KERESÉS search-close

szocializmus

58 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "szocializmus"

A szocializmus végnapjai


szerző:
2019.05.13. 18:47
A szocializmus végnapjai

Éppen harminc éve, 1989. május 13-án jelentette be a kormány, hogy a leállítja a bős-nagymarosi vízlépcső építésének magyarországi munkálatait. Csehszlovákiával közösen álltak neki a beruházásnak, de az építkezés a szocializmusban addig nem látott utcai tüntetésekhez vezetett. Bős-Nagymarossal folytatjuk visszaemlékezésünket a rendszerváltás évének fontosabb eseményeire.

Lakatos Ernő és Kádár János különös barátsága

Lakatos Ernő ott volt az állampárt születésénél, segítette felcseperedni, aztán azzal szembesült, hogy a szocializmust építő országban az emberek mást akarnak, mint amit ő elképzelt. Ő viszont haláláig kitartott jónak gondolt elvei mellett. Egy hithű, ellentmondásos élet következik: Lakatos Ernő, a sajtóirányító.

Makovecz Imre visszahozta az ősi hagyományokat a szocializmus kockaházai közé

Makovecz Imre lázadt a szocializmus merev rendszere, a panelek és kockaházak ellen - templomaival és művelődési házaival a népi motívumokat akarta visszahozni. Hogy örök ellenállóként hogyan fonódott össze neve mégis a politikával, az kiderül Szabó Ádám filmjéből!

Retro - bútoremlékek a 80-as évekből

Aki a nyolcvanas években nőtt fel, pontosan tudja, hogyan nézett ki egy átlagos otthon a szocializmusban. Lakkozott szekrénysor bárszekrénnyel, műbőr kanapé, padlószőnyeg és pvc. Design bútorokat hiába keresünk a családi képeken. Pedig a Kádár-rendszerben ugyanolyan remek székeket, asztalokat vagy szekrényeket terveztek magyar iparművészek, mint mondjuk olasz vagy skandináv kollégáik, ezeknek azonban csak a töredéke jutott el az otthonokba. Vajon miért?

Nem tér le a szocialista forradalom útjáról Kuba

Nem tér vissza a kapitalizmus - ezt ígérte a karibi szigetország új elnöke. Az első, csaknem 60 éve, akit nem Castronak hívnak. Miguel Diaz-Canel a lemondott Raul Castro helyét veszi át, de Fidel öccse a kommunista párt főtitkáraként és a fegyveres erők főparancsnokaként még évekig az ország legbefolyásosabb embere marad.

Még Kádár villájába is bemászott, hogy lássa a valóságot

Egyszer még Kádár János balatonaligai villájába is bemászott, hogy lássa mi a valóság. Weiler Péter festőművész most új sorozatot készített a szocialista rendszer utolsó éveiről, „Üdvözlet Aligáról” címmel. A sorozatot azért készítette el, hogy emlékeztesse rá a látogatókat: milyen jó volt ezektől a rendszerváltáskor megszabadulni.

Utazzunk! Ilyen volt nyaralni a szocializmusban!

A XXI. Század három évvel ezelőtti riportjában egy kis nosztalgia útra hívták a nézőket. Hogy mit is jelentett az, hogy szervezetten utaztatták a fiatalokat a Jugó tengerpartra, és az NDK-s csoportokat a Balatonhoz? Emlékeztek még a 16 óra buszozás és bőrkabát Isztambulból mondatokra? Ezek voltak a szocialista ifjúság nyaralási emlékei!

Házon kívül 2017-05-17


szerző:
2017.05.17. 23:40

XXI. század 2016-12-13


szerző:
2016.12.13. 22:40
Kuncze Gábor találkozása Kádárral

Miután egy autós blog összegyűjtötte, mi az, amit semmiképp se mondjunk egy rendőri igazoltatás esetén, az egykori belügyminiszter ennek kapcsán elmesélt egy történetet, egy fiatal politikusról, aki egy átmulatott este után összefutott a szocializmus nagy alakjával...

A titokzatos Füvészkert, ahol a Pál utcai fiúk élet-halál harcot vívtak

A szocializmusban nem nézték jó szemmel, ha felügyelet nélkül bandáztak a gyerekek. Ha csak úgy összejöttek, hogy jól érezzék magunkat. Vannak korok, amikor nem szeretik a civil dolgokat. A Pál utcai fiúk története így különös olvasmány volt, talán önöknek is az: gyerekcsapat harca egy grundért.

XXI. század 2016-09-13


szerző:
2016.09.13. 23:30
Hogyan épült Sztálinváros?

