KERESÉS search-close

minimálbér

61 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "minimálbér"

Minimálbérrel is felvehető lesz a babaváró

Alacsonyabb fizetéssel is felvehető majd az új babaváró hitel. Utolsó pillanatban változtatott a jegybank és a kormány. Ez azt jelenti, hogy két minimálbéres is hozzájuthat a legmagasabb, 10 milliós összeghez. Jövő hétfőtől igényelhetik a szabadfelhasználású kölcsönt a fiatal házasok. A kamatmenetességről azok sem csúszhatnak le, akik éppen júliusra várják a babát.

Létminimum alatt a minimálbér

Nem érte el a létminimumot a minimálbér nettó összege tavaly - a Policy Agenda kutatóintézet számítása szerint. A Magyar Szakszervezeti Szövetség kérte fel őket erre, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal 2015 óta nem határozza meg a tisztes megélhetést biztosító összeget. A kormány nem fogadja el a számítást, az RTL Híradó kérdésére baloldali politikai projektnek nevezték.

Dobrev Klára: Európai minimálbért!

A multicégek megadóztatásából lenne fedezete az európai minimálbérnek és minimálnyugdíjnak - ezt mondta az RTL Híradónak Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője szerint a minimálbérnek el kellene érnie az átlagbér 60-70 százalékát. A politikus szerint létre kellene hozni az Európai Egyesült Államokat, és a bevándorlást is közösen lehetne jól kezelni.

Többet ér a román minimálbér?

Többet ér az új román minimálbér, mint az új magyar - ezt a Portfólió számolta ki az Eurostat adataiból. A legkisebb nettó fizetés az idei emelések után is alacsonyabb maradt Romániában, de a vásárlóereje lehagyta a magyart. Ebben a rangsorban már csak a bolgárokat előzzük az Európai Unióban. A kormány szerint a magyarországi az egyik legdinamikusabb a minimálbér-növekedés.

A negyedik legalacsonyabb minimálbért kapják a magyarok az EU-ban

A negyedik legalacsonyabb lett az új magyar minimálbér az Európai Unióban - az unió statisztikai hivatala szerint. A szlovák, a cseh és a lengyel tizedével magasabb a magyarországinál, több mint havi bruttó 165 ezer forintnyi. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint megugorhat a kivándorlás a lemaradásunk miatt.

Drágulást hozhat a minimálbér-emelés

Hiába csökkenhet a munkaadói járulék, a Híradónknak nyilatkozó vállalkozók mégis áremelésre készülnek. A Portfólió kiszámolta, 1 millió 1 százezer dolgozót érint Magyarországon az idei 8%-os kötelező bérfejlesztés, minden negyedik munkavállalót. Békés megyében foglalkoztatják arányaiban a legtöbb minimálbérest, kétszer annyit, mint Budapesten.

Változások 2019-ben


szerző:
2019.01.01. 18:40
Változások 2019-ben

Egy sor változást hozott az újév. Emelkedik a minimálbér és a nyugdíj. Illetékmentes lesz minden 20 ezer forint alatti átutalás. Mától hatályos az új munka-törvénykönyve, ami alapján 2019-ben már akár 400 túlórát is elrendelhetnek a munkáltatók. Olcsóbb lesz a tej, drágul viszont a pálinka, mert mostantól ezután is kell népegészségügyi termékadót fizetni.

Keveslik a minimálbér emelést

A garantált bérminimum emelése nagyjából 9600 Ft-os nettó bérnövekedést jelent az érintett munkavállalóknak, a minimálbér emelés pedig 7300 Ft-ot. Ezt kevesli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ők a 8%-os emelés helyett legalább 10%-osat akarnak, a minimálbér ugyanis Romániát kivéve a környező uniós országokban magasabb, mint Magyarországon. Épp ezért már nemcsak a túlóratörvény, hanem a minimimálbér miatt is sztrájkot terveznek januárra. A kormány kitart amellett, hogy jó a törvény.

Minimálbér: bruttó 149 ezer forint

Jövőre 8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum, ugyanennyivel emelkedik 2020-ban is. Kétéves megállapodást kötött a kormány a munkaadókkal és a munkavállalók szervezeteinek egy részével. Ez azt jelenti, hogy jövőre 11 ezer forinttal, 149 ezerre nő a minimálbér. A megállapodás sokáig húzódott, mert a szakszervezetek kétszámjegyű béremelést akartak. A Híradónak nyilatkozó  kisvállalkozók szerint még a 8 százalékos emelést is nehéz lesz kigazdálkodni.

