KERESÉS search-close

március 15

45 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "március 15"

PILVAKER: modern márciusi ifjak, akik évről évre megvívják a szavak forradalmát!

Több, mint tízezer nézővel, teltházas koncertet adtak a legnépszerűbb magyar előadók, akik lázadás helyett rímekkel harcolnak. Többek között Fluor Tomi, Lábas Viki, Trokán Nóra, Bánki Beni és Kautzky Armand is együtt hirdették a színpadon a szabadság és az önfeledt szeretet fontosságát.

Pilvaker: Petőfit rappelnek


szerző:
2019.03.13. 18:48
Pilvaker: Petőfit rappelnek

Arénás tömeg, meghitt hangulat - ezt ígérik a szervezők és az előadók az idei Pilvakerre.A koncert évek óta megzenésített versekkel tiszteleg a márciusi forradalom előtt - olyan zenészek rappelnek Petőfit, mint Fluor, vagy a Halott pénzből ismert Marsalkó Dávid. Idén először nem az Erkel Színházban, hanem a Papp László Arénában rendezik meg az előadást, amire alig 2 óra alatt elfogytak a jegyek.

 

Bekérdez a riporter: mit ünneplünk március 15-én?

Mit ünneplünk március 15-én? Ki írta a Nemzeti dalt? Kit szabadítottak ki a börtönből a márciusi ifjak? A Fókusz riportere ismét felkerekedett, hogy kifaggassa az utca emberét. Ön tudná a választ?

 

Ellenzék: Orbán fenyegetőzött

Csak diktátorok fenyegetik az embereket - ezt mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje Orbán Viktor ünnepi beszédére reagálva. A miniszterelnök a nemzeti ünnepen arról beszélt, a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt vesznek.

Gólyák nemzeti szalaggal

Nemzeti színű szalagot kaptak ma a gólyák is. A Hortobágyi Madárkórház sérült vándormadarait délben engedték szabadon. Így csatlakozhatnak a többi gólyához. A legtöbben azonnal elkezdtek fészket keresni.

 

Bajusz pödrés, huszárbemutató

Ágyúlövés, puskasortűz, bajusz pödrés és huszárbemutató. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is élvezték az ünnepi családi programokat a Várban és a Szentendrei Skanzenben.

Vona: Orbán bukni fog!


2018.03.15. 18:28
Vona: Orbán bukni fog!

Orbán bukni fog - erről beszélt a nemzeti ünnepen a Jobbik elnöke Budapesten a Batthyány örökmécsesnél. Vona Gábor azt mondta, egyetlen magyar emberrel sem akar harcolni. Meghirdette saját 12 pontját, ebben egyebek mellett szigorú elszámoltatást, önálló egészségügyi-, valamint oktatási minisztériumot ígért.

Az együttműködés volt a fő téma

A választási kampányról szólt az MSZP-Párbeszéd, a Szolidaritás, az Együtt és a DK közös ünnepsége is. A budapesti Fővám téren ünnepeltek a magukat demokratikus ellenzékinek tartó pártok - az LMP kivételével. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: ki fogják taposni a pártokból a még szélesebb együttműködést.

Orbán Viktor: „A jövőt is meg akarjuk nyerni!”

Soros Györggyel és hálózatával kell megküzdenie a Fidesznek az április választáson – erről beszélt a Kossuth téren mondott ünnepi beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott, meg fogják nyerni ezt a harcot és haza fogják küldeni Gyuri bácsit Amerikába. Szerinte az ellenzéki pártok jelöltjei valójában Soros György emberei, ők indulnak majd a Fidesz jelöltjeivel szemben.

PINTÉR TIBOR: Psalmus Hungaricus


szerző:
2018.03.14. 18:35
PINTÉR TIBOR: Psalmus Hungaricus

Pintér Tibor egyik kedvencét Dsida Jenőtől a Psalmus Hungaricus című verset szavalta el a Fókusz stábjának, március 15-e alkalmából.

Március 15. - Játékosan?


szerző:
2018.03.14. 08:59
Március 15. - Játékosan?

