KERESÉS search-close

méhnyakrák

37 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "méhnyakrák"

HPV-OLTÁS: tévhitek és a valóság

Hogy miért fontos a védőoltást beadatni, pontosan mi ellen és hogyan véd, és hogyan érinti ez a fiúkat – erről kérdeztük a szülész-nőgyógyászt.

Mi is az a HPV?


szerző:
2018.01.31. 09:05
Mi is az a HPV?

A XII. Méhnyakrák Megelőzési hét keretén belül ezen a hétvégén az ország számos városában tartanak szűréseket és felvilágosító előadásokat.

Tudj meg többet a méhnyakrák-megelőző programról

A világon minden 2. percben meghal egy nő méhnyakrákban. A betegség elleni oltóprogram rendkívül sikeres: az elmúlt években a szülők mintegy 80%-a  igényelte a magas fokú védelmet biztosító vakcinát. A témáról Dr. Koiss Róbert, nőgyógyász, onkológus és Deutsch Anita, színésznő mesélték.

Fókusz 2017-07-20


szerző:
2017.07.20. 19:00
Tévhitek: sokan keverik a HPV-t a HIV-vel

Sok a tévhit a HPV-vel kapcsolatban. Csupán az emberek fele tudja pontosan, hogy mit jelent a rövidítés, többen keverik a hepatitisszel, a HIV-vel, sőt van, aki tüdőbetegségnek hiszi. Ez derül ki egy magyar kutatásból. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakorvos azt mondta, a vírus a férfiaknál is okozhat daganatot, és az óvszer sem jelent teljes védelmet. A HPV-ből alakulhat ki a nőknél a méhnyakrák, amibe évente 500-an halnak bele Magyarországon.

Bódi Sylvi súlyos betegségben szenvedett

Négy évvel ezelőtt szomorú hír rázta meg a modell rajongóit. Kiderült, akkor már hét éve, hogy az ex-szépségkirálynőnek az élete gyökeresen megváltozott, Sylvinél ugyanis méhnyakrákot diagnosztizálták. Bár Sylvi viszonylag hamar túljutott a betegségen, azóta is odafigyel arra, hogy egészségesen éljen.

Nemsokára a fiúkat is olthatják

Újra igényelhetik a méhnyakrákot is okozó HPV elleni ingyenes védőoltást a hetedik osztályos lányok szülei. A Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint eddig az érintettek 77 százalékát oltották be, ami kimagasló aránynak számít Európában. És néhány éven belül a fiúknak is elérhető lesz az oltás, legalábbis a tisztifőorvos szerint.

Még két hétig lehet kérni az ingyenes oltást

Szeptember 13-ig kérhetik a szülők hetedikes lányaik részére az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást. Erről írásban kell nyilatkozniuk. Ez már a harmadik éve a szervezett, iskolai HPV oltásnak. Eddig 70 ezer lányt oltottak be. A Híradónknak nyilatkozó nőgyógyász azt mondta: máig sok a tévhit az oltással és a betegséggel kapcsolatban is.

A HPV veszélyeire hívja fel a figyelmet Peller Mariann!

A méhnyakrák a második legelterjedtebb betegség a nőknél, és sajnos ha későn kezdik el a kezelését, nagy százalékban halálos kimenetelű. Ezért is fontos a védőoltás!

Peller Mariann a HPV veszélyeire hívta fel a figyelmet!

A méhnyakrák a második legelterjedtebb betegség a nőknél, és sajnos ha későn kezdik el a kezelését, nagy százalékban halálos kimenetelű. Ezért is fontos a védőoltás!

Egyre több betegséget okoz a HPV

Csaknem húsz százalékkal nőtt a HPV vírus miatt rákossá vált nők száma Magyarországon. Ez látszik a statisztikai hivatal 2009 és 2013 közötti adataiból. A HPV, azaz humán papillómavírusból alakul ki például a méhnyakrák, de a szájüregi daganatok egy részét is ez a vírus okozza, vagyis nem csak a nőkre veszélyes.

A férfiakra is veszélyes a HPV

Túlnyomórészt a nők a HPV elsőszámú áldozatai, de sajnos a férfiak is fertőzöttek lehetnek, így könnyen terjeszthetik partnereik körében. Ezért fontos a megelőzés és a védekezés mindkét nem képviselőinek esetében!