Nagyobb minimálbér-emelést szeretnének

Nincs közeledés, nagyon távol állnak egymástól a szakszervezetek és a munkaadók elképzelései a jövő évi béremelésről. A dolgozók érdekképviseletei tíz százalék fölötti minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók viszont ennek legfeljebb felét látják reálisnak. A kormány elsősorban a két fél megegyezését szeretné, ám a szakszervezetek szerint a tárgyalásokon a pénzügyminiszter nem zárkózott el egy 12-15 százalékos minimálbér-emeléstől sem.

150 ezer lehet a minimálbér

150 ezer forintra emelkedhet a minimálbér, és 202 ezer forintra a garantált bérminimum a Világgazdaság információi szerint. Ez kevesebb, mint 10 százalékos emelés lenne. A szakszervezetek szerint viszont kétszámjegyű emelés kell ahhoz, hogy a régióban ne Magyarországon legyen a legalacsonyabb a minimálbér. 

Vita a minimálbér-emelésről

Legfeljebb 5-10 százalékkal tudják emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot január elsejével a munkaadók - ezt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára árulta el az RTL Híradónak. Erre is csak akkor lesz lehetőségük, ha csökken a béreket terhelő járulék Dávid Ferenc szerint.

53 ezer forintból kell megélniük

A Parlament előtt tüntettek reggel otthoni ápolást végző családtagok. A minimálbér összegével megegyező fizetést és munkájuk elismerését szeretnék azért a 24 órás szolgálatért, amit tartósan beteg rokonaikért végeznek. És ami miatt nincs lehetőségük más munkát vállalni.

Alig találtak jogsértést

Alig talált jogsértést a kötelező minimálbér emelés ellenőrzésekor a munkaügyi hatóság és az adóhivatal. A kormány közölte az eredményt az RTL Híradóval, az ellenőrzött esetek 3 és fél százalékában találtak problémát.

Trükközhetnek a béremeléssel

Holnaptól ellenőrzést indít a munkaügyi hatóság az adóhivatallal, hogy a minimálbéresek megkapták-e az idei kötelező emelést. A munkaadók ma éjfélig beküldött elszámolásai alapján vizsgálódnak majd.

Nem lesz extra adócsökkentés

Nem lesz rendkívüli adócsökkentés - ezt közölte Híradónkkal a nemzetgazdasági miniszter. Alig két hete az ÁFEOSZ-COOP elnöke nyilatkozta, hogy speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal, mert több kisebb üzletüknek gondot okoz a garantált bérminimum kötelező emelése.

Majdnem tizedével többet ér a román minimálbér, mint a magyar

A legkisebb fizetés az idei emelés után is alacsonyabb maradt Romániában, de vásárló ereje megelőzte a magyarét. A GKI szerint az utolsó helyre csúszhatunk vissza a régióban. A kormány azt írta, nálunk nőtt legjobban a minimálbér, arra viszont nem válaszoltak, mikor érhet ismét annyit, mint a románoké.

RTLII Híradó 2018-01-29


szerző:
2018.01.29. 21:30
Megint trükközhetnek a bérrel

Nem fizeti ki a megemelt minimálbért a cégek egy része - a fémipari dolgozókat képviselő Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint. Azt mondják, néhol elérhetetlenül magasra emelték a normát, máshol pedig új munkakörbe soroltak a dolgozókat, ahol nem kereshetnek többet, mint tavaly. Ezt a munkáltatók szövetsége elítéli, de azt mondják, trükközés nélkül sok kisvállalkozás bedőlne a kötelező béremelések miatt.

RTLII Híradó 2018-01-04


szerző:
2018.01.04. 21:30
Aki csak tud, árat emel

Drágulnak a termékek és a szolgáltatások, különben a kisvállalkozók nem tudják kigazdálkodni az újabb kötelező minimálbéremelést - a GKI Gazdaságkutató szerint. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége úgy számol, sokan végleg becsukják majd a boltot, vagy pedig szabálytalankodni fognak.

