KERESÉS search-close

sztrájk

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "sztrájk"

Sztrájkolni is készek az eladók

Két nagy bolthálózatnál is sztrájk lehet, miután felmondta velük kötött megállapodását a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Ezek a dolgozók most legalább havi 210 ezer forintos alapfizetést követelnek, ami a többi kereskedelmi láncnál szerintük már általános.

400 járatot törölt a Ryanair

Budapesten nem volt fennakadás, mindössze 3 járatot érintett a munkabeszüntetés. A légitársaságnak Magyarországon egyelőre nem a sztrájk, hanem a közlemúltban történtek miatt indult hatósági eljárás okozhat nagyobb gondot. A budapesti kormányhivatal szerint ugyanis akár 500 millió forintos bírságot is kaphatnak, amiért korábban nem vitték el az utasok csomagját a célállomásra és a jelenleg zajló vizsgálatban nem működnek együtt velük.

Egy vagyonba kerül a pilótaképzés, hiány is van belőlük

3 millió forintot is kereshetnek havonta, mégis lasszóval kell fogni a repülőgép pilótákat. Miért?

Megbuktatnák Macront


szerző:
2018.05.23. 18:50
Megbuktatnák Macront

Újra csatatérré váltak Párizs utcái, miután a kormány ellen utcára vonuló szakszervezetek tüntetése zavargásokba torkollott. A vasúti alkalmazottak április óta tartó sztrájkjához már csatlakozott mind a kilenc közalkalmazotti szakszervezet, Franciaország gyakorlatilag megbénult.

Ez a harc lesz a végső?


szerző:
2018.04.16. 18:42
Ez a harc lesz a végső?

Továbbra is megbénítja Franciaországot a szakszervezetek és a kormány közötti állóháború. Mióta az Emmanuel Macron munkajogi reformjait ellenző vasúti dolgozók április elején három hónapos sztrájkot hirdettek, csak heti két munkanapon járnak a vonatok. Ha az elnök alulmarad a szakszervezetekkel szemben, lemondhat az Európai Unióval kapcsolatos reformterveiről.

Elmaradt fizetésükért tüntetnek

Elmaradt fizetésükért tüntettek ruhagyári munkások Szombathelyen. A Styl ruhagyár kisebbségi tulajdonosa, a fideszes vezetésű önkormányzat, azt mondja, a többségi tulajdonosnak kellene rendeznie a helyzetet. Az ügyvezető szerint viszont a többségi tulajdonos akkor ad pénzt, ha a cég elavult működési modelljét átalakítják, ez viszont az önkormányzat nélkül nem lehetséges.

Sztrájk jöhet az egészségügyben

Hiába az újabb béremelés, sok egészségügyi dolgozó semmivel vagy legfeljebb néhány száz forinttal vihet többet haza. Ezt elégelték most meg! A Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége sztrájkbizottságot alakított, hogy kiharcoljanak egy méltó béremelést.

Szülők igazolhatják a hiányzást

A diákok nem sztrájkolhatnak, mert nincs sztrájkjoguk, ezt mondja az oktatási ombudsman a Független Diákparlament péntekre tervezett akciójáról. Aáry-Tamás Lajos szerint ugyanakkor a szülők igazolhatják a hiányzást, és ebben az esetben semmilyen retorzió nem érheti azokat, akik iskola helyett aznap közös fórumokon vagy a Kossuth téri demonstráción vesznek részt.

 

RTLII Híradó 2018-01-12


szerző:
2018.01.12. 21:30
Béremelésért sztrájkoltak több önkormányzati hivatalban

A dolgozókat képviselő szakszervezet szerint 98 önkormányzat 7 ezer alkalmazottja csatlakozott a munkabeszüntetéshez, amit azért hirdettek meg, mert az önkormányzati köztisztviselőknek 10 éve nem emelték a fizetését.

RTLII Híradó 2018-01-02


szerző:
2018.01.02. 21:30

Katalónia nem tágít


szerző:
2017.11.08. 18:52
Katalónia nem tágít

Sztrájkok és tüntetések bénítják meg Katalónia több részén is a közlekedést, amelyet függetlenségpárti szakszervezetek szerveztek a tartományi kormány bebörtönzött tagjainak a szabadon bocsátásáért.

Sztrájkra készülnek az Operában

Elfogadhatatlan körülmények között dolgozik a Magyar Nemzeti Balett az Opera felújítása miatt a szakszervezetük szerint. Nincs elég mosdó, öltöző és a próbák helyszíne is szűkös. Attól tartanak, hogy ez előbb-utóbb a színvonal romlásához vezethet. Október végén ráadásul sztrájkra is készülnek, mert jelenleg nincs kollektív szerződés az intézményben.

Sztrájk lesz az Auchannál is, ha nem adnak magasabb fizetést

Az Auchan dolgozói 25%-os béremelést, és a dolgozókra nehezedő többletterhek, a létszámhiány enyhítését követelik. A francia nagyvállalat vezetése azt közölte, az elmúlt két évben átlagosan 24%-kal emelték a kereseteket, és most is a tárgyalásokban bíznak.

Spanyolország: sztrájkok, blokádok, tüntetések

Általános sztrájkok, tüntetések és útblokádok bénították meg Katalóniát ma. A tiltakozások kiváltó oka az volt, hogy a madridi kormány által kivezényelt csendőrség brutálisan lépett fel a szavazókkal szemben. Vasárnap Katalónia elszakadásáról szavaztak a spanyol tartományban, amit Madrid próbált megakadályozni.

