KERESÉS search-close

orvostudomány

23 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "orvostudomány"

VILÁGRASZÓLÓ: kutatási eredmény az agykutatásban

Az emlékek kialakulásában alapvető szerepet játszó idegpályát találtak a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatói. A kutatás nemzetközileg is ismert lett, miután a világ egyik vezető tudományos folyóirata, a Science közölte.

Nem evolúció, hanem revolúció!

 Forradalmi áttörés a közlekedésben, az orvostudományban, és akár a felderítési-, vagy mentési feladatokban. Magyarországon elsőként mutatta be az egyik távközlési vállalat, hogyan működik az 5G hálózat a valóságban.

 

Magyar orvosok választanak szét egy sziámi ikerpárt

Magyar orvosok választanak szét egy bangaledesi sziámi ikerpárt. A 19 hónapos kislányok a fejüknél nőttek össze, az agykérgük és vérkeringésük közös. Más orvoscsoport nem vállalta az operációt. A műtétsorozat első részét múlt héten már elvégezték Dakkában.

Az interjút hosszabban ide kattintva nézhetik meg.

 FEJÜKNÉL NŐTTEK ÖSSZE: magyar orvoscsoport operálta a sziámi ikreket

Magyar orvosok választanak szét egy bangaledesi sziámi ikerpárt. A 19 hónapos kislányok a fejüknél nőttek össze, az agykérgük és vérkeringésük közös. Más orvoscsoport nem vállalta az operációt. A műtétsorozat első részét múlt héten már elvégezték Dakkában. Szétválasztották az agyi érhálózatot - olyan technikával, amit még soha nem csináltak a világon. Szeptemberben folytatják, ha a műtétsorozat sikerül, az ikrek akár teljes életet is élhetnek.

Klónozott majmok születtek Kínában

Két genetikailag teljesen azonos makákót hoztak létre egy sanghaji laboratóriumban. A tudósok ugyanannak az eljárásnak a továbbfejlesztett változatát használták, mint amivel 1996-ban, Dolly-t a bárányt is klónozták.

 

Áttörés az orvostudományban!


szerző:
2017.06.09. 09:02
Áttörés az orvostudományban!

Előrelépés történt a gyermekkori daganat kezelésében. Dr. Mathiasz Dóra, klinikai igazgató árulta el a részleteket Annának és Mikinek a Reggeliben.

Két órát élt a sziámi ikerpár

Az orvostudomány fejlettségének köszönhetően egy sziámi ikerpárt ma már jó eséllyel szét tudnak választani. Sajnos a kedden, Budapesten született lányok nem sokkal a világrajövetelük után meghaltak. A Blikk úgy értesült, hogy a szívüknél nőttek össze. Szinte hihetetlen, de fejlettség ide vagy oda, az orvosok máig nem tudják, mitől alakulnak ki a sziámi-ikrek.

2,5 Bar nyomással a gyógyulásért

Ismerős lehet ez a mennyiség, ugyanis az autók kerekében is kb. ekkora nyomás van. De most nem erről lesz szó. Létezik egy olyan terápia, amihez pont ennyi nyomásra van szükség, na meg persze oxigénre. Ez az orvostudomány magasan specializált formája, amit sok évtizede használnak gyógyító céllal.

Az orvoslás forradalma


szerző:
2016.12.09. 00:45
Az orvoslás forradalma

Olyan okos eszközökről lesz szó, amelyek megkönnyítik, meglehet forradalmasítják fáradt egészségügyi mindennapjainkat. Segítségükkel orvos nélkül is sok mindent megtudhatunk magunkról, s amit tudunk, otthonról is megoszthatjuk orvosunkkal, aki, ha gondja van, számtalan más orvos tudására és segítségére számíthat. Ilyen lesz az új egészségügyi világ. Központjában az ember, aki könnyebben, egyszerűbben és kényelmesebben informálódhat magáról, megelőzheti vagy lassíthatja betegségeit.

Egy újabb zseniális magyar találmány!

Egy új fejlesztésnek köszönhetően a lézernek olyan képességeit is ki tudjuk használni, melyek segítségére lehetnek az orvostudománynak. Ráadásul annak is utánajártunk, vajon mit csinál egy lézerfejlesztő!

Orvosellenes szülők, akik a gyerekeik életét veszélyeztetik

Egy jómódban élő agárdi család kisbabája egyre csak fogyott és fogyott, és amikor már tényleg nagy volt a baj, nem orvost hívtak, hanem bioenergetikust. A másfél éves kisfiú gyakorlatilag éhen halt. Egy apa, aki nem akarta engedni, hogy kórházban kezeljék a csecsemőjét: az ő gyermeke sem maradt életben. Ebben a két családban egy közös biztos van: elutasítják az orvosokat és az orvostudományt. Helyette másban hisznek: lúgositásban, parlagfűevésben, szellemsebészben, és még sorolhatnám. Ha egy felnőtt dönt arról, hogy így szeretné élni az életét, lelke rajta. De a gyerekeik nem dönthetnek. Pedig veszélybe kerülhet az egészségük, sőt az életük is. Moskovics Judit és Serdült Szilvia riportja.

