KERESÉS search-close

pisa-teszt

10 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "pisa-teszt"

Oktatás: segítség!

A PISA-teszteken az uniós cél az volt, hogy 2010-re a kettesek aránya mindenütt 10% alá csökkenjen az oktatásban, de 5 évvel később, 2015-ben a magyar arány mindhárom területen több mint 25%. Már az Akadémia is beavatkozna a magyar oktatás színvonalában.

 

PISA-sokk: jövőre itt a következő?

Az oktatásban vagy 20 éve megfigyelt negatív folyamatok mélypontját jelzi a 2015-ös PISA-felmérés, amelynek magyar eredményei rosszabbak, mint valaha és a nemzetközi átlagot sem érik el. Mindösszesen: a magyar diákok tudása mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt romlott, s az iskolarendszer képtelen a társadalmi-szociális különbségek csökkentésére – a kiegyenlítésről nem is beszélünk.

Ismét kockás ingben a tanárok

Kockás vagy fekete ingbe öltöztek. Néhány pedagógus ma így emlékezett meg a nemzeti köznevelési törvény 5 évvel ezelőtti elfogadásáról. A Tanítanék Mozgalom hirdette meg az akciót. Így tiltakoznak a véleményük szerint rosszul működő oktatáspolitika ellen. A szervezők fél hattól a Kossuth téren gyertyagyújtással egybekötött beszédekkel tiltakoznak. Legfőképpen azért, mert véleményük szerint a legutóbbi siralmas Pisa-tesztek eredményei is őket igazolják.

Magyar felsőoktatás: tévúton?

Múlt héten került nyilvánosságra, hogy a magyar közoktatás elbukta a PISA-tesztet. A középiskolások képességeit vizsgáló három évenkénti nemzetközi felmérés szerint a magyar diákok eddigi leggyengébb eredményüket produkálták. Mindenben a 2015-ben mért nemzetközi átlag alatt teljesítettek, ezen belül matematikai eredményük változatlan, szövegértésben és természettudományokban az eredmény zuhanás a három évvel ezelőttihez képest. Az érintett magyar diákok egy része egyetemre készül. Ahol vagy sikerül versenyképes tudást szerezniük, vagy inkább nem. Dolga-e a felsőoktatásnak, hogy megszűntesse a diákok folyamatosan növekvő hátrányait, amelyeket az óvodából az iskolába, majd az iskolából a középiskolába, végül onnan az egyetemre hurcolnak magukkal?

Autós hasonlat és a PISA-teszt

„Ahol az oktatás egész alapgondolata eltér a magyartól, annak elemeit átvenni annyira lenne értelmes, mint mondjuk a Volkswagen Golfba betenni egy Ferrari adagolóját” - ezt mondta Kósa Lajos a PISA-teszt kapcsán arra, szerinte miért nem érdemes más külföldi gyakorlatot átvenni. A Pedagógusok Szakszervezeténél viszont azt mondják, éppen emiatt kellene a teljes rendszert újragondolni. Az oktatási államtitkár szerint már készülnek a javaslatok arra, mit kell változtatatni a módszertanon.

Visszaszóltak a tanárok

Még jó, hogy nem a miniszterek tanítanak - így reagált a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra, amit Lázár János mondott a gyengén sikerült PISA tesztek kapcsán. A 15 éves magyar diákok minden eddiginél rosszabbul teljesítettek ugyanis szövegértésből és természettudományból is a nemzetközi felmérésen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön arról beszélt, bár a kormány komolyan veszi az eredményeket, nem az oktatási miniszter áll a katedrán, vagyis sok múlik a tanárokon. A Tanítanék Mozgalom demonstrációt szervez, mert szerintük méltatlan a magyar oktatás helyzete.

PISA-teszt: A konzervatív módszer az oka?

Az iskolákra kényszerített konzervatív módszerek vezettek a siralmas PISA-teszt eredményekhez. Ezt mondta az RTL Híradónak Radó Péter oktatási szakértő, miután kiderült, hogy sokat romlott a diákok eredménye a nemzetközi felmérésen. Az oktatási államtitkár arról beszélt, változtatnak az Alaptanterven, a Tanítanék Mozgalom szerint azonban ez nem lesz elég a javuláshoz. A Fidesznél azt mondják, a mostani PISA-teszt még a baloldali kormányzás eredménye.

Leszerepeltek a magyar diákok

Soha nem sikerült még ennyire rosszul a magyar diákok Pisa-tesztje. Még az eddigi leggyengébb, három évvel ezelőtti adatokat is alulmúlták szövegértésből és természettudományból is. Az oktatási államtitkár úgy látja: még elemezni kell az eredményt. A tanárok egyik érdekképviselete szerint az adatok azt mutatják, hogy önmagában a lexikális tudás nem elég. Az MSZP tragikusnak tartja a felmérés eredményét.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való