Fogorvos-sztrájk: „ijesztő tévedésben van a kormány”

Ijesztő, hogy mekkora tévedésben van a kormány az állami feladatokat ellátó fogorvosokkal kapcsolatban - ezt mondta Híradónknak a fogorvos sztrájk szervezője. Dr. Nagy Ákos nyílt levelet írt Lázár Jánosnak, a miniszter ugyanis azt mondta, Magyarországon nagyon kevés állami feladatot ellátó fogorvos van, a többiek saját praxist csinálnak. Nagy Ákos szerint viszont több ezer fogorvos lát el állami feladatot.

Tesco: újra sztrájkolhatnak

Újra sztrájkolhatnak a Tesco dolgozók. A pénteki és a szombati munkabeszüntetés után mondták ezt a szakszervezetek képviselői. A szombat éjfélkor véget ért sztrájk után hétfő reggel folytatják a tárgyalásokat a cég vezetőségével. Létszámbővítést és magasabb bért követelnek. A Tesconál azt mondják, 2 év alatt 9 milliárdot költöttek béremelésre, a létszámot tekintve pedig minden boltban más a helyzet, így nincs egységes megoldás.

Sztrájk: 16 Tesco be is zárt

Jelenleg 16 Tesco van zárva az országban a pénteken kezdődött sztrájk miatt. Több tucat üzletben pedig fennakadásokra kell számítani. A boltokban több diák dolgozik, van, ahol a vezetők szolgálják ki a vásárlókat. A Tesco közleményben kért elnézést a kellemetlenségekért az éjfélig tartó munkabeszüntetés miatt. A sztrájkolók magasabb bért és létszámbővítést követelnek.

Tesco-sztrájk: bezárt üzletek, óriási fennakadás

Hat Tesco hipermarket és több kisebb üzlet bezárt, miután péntek délután országszerte sztrájkba kezdtek a dolgozók. Az egyik szakszervezet szerint óriási a fennakadás a győri és komáromi áruházban is. Az üzletlánc dolgozói 25 százalékos béremelést és 15 százalékos létszámbővítést követelnek. A vállalat vezetése csalódott, de új egyeztetéseket és hatékonyabb munkaszervezést ígér. A sztrájk péntek éjfélig tart, de szombat tíztől újrakezdődik.

Sztrájkolnak a fogorvosok


szerző:
2017.09.04. 18:25
Sztrájkolnak a fogorvosok

Több mint 800 állami ellátásban dolgozó fogorvos kezdett sztrájkba reggel. A munkabeszüntetés szerdáig tart, addig csak a sürgős eseteket látják el. Az akcióval az a céljuk, hogy ugyanannyi állami támogatást kapjanak, mint a háziorvosok, jelenleg ugyanis annak csak a fele jár nekik. Szerintük emiatt hamarosan megszűnhet az ingyenes fogászati ellátás. Az illetékes államtitkár szerint tárgyalnak a fogorvosokkal, de egyik pillanatról a másikra nem tudnak emelni.

Patkányok, óriáslegyek, bűz

Középkori állapotok vannak az angliai Birmingham-ben az utcákon tornyosuló szeméttől. Patkányok és hatalmasra nőtt legyek lepték el a város több részét. Sok helyen csak maszkban lehet közlekedni az orrfacsaró bűz miatt. A kukások ugyanis csaknem 2 hónapja sztrájkolnak.

100 településen sztrájkoltak a köztisztviselők

Hosszú évtizedek óta nem nőtt az alapbérük, a fizetésük is megalázóan alacsony, és közben túlhajszoltak. Ezért sztrájkolt hétfőn legalább ötezer önkormányzati köztisztviselő. Ötven százalékos béremelést akarnak három év alatt. A munkabeszüntetés két órán át tartott száz település polgármesteri hivatalában. Ez idő alatt csak a halaszthatatlan ügyeket lehetett elintézni, más egyéb miatt türelmet kértek az emberektől.

 

100 hivatalban lesz sztrájk hétfőn

Mielőtt holnap reggel elindulna ügyet intézni, nézzen utána, hogy meg tudja-e tenni. Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak csaknem 100 önkormányzati hivatalban. Emiatt főleg vidéken lehetnek fennakadások az ügyintézésben. A polgármesteri hivatalok dolgozói 50 százalékkal magasabb fizetést követelnek, mert mint mondják 9 éve nem nőtt az alapbérük. A munkabeszüntetés reggel nyolctól délelőtt tíz óráig tart. 

Sztrájkra készülnek az államkincstárnál

Kétórás sztrájra készülnek a Magyar Államkincstárnál két hét múlva, egészen pontosan július 17-én, ha a kormány nem emeli meg az alkalmazottak fizetését. A Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint az állami munkavállalók egy része majdnem 10 éve nem kapott béremelést. A legtöbben a garantált bérminimumért dolgoznak, ezért az államkincstárnál is egyre többen mondanak fel. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.  

Keveslik a pénzt a fogorvosok

Szeptemberben figyelmeztető demonstrációt tartanak a fogorvosok: három napig csak a sürgősségi eseteket látják el. Így akarják elérni, hogy több pénzt kapjanak az állami praxisok. Azt mondják, egy éve küzdenek ezért, de a kormány még csak szóba sem állt velük. Ha nem emelik az állami hozzájárulást, akkor tovább nőhetnek a várólisták, és sorra zárhatnak be a tb támogatott fogorvosi rendelők.