Méhnyakrák: van, aki 15 évig nem volt szűrésen

Volt olyan nő, aki 15 éve nem volt méhnyakrákszűrésen, a védőnőnek viszont sikerült meggyőznie. Ezt mondta Híradónknak az ANTSZ szakértője. 2009 óta a védőnők is végezhetnek méhnyakrák szűrést, így olyan településeken is elérhetővé vált az életmentő vizsgálat, ahol nincsen nőgyógyász. Ez azért lényeges, mert a tapasztalatok szerint a kistelepüléseken élők körében gyakoribb a méhnyakrák. Idén feburárban ismét 10 ezer nő kap majd meghívót méhnyakszűrésre.

Csodababa született Veszprémben


szerző:
2016.01.07. 18:20
Csodababa született Veszprémben

Már az is rendkívüli, hogy édesanyja teherbe esett. Méhnyakrák miatt ugyanis az asszonyt négy éve meg kellett műteni. Bár méhét sikerült megmenteni, de egy ilyen beavatkozás után rendkívül ritka a teherbeesés. Arra pedig még kevesebb példa van, hogy életet is tud adni gyermekének az anya. A szerdánmegszületett Lili az ötödik ilyen baba, akiről tudnak a magyar orvosok.

10-ből 8 gyerek szülei kérték a HPV-oltást

A szülők nyolcvan százaléka idén is kérte hetedik osztályos gyermeke számára az ingyenes, méhnyakrák elleni védőoltást. A híradónknak nyilatkozó nőgyógyász szerint, ha továbbra is ilyen arányban sikerül beoltani a lányokat, 25 év múlva sokkal kevesebben halnak majd meg méhnyakrákban, mint most.

Egészséges kisbabának adott életet egy méhnyakrák-műtéten átesett nő Szegeden!

 Vendégünk volt  Dr. Sári Tamás és Németh Gábor a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosai, ahol megszületett Bettina kisfia: Dr. Sári Tamás végezte a császármetszést, vele a műtétről, Dr. Németh Gáborral, a klinika igazgatójával pedig az eljárásról beszélgetünk.

Egészséges kisbabának adott életet méhnyakrákműtét után

Egészséges kisbabának adott életet egy méhnyakrákműtéten átesett nő, vele és kezelőorvosával beszélgetünk majd, valamint itt lesznek velünk a Spoon szívtiprói is. Szakértőnket pedig a leállított honlapokról kérdezzük, amelyek vényköteles gyógyszereket árultak .

Az időben felfedezett méhnyakrák gyógyítható!

A nemzeti védőoltási programban tavaly 38 ezer lány szerzett védettséget a Magyarországon évente csaknem félezer nő halálát okozó súlyos betegség ellen, idén pedig körülbelül 44 ezer hetedikes lány kaphatja meg az oltást. Vendégünk volt Keleti Andrea táncművész és Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus.

Napi Doktor: Krisztina ország-világ előtt felvállalta betegségét

Krisztinát 2013 szeptemberében műtötték meg, egy hónappal azt követően, hogy szembesült a méhnyakrák diagnózisával. Azért ment orvoshoz, mert bizonyos panaszok alapján érezte, hogy valami nincs rendben.Reggel elmesélte, hogy hogyan élte meg a betegséget, valamint vendégünk volt Prof. Dr. Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke is.

Szívesen járnak a nők védőnői szűrésre

Kezdetben még csak a meghívott nők 5 százaléka jelent meg a védőnői méhnyakrák-szűrésen, most már több mint 30 százalékuk elmegy a vizsgálatra. Ezt mondta a Rákellenes Liga elnöke a Rákellenes világnapon. A védőnőket 2009 óta képzik folyamatosan, hogy azokon a településeken, ahol nincs nőgyógyász, ők is elvégezhessék a mintavételt a 25 és 65 év közötti nőknek, ingyen. Az általunk megkérdezett védőnő szerint a nők jobban bíznak bennük, mint a férfi orvosokban.

Újabb felszólítás a méhnyakrákszűrésre

A szűrés fontosságáról, a vizsgálatról és az érintettek számáról beszélgettünk.