Jó lenne, ha március 15. nem csak arról szólna a gyerekeknek, hogy már megint ünneplőt kell felvenni, a kokárdát kitűzni, és szavalni. Élményszerűen közelebb kellene vinni hozzájuk az ünnepet. Arról, hogy mindezt hogyan valósíthatjuk meg, Silye Júlia művészetterapeutát kérdeztük!

Ünnepi programok március 15-én

Körvonalazódik, hogy ki, kivel és kivel nem ünnepel március 15-én, Budapesten. A miniszterelnök a Kossuth téren mond beszédet, az MSZP a Párbeszéddel a DK-val és az Együttel a Fővám téren tart megemlékezést. A többi ellenzéki párt pedig külön ünnepel csütörtökön. És két Békemenet is lesz. 

Fütty, üvöltözés és dulakodás

Végig fütyültek, de nem tudták megzavarni a miniszterelnök beszédét az Együtt szimpatizánsai. Az utolsó pillanatban döntött a bíróság, hogy füttyszóval tiltakozhatnak a kormány politikája ellen a Nemzeti Múzeumnál. Az ünneplők és a tüntetők többször összeszólalkoztak, de súlyosabb összecsapás nem történt. A Fidesz szerint Juhász Péter megzavarta az ünnep méltóságát.

Orbán: Lázadás készül Európában

Brüsszelt meg kell állítani, és továbbra is nemzeti kézben kell tartani a kormányzást - ezt mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében a Múzeumkertben. A miniszterelnök szerint Európa népei újra lázadni készülnek a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a nemzetközi pénztőke ellen. Beszéde alatt folyamatosan sípokkal fütyültek tüntetők, Orbán Viktor nekik is kiszólt.

Átadták az állami kitüntetéseket

Sass Sylvia, Nagy-Kálózy Eszter vagy Tahi Tóth László. 14-gyel nőtt a Kossuth-díjasok száma, a hagyományok szerint délután átadták a művészeknek járó legmagasabb állami kitüntetést. Velük együtt 16 tudós vehette át a Széchenyi díjat.

MÁRCIUS 15: Füttyszó és dulakodás a nemzeti ünnepen

Végig fütyültek, de nem tudták megzavarni a miniszterelnök beszédét az Együtt szimpatizánsai. Az ünneplők és a tüntetők többször összeszólalkoztak, de súlyosabb összecsapás nem történt.

Március 15-i ki mit tud: még mindig meglepődünk a válaszokon

Önök tudják, hogy egészen pontosan mire emlékszünk, mi előtt tisztelgünk, mit ünneplünk március tizenötödikén. Miért tűzzük ki a kokárdát, és miért nem kell oviba, suliba meg munkába menni ilyenkor?  Szinte már hagyomány hogy nemzeti ünnepünkről megkérdezzük azokat, akik találomra szembe jönnek velünk az utcán, és még mindig meg tudunk lepődni a válaszokon.

Kósa: Egyszerűen bunkóság

A bírósághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet amiatt, hogy a rendőrség nem engedélyezte a sípos tiltakozást Orbán Viktor szerdai beszéde alatt. A TASZ programvezetője szerint az ünnep méltóságára hivatkozva nem lehet korlátozni az embereket abban, hogy kinyilvánítsák a véleményüket.  A kormányszóvivő szerint a sípos tüntetőket holnap sem fogják beengedni az állami ünnepre. Az Együtt elnöke szerint mindig kifütyülik majd a miniszterelnököt, amíg csak a kormánypárti sajtónak nyilatkozik.

Jó időt ígérnek március 15-re

Bátran lehet a nemzeti ünnepen szabadtéri programot szervezni. A meteorológus szerint ugyanis esőre alig van esély, kellemes, tavaszi idő lesz. Családi programokban sem lesz hiány, a Budai Várban például már kedden is a holnapi forgatagra készültek. Sok helyen lesz forgalomkorlátozás, a Budapesti Közlekedési Központnál ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, előre tájékozódjon, mielőtt útnak indul.