Korábbi KDNP-s is szónokolt a kormányellenes tüntetésen

Soros Györgyhöz köthető szervezetek akciójának tartja a Fidesz az újabb kormányellenes tüntetést. Tegnap Budapest mellett több nagyvárosban is tiltakoztak a CEU-t és a civileket érintő törvénymódosítás miatt. A fővárosban az egyetem egyik oktatója és egykori KDNP-s is felszólalt. A kormány arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy a belföldi és a külföldi tiltakozások miatt felmerült-e a kifogásolt jogszabályok visszavonása.

Brazília forrong, Rio lángokban

Lángoló üzletek és buszok Rio de Janeiro utcáin - Brazíliában teljes káoszt okozott a szakszervezetek sztrájkja. A kormány elleni tiltakozás békésen indult, de hamar erőszakba torkollott: a tüntetők több nagyvárosban is összecsaptak a rendőrökkel és barikádokat emeltek. A boltok, iskolák és bankok sok helyen ki se nyitottak, a kormány viszont nem hajlandó meghátrálni.

Húsvét után 3 napos sztrájk

Április 18-án délután hattól három napig sztrájkolnának a BKV-sok alacsony fizetésük miatt. Ezt ma jelentették be a szakszervezetek. A hatályos törvények szerint a járatok 66 százalékának munkabeszüntetés idején is közlekednie kell. A szakszervezetek azt tervezik, hogy napközben minden járat menne, de délután hat és éjfél között minden megállna.

Tarlós megérti a sztrájkolókat

Nyolc napig sztrájkolnának a BKV dolgozói Húsvét után. 30 százalékos béremelést követel a munkavállalók 80 százalékát tömörítő két nagy szakszervezeti szövetség. A főpolgármester az RTL Híradónak azt mondta: megértő a sztrájkolókkal, mert nem kapták meg azt a béremelést, amit az állami vállalatok dolgozói. A követelések teljesítése több mint 30 milliárd forintba kerülne, de sem a BKV-nak, sem a fővárosnak nincs pénze.

BKV- sztrájk: Megbéníthatják a fővárost

Aki teheti, elmegy, újak nem jönnek - lassan nem lesz, aki a BKV-nál dolgozzon – így a szakszervezetek. Három év alatt legalább 30 százalékos béremelést kérnek, különben sztrájkolnak.Megbéníthatják a fővárost. A BKV szerint nincs pénz, az államtól kell kérni. Az államnak persze van pénze, de abból csak az állami közlekedési cégek dolgozóinak bérét emelik. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója vállalta, és ez értékelendő, hogy műsorunkban is találkozzon Gulyás Attilával, az egyik BKV-s szakszervezeti szövetség vezetőjével.

BKV: Sztrájk vagy nem sztrájk?

Aki teheti, elmegy, újak nem jönnek - lassan nem lesz, aki a BKV-nál dolgozzon – így a szakszervezetek. Három év alatt legalább 30 százalékos béremelést kérnek, különben sztrájkolnak. Megbéníthatják a fővárost. A BKV szerint nincs pénz, az államtól kell kérni. Az államnak persze van pénze, de abból csak az állami közlekedési cégek dolgozóinak bérét emelik. A BKV elnöke, és egy szakszervezeti vezető vitája.

BKV: Miért nincs pénz dolgozói béremelésre?

Aki teheti, elmegy, újak nem jönnek - lassan nem lesz, aki a BKV-nál dolgozzon – így a szakszervezetek. Három év alatt legalább 30 százalékos béremelést kérnek, különben sztrájkolnak. Megbéníthatják a fővárost. A BKV szerint nincs pénz, az államtól kell kérni. Az államnak persze van pénze, de abból csak az állami közlekedési cégek dolgozóinak bérét emelik. A BKV elnöke, és egy szakszervezeti vezető vitája.

BKV: Miért most telt be a pohár?

Aki teheti, elmegy, újak nem jönnek - lassan nem lesz, aki a BKV-nál dolgozzon – így a szakszervezetek. Három év alatt legalább 30 százalékos béremelést kérnek, különben sztrájkolnak. Megbéníthatják a fővárost. A BKV szerint nincs pénz, az államtól kell kérni. Az államnak persze van pénze, de abból csak az állami közlekedési cégek dolgozóinak bérét emelik. A BKV elnöke, és egy szakszervezeti vezető vitája.

BKV: Sztrájkkészültség?

Az állami vállalatok dolgozói tekintélyes állami béremelést kapnak, de mivel a BKV nem állami, hanem önkormányzati cég, az állam azt mondja a fővárosnak: adjon pénzt béremelésre. De nincs neki. És közben a hármas metró felújításával is küszködik, ami úgy függ össze a BKV-val, hogy vagy 150 autóbusszal kell majd pótolni a metrót, miközben a BKV-nál már most sincs elég autóbuszvezető.

 Sztrájkolhatnak a fogorvosok

Sztrájkra készülnek az állami rendelőkben dolgozó fogorvosok, mert azt mondják, nem lehet fenntartani a rendelőket annyi pénzből, amennyit kapnak. Most havi 800 ezer forinthoz jutnak, ebből kell mindent kigazdálkodniuk, a fizetéseket, a rezsit, az anyagköltséget. Például a háziorvosok kétszer annyiból gazdálkodnak. A kamara fogorvosi tagozatának elnöke azt mondja: a pénzhiány miatt egyre több helyen nincs fogorvos, és van, ahol már 50 km-t kell utazni az ellátásért.