Ingyenes méhnyakrák szűrések


szerző:
2015.01.24. 18:20
Ingyenes méhnyakrák szűrések

Minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban Európában, pedig a betegség megelőzhető lenne védőoltással és évi egyszeri szűréssel. Szombaton indult az európai méhnyakrák elleni hét. Magyarországon 6 helyszínen várják az érdeklődőket egészen jövő szombatig.

Napi Doktor: Védekezzünk a HPV ellen!

Évről-évre egyre több életet követel a HPV vírus által okozott méhnyakrák. Hazánkban évente átlagosan ezer új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak az orvosok. Ráadásul a vírus nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is veszélyezteti. A betegség elleni védőoltásról beszélgettünk szülész-nőgyógyász szakorvossal.

Még lehet kérni ingyenes HPV-oltást

Újabb lehetőség az ingyenes HPV elleni oltásra. Az a szülő, aki szeptemberben nem kérte hetedik osztályos lányának a méhnyakrák elleni oltást, november 12-ig pótolhatja azt. A szülőknek most is írásban kell nyilatkozni döntésükről.
 

A legtöbb szülő kéri a HPV-oltást

Jócskán csökkenhet a méhnyakrákos megbetegedések száma 15-20 éven belül, ha sikerül minden évben a hetedikes lányok több mint 80 százalékát beoltatni a HPV elleni oltással. Ezt mondta a híradónknak nyilatkozó nőgyógyász.
 

Fókusz 14-08-19


szerző:
2014.08.19. 19:30
Fókusz 14-08-19

Fókusz: Mi az igazság? - Hazajött a lelőtt maláj gép magyar túlélője. A férfiről sokan azt állították, hogy csaló. Hősként küzdött - Internetes naplót vezetett egészen halálig. Zsófi férje és barátai mesélnek az énekesnőről, és a betegségről. Mindenki tudja? - Mit ünneplünk augusztus 20-án? Kiderült, mégsem olyan egyértelmű a válasz.

Fókusz 11-11-23


szerző:
2011.11.23. 20:20
Fókusz 11-11-23

Fókusz: Diszkókirály - Várában fogadott minket Thomas Anders, a Modern Talking szépfiúja, aki tabuk nélkül mesélt életéről. Megszöktettük - Hazavittük az X-Faktoros Muri Enikőt Nyíregyházára, ahol még rögtönzött koncertet is adott. Élet-halál harc - Részt vett a szabadságharcban, börtönbe került. Egy félig magyar férfi vallomása a szíriai eseményekről.

Fresh Andi megjárta a poklok poklát

Egy téves, majd egy lesújtó diagnózis, egy műtét és végül sokkoló címlapok. Fresh Andi betegségének híre nemrég az egész sajtót bejárta, bár szerinte a lapok kicsit túllőttek a célon.

Rákszűrés konyhai ecettel


szerző:
2011.10.08. 10:03
Rákszűrés konyhai ecettel

A méhnyakrák korai elváltozásait egyszerű beavatkozással könnyű láthatóvá tenni és ebben az időszakban jó eséllyel kezelni is.

Diákokat támogat saját pénzből a polgármester

Tiszteletdíjából támogatja a tehetséges, jól tanuló, de szegénységben élő diákokat a polgármester.

Oltassuk be magunkat mellrák ellen!

Magyar kutatók felfedezték, hogy a HPV-vírus lehet az emlőrák egyik fajtájának okozója.

Bravúros műtét Kecskeméten


szerző:
2010.04.21. 17:58
Bravúros műtét Kecskeméten

Méhnyakrákban szenvedő kismamát műtöttek meg a kecskeméti kórházban. Az anyuka és kislánya is jól van.

Nem vesszük komolyan a rákszűrést

Több mint 30 ezren halnak meg évente Magyarországon daganatos megbetegedésekben, főként tüdőrákban.

Sokba kerül a méhnyakrák elleni oltás támogatása

A méhnyakrákot megelőző oltást már 25 helyen támogatják.

Sztárok és lányaik a méhnyakrák megelőzéséért

Anya-lánya programot indított az Egészséges Ifjúságért Alapítvány.

Védőnők is végezhetnek szűrést

Tavasszal 84 településen indult el a kísérleti program.

Méhnyakrák elleni oltás ingyen!


szerző:
2009.08.26. 16:16
Méhnyakrák elleni oltás ingyen!

Térítésmentesen kaphatják meg az egyébként 90 ezer forintba kerülő védőoltást a fiatalok.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való