Március 15: Nemzeti? Ünnepi?

Szokatlanul keményre sikeredett Orbán Viktor miniszterelnök minden magyarnak szánt beszéde március 15-én, a nemzet ünnepén. A beszéd részeként azt is mondta, hogy Európát nekünk, magyaroknak kell megmentenünk, vélhetően a menekültektől. Amúgy, Magyarország és Szlovákia korábban a már Európában tartózkodó menekültek kötelező szétosztása ellen indított pert az Európai Bíróságon és éppenséggel e kvóta elutasítására akar népszavazást a kormány.

Nem mosta el a családi programokat az eső

Huszárpróba, zászló- és kokárdakészítés, ügyességi játékok és koncertek várták kedden a Budai Várban az ünnepelni vágyókat. A rossz idő ellenére sokan voltak a Dísz téren, de a legnagyobb tömeg a Magyarság Házában volt. Ostorcsattogtatástól volt hangos a terem. Békéscsabán is forradalmi volt a hangulat. A gyerekek egy igazi ágyút is kipróbálhattak.

Március 15-én meglepte az országot a hó

Március 15-én megérkezett a hó. Esett Sopronban és a Mátrában is. Nézőink képeket és videót is küldtek a télies időjárásról.

Vajon mivel foglalkoznak ma Kossuth és Széchenyi leszármazottai?

Nagyapáik a haza sorsát próbálták egyengetni, és bekerültek a történelemkönyvekbe, de mit csinálnak napjainkban a legendás elődök unokái? És azt tudta, hogy a lánglelkű költő nem csak lírai metaforákkal, hanem káromkodásokkal is nagyon szívesen dolgozott?

1848 Kossuth kiflit sütöttek

1848 darab Kossuth kifli eredeti recept alapján. A mandulás piskótatészta nevét Kossuth Lajosról kapta. Veresegyházán sütötték meg a látványos mennyiséget több óra alatt. A rosé borsodóval leöntött sütemény nagy részét rászorulóknak adták.

„Nagy bejelentésre” készülnek a tanárok

A politikusok szigorúan magánemberként vegyenek részt a március 15-i pedagógus tüntetésen. Ezt kéri Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Azt mondta, olyan bejelentésre készülnek a tiltakozáson, ami megváltoztatja majd a pedagógusok és a diákok jövőjét, de részletekről nem beszélt. A demonstrációhoz majdnem 80 szervezet csatlakozott.

Lovasbemutató és bajuszpödrő verseny

Huszár-napokat tartanak a szentendrei skanzenben. Március 15-ig fegyver- és lovasbemutatók, huszár kiképzés, fakardozás, illetve bajuszpödrő verseny és hagyományos borbély borotválás várja a látogatókat. A programokon az is kiderül, hogy mit kerestek Rózsa Sándor és betyárjai az 1848/49-es harcokban.

Kitüntetést kapott egy Windisch-Graetz

Egy Windish-Graetz-et is állami kitüntetésben részesítettek a nemzeti ünnepen. Mariano Hugo Windisch-Graetz, az 1848-49-es szabadságharc leverésével megbízott altábornagy rokona a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a magyar érdekek képviseletéért. A PM otrombának nevezte a kormányfő döntését.

MEGTALÁLTUK: Petőfi még ma is élő rokonát!

A 70 éves Babi néni igazán büszke származására, felmenőitől pedig nagyon sok érdekes információt hallott a magyarok egyik legnagyobb költőjéről!

DULAKODÁS: „Ne provokálj!”


szerző:
2015.03.15. 16:34
DULAKODÁS: „Ne provokálj!”

„Éljen a király, mocskos Fidesz, demokráciát, mocskos provokátor” - Több tüntető és ünneplő dulakodni kezdett egymással a Nemzeti Múzeum előtt március 15-én.
 

Előzetes: Lökdösődés, kiabálás, verekedés

A rendőröknek is közbe kellett avatkozniuk Budapesten, a Nemzeti Múzeumnál rendezett ünnepi megemlékezésen. Erről és a március 15-i megemlékezésekről, valamint a különböző programokról is beszámolunk este hatkor az RTL Híradóban.