Nem sztrájkolhatnak a kukások

Nem engedi a bíróság, hogy jövő hétfőn sztrájkoljanak a kukások, mert még tart a bértárgyalás. A szakszervezet egy-két héttel halasztaná el a munkabeszüntetést, és a sztrájk alatt legfeljebb a kórházakból vinnék el a szemetet Budapesten. 30 százalékos béremelést követelnek, de a Fővárosi Közterület-fenntartó vezetői csupán 4 százalékot adnának. A Miniszterelnökséget vezető miniszter anyagi segítséget ígért az önkormányzati tulajdonú cégeknek.

Béremelést kérnek a vízügyesek

Soha nem volt még ilyen, de sztrájkkészültséget hirdetett az egyik vízügyi érdekképviselet. A jogi lehetőségeik szűkösek, ezért először az ügyfélszolgálat működését korlátoznák, de egy időre készek a vizet is elzárni százezreknél. A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége 30 százalékos egységes béremelést követel, miután az alkalmazottak többségét szerintük nem érinti a kormány jövő évi bérmegállapodása. A Fejlesztési Minisztérium azt közölte, csak egy nagyobb szakszervezeti szövetséggel tárgyalnak.

„Ha nincs megegyezés, sztrájk”

Továbbra is ragaszkodnak a 30 százalékos béremeléshez a szociális ágazatban dolgozók, erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszélt sajtótájékoztatón. Amennyiben nem sikerül megállapodni a kormánnyal, december 5-én két órás sztrájkot tartanak. Örülnek, hogy a kormány fizetett szabadnappá nyilvánítaná a szociális munka napját, ám annak nem, hogy ezzel egy időben megszüntetik a köztisztviselők napját.

Országos sztrájk készül


szerző:
2016.11.10. 18:33
Országos sztrájk készül

Országos sztrájkot tartanak a szociális területen dolgozók alacsony fizetésük miatt. December 5-ére hirdette meg az országos munkabeszüntetést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Harminc százalékos béremelést követelnek, mert szerintük a szociális szférában tarthatatlanok a munkakörülmények. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sztrájk helyett tárgyalni kellene. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint folyamatosan emelik az ágazatban dolgozók bérét.

30%-os béremelésért sztrájkoltak

Egész napos sztrájkot tartottak 168 önkormányzatnál az önkormányzati tisztségviselők, azért, mert 8 éve nem emelték a fizetésüket. Azt szeretnék, ha az állami köztisztviselőkhöz hasonlóan az ő bérüket is megemelnék 30 százalékkal. A kormány szerint a béremelésről a munkavállalóknak az önkormányzatokkal kell megegyezniük. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz tönkre akarja tenni az önkormányzati rendszert.

Egész napos sztrájkot hirdetnek


szerző:
2016.08.17. 18:38
Egész napos sztrájkot hirdetnek

Újabb, ezúttal egész napos sztrájk lesz a polgármesteri hivatalokban. A munkabeszüntetést szeptember 14-én tartja a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Még nem tudni, hányan csatlakoznak, így azt sem, hogy pontosan mely településeken szünetel majd egész nap az önkormányzati ügyfélfogadás. A szakszervezet azonnali 30 százalékos fizetésemelést követel. Két hónappal ezelőtt két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak több polgármesteri hivatalban, de nem elégedettek az azóta kapott ígéretekkel.

Magasabb bérért sztrájkoltak országszerte

Két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak reggel önkormányzati dolgozók országszerte, azt kifogásolják, hogy nyolc éve nem változik a fizetésük, miközben a kormánytisztviselők bérét emelték. Azt követelik, hogy az ő fizetésüket is növeljék, 30 százalékos emelést akarnak. A Miniszterelnökség szerint mivel az önkormányzati dolgozók az önkormányzatoktól kapják a fizetésüket, a szakszervezeteknek velük kell egyeztetniük.

Meccs közben is balhéztak a focihuligánok

Nem csitul a balhé a foci Európa-bajnokságon. Szombat este rakétával lőtték egymást a marseille-i stadionban az orosz és az angol ultrák mérkőzés közben. Súlyos sérültek is vannak. Két napja tartanak a zavargások Marseille-ben, és már Nizzában is összecsaptak a szurkolók a rendőrökkel. Az UEFA eljárást indít a rendbontások miatt az orosz szövetség ellen.

Újra balhéztak az angol szurkolók

Az angolok meccse még csak szombat este lesz az Eb-n, de már kétszer kellett könnygázzal megfékezni az angol szurkolókat a marseille-i rohamrendőröknek. A csütörtök esti tömegverekedés után pénteken is tomboltak. A szurkolói balhék mellett a sztrájkok is sok gondot okoznak Franciaországban.

Szemét borítja Párizst az Eb előtt

Bűzlik Párizs, szemét borította el a francia fővárost egy nappal a labdarúgó Európa-bajnokság nyitánya előtt. A munkaügyi reformok ellen tüntetők ugyanis körbevették a legnagyobb szemétégetőket, a kukások sem dolgoznak. Folytatódik a vasutas sztrájk is, a hétvégére pedig a francia nemzeti légitársaság pilótái terveznek több napos tiltakozó akciót.