 

RTLII Híradó 2018-01-01


szerző:
2018.01.01. 21:30
8-9 százalékos béremelés várható!

8-9 százalékos béremelésre számíthatnak a dolgozók átlagosan az újévben a munkáltatók szerint, valamivel kevesebbre, mint tavaly - ezt a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke mondta a Portfóliónak. Nagyjából egymillió ember fizetése garantáltan nő mától, a minimálbér ugyanis 8, a szakmunkásoknak járó bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik január elsejével.

Települések maradtak bolt nélkül

2 és fél ezerrel kevesebb bolt lett az országban az első félévben - a KSH legfrissebb statisztikája alapján. Nem tudták kigazdálkodni a kötelező minimálbéremelést – döntően ezért zártak be.

Minimálbér: nem emelik jobban

Magasabb lesz a minimálbér a többi visegrádi országban, mint nálunk. A szlovákok döntötték el legutoljára, náluk több mint 10 százalékkal, 150 ezer forint körülire emelkedik a minimum fizetés január elsejétől. Magyarországon 134 ezer forintra nő a minimálbér, amelyen nem akar változtatni a kormány.

3 és fél millió ember él a létminimum alatt

Több mint 3 és fél millió ember él továbbra is a létminimum alatt, 2015-ben még 4 millióan voltak. A Policy Agenda felmérése szerint tavaly egy embernek csaknem 90 ezer forint, egy kétgyerekes családnak 260 ezer forint kellett ahhoz, hogy szerényen megéljen. Hivatalos, állami kimutatás már nincs a létminimumról, mert a statisztikai hivatal két éve nem publikálja az adatokat. Az MSZP szerint a kormány magára hagyja a szegényeket, a Fidesz azt mondja: minden családnak megpróbálnak segíteni.

Bezárhatnak a falusi boltok


szerző:
2017.05.25. 18:35
Bezárhatnak a falusi boltok

Nem tudják kitermelni dolgozóik megemelt minimálbérét a kistelepülések élelmiszerüzletei. Ha emiatt bezárnak, akár hárommillió ember ellátása is veszélybe kerülhet az országszerte több ezer üzletet képviselő ÁFEOSZ-Coop Szövetség szerint. Ezért járulékcsökkentést kérnek a kormánytól. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint egyelőre semmi jele, hogy bajban lennének a boltok, de leülnek tárgyalni a képviselőikkel.

3,5 millió magyar él a létminimum alatt

Minden harmadik magyar, három és fél millió ember a létminimum alatt él – ez derül ki abból a felmérésből, amely a  szakszervezetek szövetségének megrendelésére készült. Az alapvető megélhetéshez tavaly 88.600 forintra volt szükség, miközben a minimálbér mindössze 74 ezer forint volt.

Sereghajtó a magyar minimálbér

Sereghajtó maradt a magyar minimálbér az Európai Unióban, hiába emelték idén 15 százalékkal. A vásárlóereje javult, de a lengyel minimum még mindig ötödével többet ér - ez derült ki az unió statisztikai hivatalának friss kimutatásából. A GKI gazdaságkutató szerint Magyarország hátrányban maradt a régiós versenytársakhoz képest. A kormánypártoknál azt mondják, azon dolgoznak, hogy előrébb soroljanak minket.

Emelés után is ugyanannyit kapnak

Egyetlen forinttal sem kapott több fizetést a minimálbéresek egy része a szociális intézményekben, hiába várták a kötelező béremelést. Több intézményben annyival csökkentek a pótlékok, amennyivel az alapbéreket emelni kellett. A szociális államtitkár szerint ilyen rosszul kevesen jártak. Viszont most 46 milliárd forinttal többet kapnak az intézmények, hogy fedezni tudják a béremelés miatti plusz költségeiket.

Állásokba kerülhet a béremelés

Lesznek, akik elveszítik a munkájukat a minimálbér és a szakmunkás-bérminimum emelése miatt - ismerte el a munkaerőpiacért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter azonban úgy látja: a kirúgott embereknek könnyű lesz új munkát találni az országos munkaerőhiány miatt. A minimálbért jövőre 15 százalékkal emelik, ennek kigazdálkodása sok kis- és közepes vállalkozásnál gondokat okozhat. Az MSZP szerint lesznek cégek, amelyek csak részmunkaidőben, alacsonyabb fizetésért tudnak majd munkát adni.

