KERESÉS search-close

szegregáció

9 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "szegregáció"

Szegregáció: kísérlet arra, hogy ne csak a roma gyerekek maradjanak az iskolában Bagon!

Jellemző helyzet Magyarországon, hogy iskolákban, ahová túlnyomó részt nehéz sorsú roma gyerekek járnak, sok szülő elviszi a gyerekét, vagy be se íratja oda. A fővárostól nem messze lévő Bagon is elindult ez a folyamat, a szegregáció, sok gyereket a kistelepülésről a közeli városok iskoláiba vitték. Bag azonban annyiban különleges, hogy nem nyugodtak bele ebbe a helyzetbe. Összefogott az iskola, néhány szülő és egy civil szervezet, hogy a suliban a cigány és a nem cigány gyerekek is jól érezzék magukat.

Gettósodó iskolarendszer

Egyre több a gettóiskola, ez olyan iskola, amelyben a cigány tanulók vannak többségben. Arról persze nincsenek számok, hogy hány tehetség vész el, de az tudható, hogy jövőjük érdekében más országok folyamatos erőfeszítéseket tesznek a szegregáció csökkentésére. És Magyarországon?

50 milliós bírság az EMMI-nek

28 iskolában, jogellenesen különítették el a roma tanulókat, így döntött Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint 13 intézményben nem indíthatnak új első osztályt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pedig 50 millió forintos bírságot kell fizetnie.

Szegregáció miatt indult eljárás

Túl sok roma gyerek tanul különböző kisegítő iskolákban, ami az Európai Bizottság szerint sérti az uniós alapelveket. A gyerekek elkülönítése miatt kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. Rétvári Bence államtitkár szerint a döntés egyfajta bosszú, amiért a kormány nem akart költeni a menekültek befogadására.

Elkülöníthetőek a cigánygyerekek?

Belevágunk egy sokszorosan ellentmondásos, összetett és bonyolult társadalmi témába. Tárgy: a szegregáció, azaz, a cigány tanulók iskolai elkülönítése a többiektől. Ez Magyarországon az állami iskolákban tilos, de a Kúria, tehát a legfelsőbb bírói fórum néhány nappal ezelőtti ítélete szerint az egyházi fenntartású iskolákban megengedhető.

Vita a szegregált iskoláról

Az állam ugyan nem, de egyház megteheti, hogy elkülöníti a cigánygyerekeket egy iskolába. Ezt mondja a Kúria egy múlt heti ítélete egy nyíregyházi iskoláról. A kormány szerint ez nem kirekesztés, hanem felzárkóztatás. Szakértők szerint az így nevelkedő gyerekek helyrehozhatatlanul kiszakadnak a társadalomból. Vita a szegregált iskolát fenntartó egyház és a pert indító alapítvány képviselője között.

Példamutató megoldás Taktaharkányban

A halmozottan hátrányos helyzetű diákok mindegyike ingyen kapja az ebédet.

Kétségbeejtő Amnesty jelentés


szerző:
2009.05.28. 11:13
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való