A tanárlázadás tanulságai

A közoktatással kapcsolatos, jó féléves tiltakozások és a hosszú ideje tartó viták aligha szűnnek meg a nyári iskolai szünet alatt – még akkor sem, ha a kormány rohamtempóban módosítja a kifogásolt előírások egy részét és ugyancsak rohamtempóban kisajátítja az iskolák fenntartását és működtetését, mondhatnám kiteljesíti az államilag központosított közoktatási rendszert. Gondoltuk megkérdezünk egy szaktekintélyt, aki közvetlenül nem vett részt az elmúlt fél év vitáiban, de sokat tud a gyerekekről és nagyon sok éve ismeri és elemzi a magyar közoktatást.

Káosz az Eb előtt


szerző:
2016.06.01. 18:40
Káosz az Eb előtt

Terrorveszély, országos sztrájkok és tüntetések, városokat elöntő árvizek – kevesebb, mint két héttel a franciaországi futball Európa-bajnokság kezdete előtt egyre szaporodnak a baljós előjelek az esemény megrendezése körül. A francia kormány próbál úrrá lenni a káoszon, de a vasúti dolgozók sztrájkba lépése kedd este óta megbénítja az ország nagy részét.

Hogy lesz így Európa-bajnokság?

Veszélybe kerülhet a két hét múlva kezdődő labdarúgó Európa Bajnokság. Franciaországban napok óta tartanak a kormány népszerűtlen munkaügyi intézkedései elleni zavargások. Emberek ezrei vonultak az utcára, gyújtogatnak, összecsapnak a rendőrökkel és kitartóan tüntetnek a munkaerő piaci szabályozás tervezett lazítása ellen, ami a dolgozók könnyebb kirúgását és felvételét tenné lehetővé, valamint egyéni alkuhoz köti a túlórabéreket, aminek nagyon szigorú szabályozása volt eddig.

Fókusz 2016-05-27


szerző:
2016.05.27. 17:25

Házon kívül 2016-04-20


szerző:
2016.04.20. 23:30
25 ezer tanár sztrájkolt egész nap

25 ezer tanár csatlakozott az egész napos sztrájkhoz, vagyis minden ötödik pedagógus nem tanított. A Pedagógusok Szakszervezete szerint sikeres volt az akciójuk, a minisztérium viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárok nagy többsége dolgozott. A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a szociális ágazat dolgozói, Budapesten reggel forgalomlassító tiltakozás is volt, sok helyen a diákok is támogatták a sztrájkoló tanáraikat.

Tüntetett az ország

Délben, az országban több helyen is megállt öt percre az élet, hogy a többi szférában dolgozók szolidaritásukat fejezzék ki a tanárokkal szemben. A taxisok pedig közös, hangos dudálással adtak hangot támogatásuknak.

Szolidaritás: forgalomlassító akciót tartottak

Reggel óta sztrájkolnak a pedagógusok országszerte, így tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen. Vannak intézmények, amelyek szinte teljesen kihaltak, mert a szülők a sztrájk miatt, nem vitték iskolába a gyerekeket. Budapesten szerda reggel forgalomlassító akciót is tartottak a szakszervezetek, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a tanárokkal. Az autók 8 órakor indultak a Dózsa György úttól, és a Kerepesi út–Rákóczi út útvonalon az Erzsébet hídig haladtak.

A bölcsődék is bezárhatnak szerdán

Lesznek bölcsődék, amelyek teljesen zárva maradnak szerdán, mert a tanárok sztrájkja mellett, a bölcsődei dolgozók is tiltakoznak. Hogy pontosan melyik bölcsőde nem fogadja a gyerekeket, arról a szülőket már tájékoztatták. Az alacsony bérek miatt tüntetnek. A kormány hétfőn tett ígéretet arra, hogy jövőre emelkedik a bölcsődei dolgozók fizetése. A szakszervezet szerint erről először velük kellett volna egyeztetni.

A diákok is demonstrációkat szerveznek

A szociális ágazat dolgozóin kívül több szakszervezet is csatlakozott a holnapi tanársztrájkhoz. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke múlt héten azt kérte, álljon le az élet öt percre az országban. Aki nem tud csatlakozni az 5 perces munkabeszüntetéshez, attól azt kérte, tűzzenek kék szalagot. A diákok saját sztrájkot szerveznek, hogy így támogassák a tanáraikat.

A pécsi püspök fenyegeti a tanárokat

Ne sztrájkoljanak Pécsen az egyházi iskolák tanárai, különben a püspök eljárást indít ellenük. Ilyen tartalmú levelet függesztettek ki az egyik pécsi iskolában. A helyi szakszervezet szerint fenyegetik a tanárokat, ezért azt mondják, ha kell, a Vatikánig mennek, hogy visszavonják az intézkedést. Szerdán a sztrájkoló tanárok bent lesznek az iskolában, csak éppen nem tanítanak majd.

Bezárhatnak a bölcsődék szerdán

Egyetlen bölcsődének sem kell kinyitnia jövő szerdán. Zöld utat adott a Kúria a szociális dolgozók sztrájkjának. Ez azt jelenti, hogy a bölcsődék mellett a szociális otthonokban és a hajléktalanokat ellátó intézményekben is felfüggeszthetik a munkát. A legfőbb bírói testület szerint sértette volna a sztrájkhoz való jogot, ha - ahogy a kormány kérte - csak a papírmunkát függesztették volna fel. Az alacsony fizetések miatt tiltakoznak, de a miniszter a híradónak azt mondta: van pénz a béremelésre.

Két órás sztrájkot tartottak a tanárok

Üres termek, tömött tanári szobák. Volt, ahol szinte az egész tanári kar felfüggesztette a munkát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk idejére. A sztrájkoló tanárok egy része érettségi megbeszélést tartott, de volt ahol már a következő sztrájkra készültek. Az oktatási államtitkár szerint az újabb tiltakozás nem a tárgyalások kudarcát jelenti. Palkovics László szerint teljesen rendben van, hogy a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.
 