Szocialista embertípus - ne legyen hosszú haja, vegyen nyakkendőt a Várkertbazárban rendezett ifiparki bulikban, és legyen ott a közösségi rendezvényeken. Ez nem volt nehéz. Ami nehéz volt, hogy azt várták el, hogy - legalább látszólag - úgy is gondolkodjunk, mint a szocialista ember, bár erről mindenkinek csak ködös fogalmai voltak. De megpróbálták megvalósítani. Egy egész várost építettek föl az elképzelt embertípusnak. Volt is móka belőle: a tervek állandóan változtak. A város aztán elkészült és mára élhetővé vált, mert a 60-as évektől hagyták, hogy úgy fejlődjön, ahogy lakói akarták.

XXI. század 2016-03-08


szerző:
2016.03.08. 22:25
A mérgezdék titokzatos világa

Senki sem szeretett az iskolai menzán enni, mert hiába volt olcsó, legtöbbször szétfőtt, íztelen, zsíros ételeket raktak elénk. Nem csoda, hogy mérgezdének nevezték, mint az összes önkiszolgálót. Ezért később, amikor már lehetett, inkább költöttük a pénzünket másféle ebédre. Mondjuk, csalamádés hamburgerre, vagy csirkefalatokra, az első magyar gyorsétteremben. Ezek sem számítottak a gasztronómia csúcsának, de legalább azt az illúziót nyújtották, hogy megkóstolhatjuk Amerikát.

XXI. század 2015-09-22


szerző:
2015.09.22. 23:30
XXI. század 2015-09-22

Központilag próbálták kielégíteni a tömegek étkezési igényét a szocialista Magyarországon. A lángos- és pecsenyesütők mellett a ’80-as években jelentek meg az első hamburgeresek. Egy pályakezdőre bízták az első magyar gyorséttermet, de az csak pár évet élt. A mérgezdék titokzatos világa és a megkóstolt Amerika, a XXI. században!

Titkos megbeszélések voltak a pincében

Titkos megbeszélések helyszíne volt a szocializmus idején a pécsi püspöki palota területén húzódó egyik alagút. Hat méterrel a föld alatt olyan tanácskozásokat tartottak, amelyeket így nem tudtak lehallgatni. Miután több épülettel együtt felújították, holnaptól bárki látogathatja az alagutat.

A szocializmus legkedveltebb úticéljai

Druzsba, Kelet-Berlin, Csorba-tó, Leningrád, Szováta, Rovinj. A keleti blokk leghíresebb üdülőhelyei voltak ezek, főleg azért mert a szocializmus alatt csak ide mehettek a magyar turisták pihenni. Most újra meglátogattuk ezeket a helyeket, hogy megnézzük mi változott ott a rendszerváltás óta, és hogy érdemes-e egyáltalán manapság is odautazni. Jász Zoltán riportja.

Divat a szocializmusban: a nejloningek és a szabásminták országa

Nem értettek hozzá, de központilag határozták meg, hogyan öltözködjenek az emberek. Az NSZK-ból érkezett jeansnek mágikus ereje volt. Mindez jól jellemezte a szocialista Magyarországot. Mert hiába volt látszólag jól működő ruhaiparunk, Május 1 meg Vörös Október ruhagyárunk, ott sosem a minőség, hanem a mennyiség számított. Aki divatosan akart öltözni, az a kapualjakban működő butikok vevője volt. Ha pedig nem volt rá pénz, a nők megvarrták magunknak az áhított ruhákat.

XXI. század 15-02-03


szerző:
2015.02.03. 23:10
XXI. század 15-02-03

XXI. század: Letagadták az igazságot. Betiltották a kiállítást. Mindenbe beleszóltak. Megmondták mi tetszik nekünk, és azt kellett nézni, hallgatni, olvasni és szeretni. Szocialista kultúra a XXI. században.

Szocialista kultúra a XXI. században

Letagadták az igazságot. Betiltották a kiállítást. Mindenbe beleszóltak. Megmondták mi tetszik nekünk, és azt kellett nézni, hallgatni, olvasni és szeretni.

A szocializmus kultúrpolitikájának leleplezése

Egy rezsim, amely nem szerette a kritikát, csupán a dicséretet és az öntömjénezést. Kultúrpolitikája ezért lehetőségekkel és pénzzel jutalmazta a vazallus művészeket, büntette az ellenállókat, nem adott nekik megrendelést. Kovács Dorián filmje.

A Kárpát-medence üstje


szerző:
2014.12.16. 23:30
A Kárpát-medence üstje

Takarékossá és igénytelenné tette a magyar konyhát a szocialista menza. Családi receptekben éltek tovább a magyar ízek.


