész, hadtörténész, filozófus. Sokkal komolyabban kellene vennünk a klímaváltozást. Mi veszélyezteti leginkább az emberiség létét, a jövőnket, mekkora az esélye egy esetleges világháborúnak? A híres sztártörténész Yuval Noah Harari Budapesten adott interjút a Fókusznak!

Az emberiség valódi problémáiról beszélt stábunknak a sztártörténész

A migráció és a Brexit helyett a klímaváltozásra, a nukleáris háború elkerülésére és a mesterséges intelligencia fejlődésére kellene figyelnie az embereknek, mert ezek az emberiség valódi problémái. Ezt mondta az RTL-nek adott interjújában Yuval Noah Harari sztártörténész. Az izraeli tudós szerint a menekültválság véget ért, csak politikai nyereségvágyból néhányan még megpróbálják kihasználni.

Magyarságkutatás 880 millióból

A magyarság őstörténetének kutatására hozott létre új intézetet a kormány. A Magyarságkutató Intézet 880 millió forintos állami forrásból indult el. Az intézetet nem történész, hanem egy jogász vezeti, aki az állami rádiónak azt mondta, kutatóik közép-ázsiai expedíciókon is részt vesznek. Az RTL Híradónak nyilatkozó történész szerint nem tudományos, hanem politikai szempontok szerint hozhatták létre az intézetet.

Gyakorló orvos lesz az új emberi erőforrás miniszter

Kásler Miklós 24 éve vezeti az Országos Onkológiai Intézetet. Az onkológus professzor emellett amatőr történészként is egyre többet szerepelt az elmúlt években, a köztévén műsora volt, és kutatta az Árpád-háziak DNS-ét. Nézeteivel nem midig arat osztatlan sikert: kijelentette ugyanis, hogy nem hisz az ősrobbanásban és szerinte a Tízparancsolat betartásával megelőzhető a halálos betegségek többsége.

Védeni kell a Fidesz szavazóit?

A Fidesz-KDNP kétharmados választási sikeréből nem annyira a győzelem, hanem a kétharmad erősen foglalkoztatja a közvélemény egy részét. Hogy miből, miért, hogyan lett ez a kétharmad? Ungváry Krisztián történész előállt egy cikkel, amelynek címe: „A Fidesz-szavazó védelmében”. Az ellenzéki szavazók nyilvános védelméről nem tudunk. Hátha most. Ungváry Krisztián történész és Péterfy Gergely író voltak Baló György vendégei.

Nem engedték nyilatkozni a történészt

Belátta tévedését és elnézést kér Horváth Miklós hadtörténész, amiért tévesen azonosította az egyik '56-os plakátokon szereplő fiút. Korábban Schmidt Mária közalapítványa is azt állította, hogy ő azonosította Dózsa Lászlóként a képen szereplő forradalmárt. A történész azonban most azt állítja, ő korábban is rájött a tévedésére, ám nem engedték nyilatkozni erről. Most pedig szerinte úgy hárítják rá a felelősséget, hogy szakmai vezetőként nevezik meg, miközben állítása szerint sosem volt az.

 

Gyűlöletpolitika: Mit tesz bennünk?

Ha ön elgondolkozik és megpróbálja összehasonlítani, hogy 10 évvel ezelőtt vagy mostanában talál saját magában több félelmet és gyűlöletet – mire jut? Másképpen: gyűlöletkeltés Magyarországon. Nem történelmi előzmények nélkül – de, ha például a kormánykampányokra vagy egyik-másik televíziós csatornára, újságra, weblapra gondol, akkor meglehet, úgy érzi, hogy ebben a formájában és ebben a minőségében alighanem több mint fél évszázada nem vette körül az embert ennyi hivatalos és nyilvános félelem és gyűlölet.

A populizmus lázadása?


szerző:
2017.02.25. 00:45
A populizmus lázadása?

Skót születésű brit történészprofesszor, Cambridgeben diplomázott, Oxfordban tanított, sikerkönyveket írt a huszadik századról, a világháborúkról és a hidegháborúról, európai ügyekben tanácsadója és egyik beszédírója volt az első női brit miniszterelnöknek, a konzervatív Margaret Thatchernek, majd részben Ankarába költözött, ahol azóta is egy elit egyetemen tanít – amúgy rendszeresen jár Magyarországra előadni Norman Stone professzor.

Ügynökként tartották nyilván

Tizennégy éven át ügynökként tartottak nyilván a titkosszolgálatok egy férfit, akit sikertelenül próbáltak meg beszervezni még a 70-es évek végén - ez derül ki Ungváry Krisztián történész legújabb kutatásából. A papírok szerint a Vadász Péter fedőnevű ügynök 14 éven át volt állományban, csakhogy ez idő alatt egyetlen jelentést sem írt, még a beszervezési papírját sem írta alá. A történész szerint tartótisztek sora falazott a fantomügynöknek, vélhetően azért, hogy elsikkasszák a találkozókra, jutalmakra szánt pénzt.

Botrány lett a történész véleményéből

Az állami Vertias Intézet főigazgatójának azonnali távozását követelik ellenzéki pártok. Szakály Sándor ugyanis azt nyilatkozta a Budapest Beacon-nek, hogy nem volt jogfosztó a numerus clausus, amely faji alapon korlátozta az egyetemi hallgatók arányát az első világháború után. A főigazgató szerint némelyeket éppen a zsidó-ellenes törvény jutatott lehetőséghez. A Fidesz alelnöke azt közölte, pártja szerint a numerus clausus minden szempontból elfogadhatatlan. Szakály nem akar lemondani.

Trianon100


szerző:
2016.06.04. 01:00
Trianon100

Adott egy majdnem 100 éves, mégis élő, érzelmekkel átszőtt magyar trauma, Trianon. Majdnem mindenkinek van meggyőződéses véleménye róla, de akik legtöbbet tudnak, inkább tovább kérdeznek. Itt és most a tudományos akadémia Lendület II. programjának egyik nyertese, a Trianon 100 kutatócsoport. Válaszokat keresnek, kiadványokat, konferenciákat terveznek, hogy 2020-ra, amikor Trianon 100 éves lesz, jöhessen egy nemzedék, melynek tagjai már nem hisznek titkos záradékokban vagy elvált menye ellen bosszút álló francia miniszterelnökben – egy generáció, amely az előzményeket is megismerve érti és helyén kezeli Trianont.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való