„5 percre álljon le az élet az országban!”

Néhány percre leállítanák az egész országot a sztrájkoló tanárok április 20-án. A szervezők azt szeretnék, hogy aznap délben 5 percig ne legyen kiszolgálás a boltokban, se ügyintézés a hivatalokban. Pénteken is lesz munkabeszüntetés, az első két órában. Az oktatási államtitkár szerint nem érheti retorzió azt, aki törvényesen, az iskolában sztrájkol. De fizetés a munkabeszüntetés idejére nem jár.

Kockás ingben egyeztetnek


szerző:
2016.04.12. 18:25
Kockás ingben egyeztetnek

Menjenek kockásban, és egymás között is vitassák meg az oktatás helyzetét- erre kérik a tanárokat a pénteki, kétórás sztrájk szervezői. Nem ült le a civilek tárgyalóasztalához a kormány, így - ahogy mondják-, kénytelenek nyomást gyakorolni az oktatás jövőjéért. A köznevelési államtitkár szerint azért nem mentek, mert külön is tárgyalnak a szakszervezetekkel, és a civileket is várják a köznevelési kerekasztalhoz.

Tanársztrájk: vita a gyerekek felügyeletéről

Mit kell kötelezően biztosítani a tanársztrájk idején? Erről alakult ki vita az oktatás irányítói és a munkabeszüntetés szervezői között. A miniszter és az államtitkár is azt kéri: minden iskolában legyen felügyelet a sztrájk alatt. A jövő pénteki kétórás akció idején ezt mindenhol biztosítják - ígérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az április 20-ai egész napos munkabeszüntetés szervezői szerint így viszont a sztrájk nem lenne valódi, ezért ők tankerületenként csak egy iskolát jelölnének ki, ahol vigyáznának a gyerekekre.

Közös sztrájkról tárgyalnak a tanárok

Összehangolhatják tiltakozóakciójukat a különböző pedagógusszervezetek, erről egyeztetnek ezekben a percekben is Budapesten. A megbeszélésen a két legnagyobb szakszervezet mellett részt vesz a Tanítanék Mozgalom, és a Civil Közoktatási Platform.

Egy napos sztrájkot hirdetnek a pedagógusok

Egész napos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, miután több pontban sem sikerült megállapodniuk a kormánnyal - így például az iskolatitkárok béréről. Ez a Pedagógusok Szakszervezete szerint azt is jelentheti, hogy április 20-án csak tankerületenként egy iskolában lenne tanítás. A kihirdetés után még egy hetük van tárgyalni a fő kérdésekről. Az oktatási államtitkár szerint addig is közösen próbálnak majd megoldást találni a sztrájkbizottsággal.

Április 15-én lehet az újabb tanársztrájk

Április közepén a tanárok újabb - immár kétórás - polgári engedetlenségi akciót tartanak, ha a kormány nem ül le velük tárgyalni. A Tanítanék Mozgalom bejelentette, hogy április 12-én várja a kabinet képviselőit. Közben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a KLIK helyett 60 kisebb szervezetet hoznak létre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezekre nincs szükség.

Most már tényleg jöhet a tanársztrájk

Újabb tanártiltakozás jöhet a tegnapi után. Most a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte: ha a sztrájkbizottságuk hétfőn nem tud megállapodni a kormánnyal, akár munkabeszüntetést is tarthatnak. Közben a szerdai tiltakozást szervező Tanítanék Mozgalom azt közölte: 313 iskolából csatlakoztak egy órás akciójukhoz, ezt pedig sikernek tartják. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont kudarcról beszél, Lázár János azt mondta: a civilek bohóckodással nem mennek semmire.

Több száz iskola tiltakozott munkabeszüntetéssel

A szervezők szerint 250 intézmény dolgozói, tanárok, diákok és civilek tiltakoztak szerda reggel az iskolák előtt. Az egy órás munkabeszüntetést múlt hét szerdán jelentette be a Tanítanék Mozgalom, azért, mert bár kértek, nem kaptak választ a kormánytól követeléseikre. A mozgalom szervezői azt akarják, hogy a kormány velük tárgyaljon az oktatás kérdéseiben.

Tanítanék: tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen

Több ezer diák és tanár döntött úgy szerda reggel, hogy részt vesz, a Tanítanék elnevezésű mozgalomban. Ezzel tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen. A legtöbben a tananyag mennyiségével és az arra szánt idővel nem értenek egyet. Úgy tudjuk ennek nem mindenhol örültek.

PUKLI: „Ennek lesz nyomatéka”


szerző:
2016.03.30. 15:46
PUKLI: „Ennek lesz nyomatéka”

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban sok más iskolához hasonlóan szerdán elmaradt az első óra. A tanárok, szülők és diákok mind az iskola előtt gyülekeztek. A diákok szolidaritásukat fejezték ki. A szülők nemtetszésüket. Élőlánccal kerítették körbe az iskolát, így mutatva, hogy összefognak az oktatás jövőjéért.

Igazgatók kritizálják a tiltakozó tanárokat

A pedagógustiltakozásokat kritizálják a zalaegerszegi igazgatók. Nyílt levelet írtak, szerintük politikai indíttatású, szakmai alapok nélküli megnyilvánulások zavarják a szakmai megbeszéléseket. A Kettős Mérce úgy tudja, több iskolában a tanárok egy része nem semmit sem tudott a levélről. Az egyik igazgató híradónknak azt mondta, az intézményvezetők álláspontját írták le. A tiltakozásokat szervező Tanítanék Mozgalom kikéri magának a levél állításait.