Történelemlecke, kicsit másképp

Petőfi Sándor volt a kor igazi sztárja. Aki a forradalmi események hatására lett fél év alatt egy kevéssé ismert poétából a nemzet költője. Eléggé csapodár férfi hírében állt, egyszer még két menyasszonya is volt. A forradalom alatt pedig nem is minden úgy történt körülötte, ahogyan azt a tankönyveinkben olvashatjuk. Jász Zoltán riportja.

Most akkor hogy volt ez a március 15-e?

Petőfi Sándor volt a kor igazi sztárja. Aki a forradalmi események hatására lett fél év alatt egy kevéssé ismert poétából a nemzet költője. Eléggé csapodár férfi hírében állt, egyszer még két menyasszonya is volt. A forradalom alatt pedig nem is minden úgy történt körülötte, ahogyan azt a tankönyveinkben olvashatjuk. Jász Zoltán riportja.

SZÖRÉNYI LEVENTE & BRÓDY JÁNOS: „Mindig meg kell emlékezni az őseinkről!”

Az Illés együttes meghatározó alakjait kérdeztük március 15-e fontosságáról, és, hogy mit gondolnak, létezik-e napjainkban Petőfihez hasonló karakter?

Március 15: Vita a diákok részvételéről

500 középiskolás diákot vár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a március 15-i állami ünnepségre – mondta a központ elnöke. Híradónk nézői levelet kapott, amelyben egy pedagógus felháborítónak tartja, hogy gyerekeket kell küldeniük az ünnepségre.

Nem jönnek szervezetten a lengyelek

Három év után először nem jönnek lengyelek, hogy a magyarokkal együtt ünnepeljék március 15-ét. Ennek a szervezők szerint Putyin budapesti látogatása az oka. Először 2012-ben vonult fel több ezer lengyel fiatal, akik Orbán Viktor és a magyar kormány szabadságharca mellett tüntettek.

Előzetes: Zárva lesznek vasárnap a boltok

Megszavazta a parlament, jövő március 15-től vasárnap a boltok túlnyomó többségének zárva kell tartania. Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján azonban nyitva lehetnek az üzletek. Részletek az RTL Híradóban!


 

REJTÉLY: Biztosan mindent tudunk március 15-ről?

A 25 éve megtalált feltételezett Petőfi csontváznak most elkészült a DNS tesztje, már csak a ma élő rokonok mintáival kell összehasonlítani. Az egész világ feszülten várja a leghíresebb magyar költő körüli legenda megoldását.

Változások a nemzeti ünnepen


szerző:
2013.03.15. 12:51
Változások a nemzeti ünnepen

A rendkívüli időjárási viszonyok miatt számos, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából meghirdetett szabadtéri rendezvény elmarad.

Így ünnepelt Budapest


szerző:
2011.03.15. 18:55
Így ünnepelt Budapest

Budapesten több pontján várták rendezvényekkel az érdeklődőket, így például Múzeumkertben, a Budai Várban vagy a Millenárison.

„Ma is változásra vár az ország”

Tarlós István ünnepi beszédében kiemelte, hogy tavaly áprilisban és októberben hasonlóan lelkes volt az ország és a főváros is, mint 163 évvel ezelőtt.

„Senkitől sem tűrünk kioktatást”

Ahogy 1848-ban nem tűrték, hogy Bécsből diktáljanak az országnak, most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből tegyék - fogalmazott ünnepi beszédében a miniszterelnök.

Ünnepi díszbe öltözött a Google is

A magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója előtt tiszteleg a Google magyar verziója.

Mit jelent a március 15-e külföldön?

Több külföldi országban is koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket tartanak azoknak, akik nem itthon ünneplik március 15-ét.

A rendőrség is felkészült március 15-re

Több tucat rendezvényt jelentettek be a rendőrségre Budapesten, a március 15-i ünnep kapcsán.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való