 

A Kárpát-medence üstje, amelyben keverednek az ízek

Takarékossá és igénytelenné tette a magyar konyhát a szocialista menza. Családi receptekben éltek tovább a magyar ízek.
 

Világhírű magyar hajók


szerző:
2014.09.24. 00:15
Világhírű magyar hajók

A magyar nemcsak lovas, hanem hajós nép is. A szocializmusban futószalagon gyártottuk a tengerjárókat. A legénységben nők is voltak. Az összes kontinensre eljutottak a magyar hajók, amíg el nem fogytak.

Tengerészek tenger és hajó nélkül

A magyar nemcsak lovas, hanem hajós nép is. A szocializmusban futószalagon gyártottuk a tengerjárókat. A legénységben nők is voltak. Az összes kontinensre eljutottak a magyar hajók, amíg el nem fogytak.

XXI. század 14-09-02


szerző:
2014.09.03. 00:15
XXI. század 14-09-02

XXI. század: Világhírnévre tett szert, barakokban gyártották. Pult alól árulták! A vágy titokzatos tárgya, és a szocializmus. A Rubik-kocka története a XXI. században.

XXI. század 14-05-27


szerző:
2014.05.28. 00:40
XXI. század 14-05-27

XXI. század: Az újságok 1914 tavaszán a szerelmes lányok bánatáról írtak, aztán kitört a háború. Féltek, hogy a fiatalok lázadni fognak a szocializmus ellen, ezért utazni és táborokba vitték őket, hogy lekössék az energiájukat.

Utazás a szocializmusba


szerző:
2014.05.23. 19:23
Utazás a szocializmusba

Szervezetten utaztatták a fiatalokat a Jugó tengerpartra, NDK-s csoportokat a Balatonhoz. 16 óra buszozás és bőrkabát Isztambulból – ezek voltak a szocialista ifjúság nyaralási emlékei.

Fókusz Plusz 14-03-29


szerző:
2014.03.29. 19:30
Fókusz Plusz 14-03-29

Fókusz Plusz: Nosztalgia: jobban élünk, mint a szocializmusban? Régen és most: Fülke vagy okostelefon? Sztárjaink: ki melyik évjáratban élne szívesebben?

Nosztalgia: jobban élünk, mint a szocializmusban?

Az elmúlt 100 év elég sok változást hozott a pénztárcánkban. Nagy Feró a Ladáját adta el, hogy ki tudja fizetni a videómagnóját. Vajon ki, melyik évjáratban élne szívesebben? A válasz nem az árakkal, sokkal inkább az emlékekkel és az ahhoz kapcsolódó életkorral van összefüggésben.

XXI. század 14-02-11


szerző:
2014.02.12. 00:30
XXI. század 14-02-11

XXI. század: Mesterségesen alacsonyan tartották a rezsiköltségeket a szocializmusban. Olcsó volt a lakbér, olcsó a villany és a gáz. Nem volt miből fejleszteni és felújítani: lepusztultak a házak, elavult berendezésekkel dolgoztak a szolgáltatók. A piaci árakat is leszorították, a KGST-országok egymással kereskedtek, át is verték egymást. A szocialista gazdaság kódolt bukása a XXI. században, amelyben azt az időszakot is bemutatjuk, amikor harci feladat volt a motorozás.

A pangás és pazarlás évtizedei, avagy a KGST világa

A szocializmus időszaka, amelyben nemcsak a békéért harcoltak, hanem azért is, hogy mennél kevesebbet költsenek áramra, fűtésre és lakbérre az emberek.

XXI. század 13-10-29


szerző:
2013.10.30. 00:10
XXI. század 13-10-29

XXI. század: Mesterségesen alacsonyan tartották a rezsiköltségeket a szocializmusban. Olcsó volt a lakbér, olcsó a villany és a gáz. Nem volt miből fejleszteni és felújítani: lepusztultak a házak, elavult berendezésekkel dolgoztak a szolgáltatók. A piaci árakat is leszorították, a KGST országok egymással kereskedtek, át is verték egymást. A szocialista gazdaság kódolt bukása, a XXI. században. Ahol azt az időszakot is bemutatjuk, mikor harci feladat volt a motorozás.

XXI. század 13-09-24


szerző:
2013.09.25. 00:15
XXI. század 13-09-24

XXI. század: A szocializmusban nem voltak hajléktalanok? Hogyan lettek csövesek, amikor munkanélküliség sem létezett? Párttitkárok váltak hajléktalanná a ’80-as években. Az egyik népszerű humorista, Nagy Bandó András pedig szervezni kezdte az ellátást. Nem követik pontosan, hányadika van, de azt tudják, hogy csaknem harminc éve élnek fedél nélkül. Az első hajléktalanok a XXI. században.