Nem mindenki támogatja a tanársztrájkot

A szakszervezeti szövetségek és a Pedagógusok Szakszervezete sem áll be a sztrájk mögé. Bár támogatják a tanárokat, törvényellenes lépésre senkit sem biztatnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete támogatja a sztrájkot, de ők is csak az iskolákon belül demonstrálnának, mivel sztrájkolni csak a munkahelyen lehet. Erről már levelet is küldtek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak.

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Vasárnap az egyik budapesti gimnázium informatika tanára jelentette be, hogy egyéni sztrájkot hirdet azzal, hogy nem ír be jegyeket a diákoknak. Hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszélt arról, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni velük, sztrájkba lépnek. Az államtitkárság azt közölte, hajlandók tárgyalni, de csak az általuk létrehozott közoktatási kerekasztalnál.

Munkabeszüntetés is lehet a tanároknál?

Egyre nagyobb a nyomás a tanárok sztrájkbizottságára, hogy tárgyalás helyett a tanárok is szüntessék be a munkát. Mit gondol erről Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke?

Lesz-e vasutas sztrájk?

Eddig nem állapodtak meg a MÁV-val a vasutas szakszervezetek az idei béremelésről, és azt mondják, ha ez szombatig nem sikerül, jön a sztrájk. A MÁV az ország egyik legnagyobb munkaadójaként majdnem 38 ezer embert foglalkoztat, és az adófizetők évente úgy 150 milliárddal segítik. De miért sztrájkolnának a vasutasok?

150 százalék a vezetőknek, 2,5 százalék a dolgozóknak

A lehetséges maximumra, havi ötmillió forintra emelték januártól a MÁV vezérigazgatójának fizetését - ez derül ki a Nemzeti Gazdasági Minisztérium tájékoztatásából. Míg Dávid Ilona két és félszer keres többet idén, mint tavaly, addig a MÁV-nál akár sztrájk is lehet, mert a dolgozóknak mindössze 2 és fél százalékos emelést ajánlottak.

Orbán: jó irányba halad az oktatás

Nem szabad visszamenni oda, ahonnan elindultunk - így reagált a miniszterelnök az oktatást ért kritikákra. Orbán Viktor az állami rádióban beszélt erről péntek reggel. Azt mondta, 2010-re csődbe jutott az oktatás, ezen kellett változtatniuk, és szerinte jó irányba haladnak.

Közoktatás: kerekasztal/sztrájk?

A központosított közoktatás 3 év alatt alighanem központosított romhalmaz lett. Nem egyes, azonosítható gondok vannak, hanem a rendszer egésze recseg-ropog, nagyon sok pedagógus és egyre több szülő és diák szerint is. A két nagy pedagógus-szakszervezet elnökeit kérdeztük a témában.

Két nagy pedagógus-szakszervezet vezetőit kérdezzük: akarnak-e és miről tárgyalni a kormánnyal?

Dermesztően lassan, de végre elérte az oktatási kormányzat ingerküszöbét a közoktatás csődje. Mosolyoffenzíva és kerekasztal-show következik a diákokat és a szülőket is mozgósítani igyekvő országos tüntetéshullám közepette.

Uber sofőröket fenyegettek


szerző:
2016.01.19. 18:00
Uber sofőröket fenyegettek

Uber sofőrökre vadásztak az Erzsébet térnél demonstráló taxisok egész éjjel. Volt olyan autós, akit körbeálltak a tüntetők, majd azzal fenyegették, hogy betörik az ablakát. Másnak szerencséje volt, csak megkergette az egyik taxis, a sofőr a piros lámpán áthajtva menekült el. A taxisok ma is egész nap lassították a belváros forgalmát. A demonstrálók azt mondták, holnap éjfélig biztosan maradnak, de ha kell egészen addig bénítják a belváros forgalmát, amíg be nem szüntetik az Ubert Magyarországon.

„Sztrájkkal lehetne eredményt elérni”

Sztrájkkal lehetne eredményeket elérni az egészségügyben. Erről beszélt szombaton az Együtt szakpolitikusa egy kerekasztal beszélgetésen. A rendezvényen a feketeruhás nővérként ismert Sándor Mária azt mondta: összefogás kell, és akkor lesz változás. Szerinte az Emberi Erőforrások Minisztériuma mostohagyerekként bánik a szociális területen dolgozókkal. A tárcánál érdemben nem válaszoltak a kritikákra.

Egészségügyi sztrájk is lehet jövőre

Sztrájkolhatnak jövőre az egészségügyi dolgozók, ha nem sikerül érdemi megállapodást kötni a kormánnyal a fizetésekről és az ellátás körülményeinek javításáról. Erről Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismertté vált ápoló beszélt.

Pedagógusok:  elégedettség vagy egyre növekvő feszültség?

A hivatalos szöveg: elégedett tanárok, jó hangulat, emelkedő bérek. Aki ezt másképpen látja, feszült tanárokról, rossz légkörről, bérezési trükkökről beszél. A hivatalos szöveget az államtitkár mondja, szerinte minden rendben, de egy szakszervezet a miniszterelnökhöz fordult és sztrájkot akar. Mindkettőjüket meghallgatjuk.

