KERESÉS search-close

skanzen

15 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "skanzen"

Húsvét: átokűző minták a tojáson

Akár maguk a lányok is megfesthették a piros tojást hétfőre a szentendrei skanzenben. Mindenféle húsvéti népszokással, játékkal, és finomsággal megismerkedhettek a látogatók. A tojásfestés mellett régi mesterségeket is kipróbálhattak. Húsvéthétfőn pedig a vödrös locsolást is bemutatják.

 

Huszárok és régi szakmák mesterei a skanzenben

Huszárosan telik az ünnepi hétvége a Szentendrei Skanzenben. A szabadtéri néprajzi múzeumban a lovaskatonák harci bemutatói mellett régi szakmák mestereivel is találkozhatnak a látogatók. Egy igazi kovácsműhelyben azt is megnézhetik, hogyan készül a szablya vagy a huszárok lovainak patkója. A lovasbemutatóról készült felvételeket hosszabban megnézhetik ITT

Így élhették meg '56-ot vidéken

Nem az iskolapadban, hanem korhű körülmények között lehet igazán megérteni, mi történt a forradalom idején. Ezt mondta Híradónknak egy miskolci diák. A városban néhány perces jelenetekkel idézték meg a tanulók az 1956-os eseményeket. A Szentendrei Skanzen pedig puskadörrenéstől volt hangos, ott azt mutatták meg a látogatóknak, hogyan élték meg vidéken a forradalmat.

A szépség titka: pünkösdi rózsa a mosdóvízbe

Énekelve és virágkoszorúval körbehordozott pünkösdi királyné, pillangókkal és pünkösdi rózsával díszített templom - ezeket az élő hagyományokat is megmutatták ma a Szentendrei Skanzenben. A húsvét utáni 50. napon a keresztények a Szentlélek eljövetelét ünneplik, de a természet újjászületését is köszöntik.

Lovasbemutató és bajuszpödrő verseny

Huszár-napokat tartanak a szentendrei skanzenben. Március 15-ig fegyver- és lovasbemutatók, huszár kiképzés, fakardozás, illetve bajuszpödrő verseny és hagyományos borbély borotválás várja a látogatókat. A programokon az is kiderül, hogy mit kerestek Rózsa Sándor és betyárjai az 1848/49-es harcokban.

Márton-nap: a Skanzenben már készülnek

Most pedig egy jótanács azoknak, akik Márton-napra libát készítenének. Ha lehet, tegyék el a mellcsontját. A néphagyomány szerint ugyanis ezzel meg lehet majd jósolni, hogy milyen lesz a tél. Egyebek mellett erről is volt szó ma a Skanzenban, ahol a jövő szerdai Márton-nap előtt már javában elkezdődtek a programok.

Márton napi ünnep Szentendrén


szerző:
2014.11.08. 18:55
Márton napi ünnep Szentendrén

Egyesek a jövő évi időjárást szeretnék megtudni, mások a bőség reményében fogyasztanak libát. Bár csak kedden lesz Márton napja, az őszbúcsúztató ünnepet már szombaton elkezdték a Szentendrei Skanzenben.
 

Tűzugrás, tánc és pálinka Szent Iván-éjén

A szerelmesek egykori tűzugrását is megrendezik a nyár legrövidebb éjszakáján.

Királyválasztás és parasztolimpia

Sör-, bor-, és pálinkafesztiválok, csülökparádé és keszegfesztivál is várta a pünkösdölőket országszerte.

Húsvétolás a Budai várban és a Skanzenban is

Húsvét alkalmából országszerte szentmiséket tartanak, illetve több városban családi programokat szerveznek.

Fánkok és disznótorok Szentendrén

Vidám disznótorok és farsangi mulatságok jegyében telnek a hétvégék februárban Szentendrén, a skanzenben.

Tojásgurítás és egyéb hagyományok

Tojásfestéssel, tojásgurítással és zenés programokkal várják az érdeklődőket.

Majálissal nyit újra az ország első skanzenje

Öt év szünet után május elsejével újranyit a balassagyarmati Palóc ház.

Szabadtéri programok és hagyományőrzés

Tízezreket csábítottak az országban a Húsvéti rendezvények.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való