Mit takargattak a takarékbélyeggel?

Makkmarcit és űrhajòsokat is gyűjtöttünk, gazdálkodtunk okosan, de mit adtak ezért cserébe? No és a nagy takarékoskodással mit takargatott az állam? Kiderül a XXI. században.

XXI. század 13-04-16


szerző:
2013.04.17. 00:00
XXI. század 13-04-16

XXI. század: Makk Marcit és űrhajósokat is gyűjtöttünk, gazdálkodtunk okosan. De mit adtak ezért cserébe? No és a nagy takarékoskodással mit takargatott az állam? Kiderül a XXI. században, amelyben a XX. századi Magyarország vezetőinek fényűző ajándékairól és azok csáberejéről is szó lesz.

Akik testüket adták a hazáért

Nemcsak tiltották, üldözték a prostitúciót Magyarországon. Állami gondozottak, és egyetemi tanárok gyerekei árulták bájaikat. Néhányukat az állambiztonság futatta. Testüket adták a Magyar Népköztársaságért. De mi történt a lelkükkel?

Az elvtársi csók titka


szerző:
2012.12.12. 06:01
Az elvtársi csók titka

Amikor a nyilvános puszi férfiak és nők közt is ritka volt, idős férfiak szájon csókolták egymást. A szocializmus legfurcsább pillanatai - a XXI. században.

Kultúrát a népnek!


szerző:
2012.11.28. 06:00
Kultúrát a népnek!

Kacagva mondta el nekünk egyik református professzorunk, hogyan rombolta a katolikus egyházat belülről a humanizmus, amelyet főpapjai és pápái terjesztettek. Az újfajta kultúra terjesztése vezetett szerinte a reformációhoz.

Mi közük a jogászoknak a rendszerváltáshoz?

A szocializmus végnapjain ügyvédek és bírók szervezkedtek, szabad választásokat akartak. Az akkori törvények szerint összeesküvők voltak. 250 jogászból 150-en mertek elmenni a találkozóra.

XXI. század 12-11-27


szerző:
2012.11.28. 00:05
XXI. század 12-11-27

XXI. század: 1989-ben, hónapokkal a rendszerváltás előtt nagyra tartották a jogászokat. Sokan úgy gondolták, hogy nekik volt a legtöbb közük a rendszerváltás sikeréhez, a békés átmenethez. Békéssy Olga filmje – a szocializmus kezdetéről, amikor a szegények a központi akaratnak megfelelően is már ingyen tanulhattak, nem kellett tandíjat fizetniük. A tömeget a tanulás és a kultúra öntudatra ébresztette, és a diktatúra ellen fordult.

Meghurcolták, majd az ország legbizalmasabb embere lett

Boross Péter kerülte a politikát, mégis a titkosszolgálatok felügyeletét bízták rá. A szocialista nagyvállalat igazgatójából hogyan lehetett a legmegbízhatóbb ember a rendszerváltás után?

XXI. század 12-10-16


szerző:
2012.10.17. 00:05
XXI. század 12-10-16

XXI. század: Boross Péter nyilvánvalóan tekintélyelvű. Azt mondja, a hadapródiskolában tanulta meg, hogy a demokráciát a diákok nem a tanárral szemben gyakorolhatják. Elkötelezett konzervatív, aki soha nem gondolta volna, hogy egyszer miniszterelnök lesz. Csaposként kezdte. 1956-os forradalmi tevékenysége miatt először meghurcolták, majd mégis egy szocialista nagyvállalatot vezetett csaknem 20 évig. A rendszerváltás után távolról kerülte a politikát, de rábízták a létező legbizalmasabb állást.

XXI. század 12-09-04


szerző:
2012.09.05. 00:05
XXI. század 12-09-04

XXI. század: Sokan még ahhoz a generációhoz tartoznak, akik nem átpörgették, kihagyták, hanem nézték a reklámokat. Sőt, néha várták is – mint például a hurkagyurkás, vagy épp a nyugati farmert reklámozó kisfilmet. No és akadtak olyanok is, amelyek szövegére máig emlékeznek. Ma már csak a világ egyharmadán halad baloldalt a forgalom. Angliában, Ausztráliában, és Dél-kelet Ázsiában például. A legtöbb helyen, a Föld kétharmadán az úttest menetirány szerinti jobboldalán közlekednek, ahogy Magyarországon is – a második világháború óta. Miért álltunk át?