Sztrájkba léphetnek a rezidensek


szerző:
2015.11.22. 18:27
Sztrájkba léphetnek a rezidensek

Akár sztrájkot is kezdhetnek a rezidensek, ha nem tudnak megállapodni a szaktárcával a béremelésekről. A rezidensszövetség elnöke szerint, rendszeresen felügyelet nélkül ügyelnek a rezidensek, mert nincs elég szakorvos a kórházakban, ez pedig veszélyezteti a betegek biztonságát. Az RTL Híradónak nyilatkozó rezidens azt mondta, van, hogy éjjel szinte az egész kórházban nincs orvos, így ha gond van, csak telefonon tudnak szakmai segítséget kérni.

Előző rész (2015. augusztus 07.)

Ágnes megtudja Róbert titkát. Gizella egyedül marad a szex sztrájkkal. Péter elhatározza, hogy tönkreteszi Hannát

Sztrájk közben is dolgozni kellene?

Nem érti a kormány, hogy miért zárhatnak be a bölcsődék és a hajléktalan-ellátók, amikor az ott dolgozók sztrájkolnak. Pedig a bíróság is kimondta, hogy zárva maradhatnak az intézmények a szociális dolgozók őszre tervezett munkabeszűntetése alatt. Az ápolók és gondozók a túl alacsony fizetésük miatt tiltakoznak.

Következő rész (2015. augusztus 07.)

Ágnes megtudja Róbert titkát. Gizella egyedül marad a szex sztrájkkal. Péter elhatározza, hogy tönkreteszi Hannát.

Totális a káosz Franciaország és Nagy-Britannia átkelőinél

A francia komptársaság sztrájkoló dolgozói egy héten belül másodszor torlaszolták el a tenger alatti alagút bejáratait. Se kompok, se vonatok nem járnak. Rengeteg ember vár a pályaudvarokon, hogy eljussanak az alagútban közlekedő vonatokhoz, az angol-francia határ mindkét oldalán pedig már több 10 km-es autósorok alakultak ki.

Káosz, menekültek, rendőrök az átkelőnél

Óriási volt a káosz az észak-franciaországi Calais-ban. A kompmunkások sztrájkja miatt lényegében lehetetlen volt átjutni Angliába. Még mindig több kilométeres a dugó, amit a városban tartózkodó illegális bevándorlók ki is használnak. Egymás után kapaszkodnak fel a veszteglő kamionokra, miközben a francia rohamrendőrök szabályos hajtóvadászatba kezdtek ellenük.

Sztrájkra készülnek a szociális dolgozók

A szociális ágazatban dolgozók is tiltakoznak, ők sztrájkra készülnek, a hónap végén pedig tüntetnek is. Azt mondják, azért vonulnak az utcára, mert hiába próbáltak egyeztetni a kormánnyal a béremelésükről. Azt mondják, hónapok óta csak hitegetik őket, miközben a dolgozók többsége még 90 ezer forintot sem visz haza. A kormány kedden nem reagált a sztrájk bejelentés hírére, korábban megígérték nekik a béremelést.

Tüntetés: Nővérek, ápolók, mentősök vonultak utcára

Tüntetnek Budapesten az egészségügyi dolgozók. Nővérek, ápolók, mentősök vonultak utcára, béremelést követelnek. A demonstrálók egy része fekete ruhában érkezett, mások fehérbe öltöztek. A két menet a belvároson keresztül vonul a Kossuth térnél találkoznak.

RTL II: Alapszakok megszűntetése miatt tiltakoznak

A Műegyetemen és az ELTÉ-n fórumot tartottak a hallgatók és az oktatók. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen a társadalomtudományi kar több szakát is megszüntetné a minisztérium javaslata. Az ELTÉ-n napközben egyfajta sztrájkot tartottak: az oktatók nem a tananyagot adták le, hanem a kormányzati koncepcióról beszélgettek a hallgatókkal.

Sztrájkra készülnek a rezidens orvosok

Akár sztrájkba is kezdhetnek az orvosok, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal a béremelésről. Ezt a rezidensszövetség elnöke mondta az RTL Híradónak. Az egészségügyi államtitkárság javaslata szerint 100-200 ezer forinttal emelkedne az orvosok bére idén, ez azonban sokkal kevesebb, mint amekkora béremelést az orvosok szeretnének - legalábbis a szövetség felmérése szerint. Ráadásul a béremelésért cserébe alá kellene írniuk, hogy nem fogadnak el hálapénzt és nem mennek külföldre.
 

Amikor a nép és a politikus is tanulta a demokráciát

A kormány tagadott, majd váratlanul bejelentette az áremelést. 65 százalékkal drágult a benzin. Idegenek is segítették a taxisokat.

XXI. század 15-02-24


szerző:
2015.02.24. 23:20
XXI. század 15-02-24

XXI. század: Aki 30 múlt, az már emlékszik rá. A benzin miatt tört ki a népharag. Akik addig azt sem tudták, mi az a sztrájk, egy éjszaka elfoglalták a várost. A taxisblokád története a XXI. században.

A taxisblokád története a XXI. században

Aki 30 múlt, az már emlékszik rá. A benzin miatt tört ki a népharag. Akik addig azt sem tudták, mi az a sztrájk, egy éjszaka elfoglalták a várost.

Lacinak csak részegen kell Edina

Beindult a Villa- munkásmozgalom. De nem csak a minimál életkörülmények és a munka miatt tombolt a feszkó: Laci és Edina között kitört a háborúság.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!