KERESÉS search-close

kvótanépszavazás

15 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kvótanépszavazás"

Ez történt októberben


szerző:
2016.12.29. 18:45
Ez történt októberben

Érvénytelen lett a betelepítési kvótáról szóló népszavazás, bezárták a Népszabadságot, elfogták a körúti robbantás gyanúsítottját, aki egy házilag barkácsolt bombával két rendőrt sebesített meg a Teréz körúton. Ez történt idén októberben.

Vita arról, mire jó az Alaptörvény módosítása

Az igazságügyi miniszter szerint az uniós jognak nincs elsőbbsége a nemzeti joggal szemben. Trócsányi László a menekültek miatt tervezett alaptörvény-módosítást magyarázta ezzel. A miniszter szerint a nemzeti identitást és a területi integritást tiszteletben tartja az unió. A Jobbik elnöke egyeztetést kezdeményez Orbán Viktorral, a szocialisták szerint a két párt felhatalmazás nélkül akar alkotmányt módosítani. 

Orbán: Négy ponton módosítanák az Alaptörvényt

Négy ponton módosítaná az Alaptörvényt a kormánytöbbség a vasárnapi népszavazás eredménye miatt. Ezt Orbán Viktor jelentette be a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülése után. A miniszterelnök szerint új egység jött létre a vasárnapi népszavazáson a nemre szavazó 3,3  millió emberből, és a kormánynak kötelessége érvényt szerezni az ő akaratuknak. A baloldali ellenzéki pártok nem támogatják a módosítást, a Jobbik viszont igen, így meglehet a szükséges kétharmados többség.

 

Népszavazás: érvénytelen/elsöprő győzelem?

Minden választás számtengert kínál, s ennek az az előnye, hogy sokféle metszet és elemzés lehetséges. Így van ez a tegnapi népszavazással is. A Fidesztől az nem tudható meg, hogy a referendum érvénytelen, az ellenzéktől az nem, hogy akik elmentek, 90% fölött szavaztak nemmel. A Fidesz érvénytelenség helyett „politikai érvényességről” és Alaptörvény-módosításról beszél, az ellenzék sokmilliárdos kampánypazarlásról.

„Nincs hatása az uniós döntéshozatalra”

Az Európai Bizottság szerint a szavazók és a nem szavazók véleményét is tiszteletben tartják - de a referendumnak semmilyen hatása nincs az uniós döntéshozatalra. A testület szóvivője azt mondta, hogy a magyar kormány hatásköre, hogy mihez kezd az eredménnyel. A népszavazás még délután is téma volt a nemzetközi hírcsatornákon. A nemzetközi lapok többsége felemásnak tartja az eredményt a magyar kormány szempontjából.

 

Sokan posztolták az érvénytelen szavazatot

Soha ennyien nem szavaztak még érvénytelenül, mint a vasárnapi népszavazáson.  A leadott voksok majdnem hat és fél százaléka nem volt érvényes. A választási iroda vezetője szerint az érvénytelen szavazásra buzdító kampány megtette a hatását. Ezt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt javasolta a választóknak. Bár a szavazólapokat tilos fényképezni, az internetet elárasztották az érvénytelen szavazólapokat ábrázoló fotók.

 

Minden idők legdrágább kampánya

Minden idők egyik legköltségesebb magyarországi politikai kampánya végződött tegnap érvénytelen népszavazással. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt közölte Híradónkkal, hogy csaknem 7 milliárd forintot költöttek a menekültellenes kommunikációra, magának a népszavazásnak a lebonyolítása pedig csaknem 5 milliárdba kerülhetett az adófizetőknek. A kormány plakátjai már hónapokkal a hivatalos kampánykezdet előtt elárasztották az utcákat, a miniszterelnök pedig másfél hete még azt mondta, százszázalékos részvétellel lenne elégedett.

DK: Orbánnak nagy a tét

Orbán Viktornak le kell mondania, ha nem lesz eredményes a jövő vasárnapi népszavazás - ezt mondja a Demokratikus Koalíció. A kormány szerint a voksolás a nemzetről szól és nem pártpolitikáról, de ők azt szeretnék, ha minél többen elmennének szavazni. Ahhoz, hogy eredményes legyen a népszavazás a választók felének érvényesen kell szavaznia. Az elmúlt 20 évben azonban eddig csak egyszer volt 50 százalék felett a részvétel.

 

A népszavazás ellen tüntettek


szerző:
2016.09.25. 18:12
A népszavazás ellen tüntettek

Az októberi népszavazás ellen tüntetett a Modern Magyarországért Mozgalom a budapesti Kossuth téren. A néhány tucat demonstráló kormányellenes transzparensekkel és uniós zászlókkal jelent meg. A felszólalók között Vekerdy Tamás pszichológus élesen bírálta a kormány menekültellenes kampányát, amely szerinte arctalan tömegnek mutatja be az Európába érkezőket, miközben szerinte se a menekülteket, se a magyarokat nem szabad általánosítva megítélni.

Lehet-e előrehozott választás?

Orbán Viktor legszűkebb környezetéből származó információkra alapozva állítja Gyurcsány Ferenc, hogy a Fidesz előrehozott választásokra készül, ha számukra sikeres lesz az október 2-i kvótanépszavazás. A Demokratikus Koalíció elnöke ezt az Inforádiónak adott interjújában mondta. A kormány és a Fidesz-KDNP szerint a volt miniszterelnök felvetése idézzük  "ostobaság". A Híradónak nyilatkozó politikai elemző szerint nem lehet kizárni az előrehozott választásokat, de ő nagy esélyt nem lát erre.

Orbán szerint kudarc, a lengyelek szerint siker

Másként nyilatkozik Orbán Viktor és másként beszél a többi politikus a pozsonyi uniós csúcsról. A magyar kormányfő szerint nem sikerült megváltoztatni Brüsszel menekültpolitikáját, ezért kudarccal ért véget az egyeztetés. Orbán Viktor annak ellenére nyilatkozott így, hogy a pozsonyi zárónyilatkozatban a kvóták ügyéről egyáltalán nem esik szó. Helyette a külső határok megerősítéséről írnak, és erről beszélt Angela Merkel is. A DK szerint a csúcson az derült ki, hogy teljesen értelmetlen és felesleges a kvótanépszavazás.

MSZP: Jogsértő a kormány kampánya

A kormány újabb bevándorlóellenes kampányt kezd. Az MSZP viszont letiltatná az eddigit. Mert szerintük törvénysértő, hogy a kormány hónapok óta kampányt folytat a kvótanépszavazás előtt. A Nemzeti Választási Bizottság pénteken tárgyal róla. Közben Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette: szombattól a népszavazáshoz kapcsolódva folytatódik a plakátkampány.

A külföldön élők nehezebben szavazhatnak?

Könnyebben szavazhatnak majd a kvótanépszavazáson a határon túliak, mint a külföldön dolgozó vagy tanuló magyarok. Erről a Népszabadság írt. A kettős állampolgárok többsége levélben szavazhat, akinek viszont van bejelentett magyarországi lakcíme, annak be kell mennie egy magyar külképviseletre. Ez már így volt a legutóbbi parlamenti választáson is. A kormány szerint biztonsági okokból kell korlátozni a levélben szavazást, a szocialisták viszont úgy látják, sérül az egyenlő választójog elve.

A népszavazást kritizálta Angela Merkel

Üzent a magyar kormánynak a német kancellár. Angela Merkel szerint a kabinet csak a saját álláspontját akarja megerősíteni a kvótanépszavazással. Szijjártó Péter szerint viszont az embereknek lesz választási lehetőségük.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való