XXI. század 12-05-09


szerző:
2012.05.09. 23:45
XXI. század 12-05-09

XXI. század: A pártvezetés ellenére is puccsra készültek? Munkásőrök lövöldöztek a rendszerváltáskor a határsértőkre.

XXI. század 11-11-22


szerző:
2011.11.22. 23:20
XXI. század 11-11-22

XXI. század: Villanygitárral és hosszú lobonccal csináltak forradalmat - A ’60-as években nem illett kitűnni a tömegből, a ’60-as években be kellett olvadni a tömegbe. Pár fiatal mégis úgy döntött, itt az ideje, hogy megmutassák egyéniségüket. Akinek egy ország ünnepelte a születésnapját - Hogy valakinek a buliját tízezrek szervezzék, és hogy valakinek a születésnapját az egész ország egy emberként várja, elég hihetetlennek tűnik. Pedig megtörtént.

Hogyan értek célt az „összeesküvők”?

Az egykori szocialista országokban mindenhol másképp vesztette el végső hatalmát az állampárt. Így az Ellenzéki Kerekasztal igazi hungarikumnak számít.

Milyen titkokat „rejteget” még Aczél?

Vajon Virág elvtárs figuráját Aczél György ihlette? Hogyan került tiltólistára Bacsó legendás filmje?

XXI. század 11-07-26


szerző:
2011.07.27. 00:10
XXI. század 11-07-26

XXI. század: 1956 után Aczél György tudta a dolgát. Azoktól az íróktól, akik börtönben voltak, bűnbánatot követelt, még kiszabadulások előtt. De aztán hagyta élni őket. A Nyugatnak pedig mutogatta a szocializmus eredményeit, lám, nálunk ezt is lehet. A történet arról, hogyan tiltott, tűrt, támogatott a kultúra ura a XXI. században.

XXI. század 11-07-12


szerző:
2011.07.13. 00:10
XXI. század 11-07-12

XXI. század: Dögkeselyű a XXI. században. A film egy férfiről szól, akit a törvény a sorsára hagyott és maga veszi kezébe az igazságtevést. Autós üldözés, ököljog és bűnhődés. Van, aki megmosolyogja majd az autósüldözéseket, a bunyókat, mert ma nem ehhez vagyunk szokva. A Dögkeselyűben nincsenek kigyúrt hősök, sportkocsik vagy céltalan lövöldözés. Egy átmeneti korszak problémáit dolgozza fel a film, amelyben nincsenek eltúlzott karakterek. Képek a szocializmusból - amikor lesújt a kalapács – a XXI. században!

XXI. század 11-05-24


szerző:
2011.05.25. 00:00
XXI. század 11-05-24

XXI. század: Egy történelmi család - Zwackék a keserű likőrről lettek híresek, a gyártás titkát mindig egy ember őrizte. A szocializmus alatt is kapható volt a nedű, de nem a valódi recept alapján készült, összetevőiből némely hiányzott. A likőr és a család története a XXI. században.

Amikor nem számított a köz véleménye

Közvélemény-kutatások a szocializmusban, amikor közvélemény nem is létezett.

XXI. század 11-05-03


szerző:
2011.05.03. 23:55
XXI. század 11-05-03

XXI. század: Közvélemény-kutatás a szocializmusban, amikor közvélemény nem is létezett. A kutatók a Magyar Rádió munkatársainak álcázták magukat. Így jobban bíztak bennük, mintha a pártközpont megbízottjaiként járták volna az országot. A pártvezetők nem bízták a véletlenre, hogy mit gondolnak róluk, de egyre riasztóbb adatokkal kellett szembesülniük. A rendszerváltás előtt sokkolta őket, hogy már csak harmad annyian okolják az időjárást a gazdasági problémákért, mint ahányan néhány évvel azelőtt – lényegesen többen tették felelőssé a vezetőket.

XXI. század 11-03-22


szerző:
2011.03.23. 00:00
XXI. század 11-03-22

XXI. század: Ma már megmosolyogjuk azokat a vacak tárgyakat, amelyek a hiánygazdaság idején jutottak nekünk. Pillanatok alatt az iskolák szubkulturális divatjának alapdarabjai lettek. De hogyan kerültek a diákokhoz, és miért arattak elsöprő sikert?

Reggeli 10-03-29


szerző:
2010.03.29. 08:50
Felbőgött a szocializmus motorja

Veterán járművek idézték vissza az elmúlt évszázad május elsejéit. A szocialista járművek majálisára az érdeklődök saját autóikkal, motorjaikkal nevezhettek.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való