Kevesebbet érhet a béremelés

Átlagosan 6 százalékkal emelik a nem minimálbéresek fizetését január elsejétől a munkaadók - a GKI felmérése szerint. Ezer céget kérdeztek meg, és úgy számolnak, a magyar dolgozók többsége reálértéken az ideinél is kisebb bérfejlesztést kap majd, mert jövőre magasabb lehet az infláció. Pedig a kormány általános fizetésemelést, és a munkaerőhiány enyhülését várja a három hete kötött bérmegállapodástól, amiben 25 százalékos minimálbéremelés szerepel. A miniszterelnökséget vezető miniszter további tárgyalásokat ígért.

Hogy élnek meg magyarok Európában a minimálbérből?

Vince Budapesten él, minimálbéres, 74 ezer forintot kap havonta. Éváék Luxemburgban élnek minimálbérből, ami ott átszámítva 560 ezer forint. Ildikó Angliában minimálbéres, ő havonta 360 ezer forintot kap. Erzsébet pedig Szlovákiában minden hónapban 100 ezer forintnyi eurót kap, ott annyi a minimálbér. Nálunk ugyan jövőre emelkedik 10 ezer forinttal a minimálbér, de ezzel még mindig hátul vagyunk a sorban Európában. Körülnéztünk négy országban, hogy megmutassuk, hogyan élnek meg ott magyarok a minimálbérből. Moskovics Judit és Serdült Szilvia riportja.

 

Házon kívül 2016-11-30


szerző:
2016.11.30. 22:45
Adóparadicsom - nagynak lenni jó?

Jövőre nő a minimálbér, nő a szakmai bérminimum is, csökkennek a munkaadókat terhelő járulékok és 9%-ra csökken a társasági nyereségadó. Ez a 9% eddig a vállalkozások döntő többségénél 10% volt, náluk tehát a csökkenés 1%, de az 500 milliónál magasabb éves forgalmú nagyvállalatoknál 19% volt – ők tehát a nagy nyertesek. Ami tehát az ezernéhányszáz nagyvállalatot illeti – Magyarország adóparadicsom lehet? De mi lesz a félmillió kis- és közepes vállalkozással?

 

Nem nő a közmunkások fizetése

Egy forinttal sem nő a közmunkások fizetése, közölte a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére. Utoljára 2015. januárjában emelték a béreket, amelyek egyelőre maradnak a tavalyi szinten. Nőtt viszont a minimálbér, így a különbség is a fizetések között. A Közmunkások Szakszervezete szerint elengedhetetlen lenne az emelés, ráadásul a magyar közmunkás fizetések Európában is szégyenletesen alacsonyak.

Mi vár ránk 2016-ban?


szerző:
2016.01.01. 18:45
Mi vár ránk 2016-ban?

Olcsóbb sertéshús, magasabb minimálbér, és kibővített családi otthonteremtési kedvezmény. Az új lakások áfáját 5 százalékra csökkentették, és több okmány illetékét eltörölték. Megszűnt viszont az ingyenes otthoni pálinkafőzés lehetősége. Összeszedtük, hogy mik a legfontosabb változások 2016-ban.

Sztrájk vagy megállapodás?

A munkáltatók és a munkavállalók minden év végén igyekeznek megállapodni a minimálbér jövőre esedékes összegéről. A munkavállalók most 9%-os emelést akarnak, a munkáltatók 3%-ot ajánlanak. Az eredmény nyilván valahol a kettő között lesz, ha nem tudnak megállapodni, a kormány dönt. Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal képviseletében és Kordás László, a munkavállalók képviseletében.

Magyarországon kell a legtöbbet adózni a minimálbér után

Itt 35 százalékot vonnak le belőle, míg például Írországban csak 5-öt, derül ki egy friss felmérésből.

Ötszörös bérkülönbség a szakmák között

Ötszörös a különbség a legjobban és a legrosszabbul kereső szakmák fizetései között. A legjobban a banki és biztosítási ügyekkel foglalkozók keresnek, míg a szociális területen dolgozók átlagbére a létminimumot sem éri el. A KSH adataiból az is kiderül, hogy a tavalyi adatokhoz képest áprilisra 4 százalékkal nőtt a nettó átlagbér összege, ami így most 155 500 Ft.