Megvalósították az álmaikat

A rák kialakulása nemcsak Magyarországon, de a világon mindenütt az egyik legfontosabb kutatási területe az orvostudománynak. Mi most mégsem ezért beszélünk róla, hanem azért, mert két olyan szakemberünk is dolgozik benne, akik bravúros módon küzdötték fel magukat a legjobbak közé. Zsuzsa szülei analfabéták, de József is a karcagi cigánytelepen szövögette világmegváltó terveit. De hittek abban, hogy a kitartó munka felülírja a születésünk körülményeit.

Klapka György unokája aggódik nagyapjáért

A 86 éves üzletember az elmúlt hónapokban súlyos egészségügyi gondokkal küzdött, a nyár elején még egy szívműtéten is átesett, mára azonban szerencsére teljesen jól van, és ugyanúgy dolgozik, mintha mi sem történt volna. Orvosnak készülő unokája, Alma ennek persze nem nagyon örül, ő jobban szeretné, ha nagypapája egy kicsit többet törődne önmagával.

Halálközeli élmény: mi történik valójában?

A legtöbb orvos szerint a halálközeli élményeket az agy oxigénhiányos állapota és annak tápanyaghiánya okozza. Parapszichológusok szerint azonban az is elképzelhető, hogy a testi lét csak egy átmenet a magasabb tudati létállapotok között. Az viszont nem megkérdőjelezhető, hogy azok az emberek, akiknek halálközeli élményben volt részük máshogy, más értékek szerint élik az életüket, mint előtte.

Van-e élet a halál után?


szerző:
2015.07.09. 18:30
Van-e élet a halál után?

Korotkov Konstantin orosz kutató állítása szerint sikerült lefényképeznie egy bioelektrografikus fényképezőgéppel a halál pillanatát, egy bizonyos gáz vizualizációjára épülő módszerrel. Ezáltal látszik, amikor a lélek, vagyis az életerő fokozatosan elhagyja a testet. De vajon mi történik azzal, aki halálközeli élményről számol be? Gál Petra riportja.

Másodpercek alatt kész a kép az agyról

Két másodperc alatt készít teljes felvételt az agyról az az MRI készülék, amelyet Magyarországon hétfőn mutattak be először a Magyar Tudományos Akadémián. Az akadémia kutatói szerint az új géppel például hatékonyabb gyógyszereket lehet majd fejleszteni és olyan betegségeket is alaposabban tudnak vizsgálni, mint például az Alzheimer-kór, vagy a Sclerosis Multiplex. A készülékkel a gondolkodás fejlődését, vagy a nyelvtanulás hatását is vizsgálni tudják majd.

Létezik módszer, mellyel elkerülhető a koraszülés?

Kisbabák, akik váratlanul, hetekkel, hónapokkal előbb jöttek világra, és családok, ahová ezért a boldogság helyett azonnal a rettegés költözött. Olyan szülők mesélnek tapasztalatikról, akik éveken át harcoltak koraszülött gyermekük egészségéért!

Korán érkezett apróságok küzdelme az életért

Hála a folyamatosan fejlődő orvostudománynak, ma már ugyanúgy játszanak a gyerekszobában, mint bármelyik, egészséges társuk. Arra, hogy ők korábban, sőt, sokkal korábban jöttek a világra, nem fognak emlékezni. Nem úgy, mint szüleik, akik egymást segítve, igazi hősként éveken át harcoltak a kicsik egészségéért.

Reflektor 12-01-11


szerző:
2012.01.12. 00:20
Reflektor 12-01-11

Reflektor: Baricz Gergő és Demes Tamás rigolyás öregurak lesznek? Az X-Faktor két tehetséges énekese pár napja költözött össze, de már kezdik kiismerni egymás gyengéit. Gabi kisfia alig múlt négyéves, de már él-hal az orvostudományért. Amíg más kisgyereknek mesekönyvből, addig a kis Attinak egy vaskos anatómialexikonból kell felolvasni esténként.

Fejátültetés és arccsere operáló robotokkal

Orvosi szenzációk: robotsebészet, mesterséges látás, tökéletesen mozgó művégtagok. A Fókusz Pluszban a jelenkor hihetetlennek tűnő orvosi csodáinak nyomába eredtünk.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való