„A paralimpikonok egy része éhezik”

Ezt írta nyílt levelében a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Gömöri Zsolt szerint a sportolók helyzete elkeserítő, sokan közülük több műszakban, minibálbérért dolgoznak.

Éhbérért nevelik gyermekeinket!

Az ország jövőjét tartják a kezükben, az új nemzedéket nevelik, sokan közülük mégis a megélhetésért küzdenek. Pályakezdő, és 30 éve óvónőként dolgozó nők vallanak, akik férjük nélkül nem bírnák, és dajkák mesélnek, akik nap, mint nap a minimálbérért dolgoznak. Polyák Alexandra riportja.

Bruttó 105 ezer forint lesz a minimálbér

Bruttó 105 ezer forint lehet jövőre a minimálbér, a szakmunkás bérminimum pedig 122 ezer forint. Ezt javasolta a kormány a pénteki egyeztetésen. A munkaadók üdvözlik az ajánlást, mert szerintük ez reálbérnövekedést jelent majd.

Bevezetnék a szakorvosi minimálbért

Magasabb összegű minimálbért kapnának a szakorvosok a jövőben, így szeretné megakadályozni a kormány, hogy külföldre menjenek dolgozni. Továbbra is nagyon sok orvos és ápoló megy külföldre, csak júliusig majdnem ezren döntöttek így.
 

A minimálbéremelés visszásságai

Alig keres többet az, aki éveken át tanult és hosszú évek óta dolgozik, mint az, akit minimálbéren foglalkoztatnak. Furcsa viszonyok kórházakban, iskolákban vagy bölcsődékben.

Házon kívül 13-01-30


szerző:
2013.01.30. 23:05
Házon kívül 13-01-30

Házon kívül: Hogy is működik a rezsicsökkentés? Amikor a diák veszi a papírt, hogy tanulhasson. A minimálbér-emelés visszásságai.

Minimálbér-emeléssel kompenzálna az NGM

Az adózás átalakításásával járó többletterhek kompenzálása érdekében 92 ezer forintos minimálbért javasolnak.

A biztonsági őrök zsebében landolt a pénz

Lebukott egy vagyonvédelmi cégcsoport, amely körülbelül 500 dolgozót jelentett be minimálbéren, miközben jóval többet fizettek nekik.

Újabb „meglepetések” a Széll Kálmán-tervből

Nem lehet több a munkanélküli segély a minimálbérnél, és vonat és buszjáratok is megszűnhetnek.

Megállapodtak a jövő évi bérekről

2011. január 1-től 78 ezer forintra emelkedik a minimálbér, míg a szakmunkás-bérminimum 94 ezer forint lesz. Ez bruttó 4.500 forintos emelést jelent.

Mindenki emelné a minimálbért


szerző:
2010.11.05. 16:42
Mindenki emelné a minimálbért

Legalább 76.800 forintra kellene emelni a minimálbért. Ezt ajánlotta a kormány a munkaadók és munkavállalók képviselőinek.

Matolcsy: „Brutálisak” a különadók

Ha a 98 százalékos adó alkotmánysértő, akkor a bankadó és a válságadók is azok lehetnek.

2013-ig nyögjük a válságadókat

Matolcsy György úgy véli: a magyar adórendszer eddig egy erős fékrendszer volt, ami elmaradást okozott a régiós országokhoz képest.

Megadóztatnák a bankokat és a minimálbért

Banki különadó és a minimálbéresek megadóztatása - a Magyar Hírlap információi szerint ez is szerepel a kormány akciótervében.

A minimálbér ötszörösét koldulják össze

Az iráni főváros koldusai nagyjából 1500 dollárt, azaz 310 ezer forintot „keresnek” havonta.

Emelkedhet a minimálbér jövőre


szerző:
2009.10.16. 13:59
Emelkedhet a minimálbér jövőre

A munkaadók a minimálbér emelését lehetségesnek tartják, de mértékéről még nem tudnak nyilatkozni.

Szigorítanák a devizahitelezést


szerző:
2009.10.05. 11:43
Szigorítanák a devizahitelezést

Kevesebben kevesebb devizahitelt vehetnek fel, ha a kormány elfogadja a jegybank javaslatát.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való