KERESÉS search-close

kamupártok

9 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kamupártok"

Kamupártok: kihasznált jelöltek, köddé vált közpénzek

Gulyás Márton politikai aktivistának tartja magát, az utóbbi években számos megosztó ügy főszereplője volt. Még a tavaly tavaszi országgyűlési választások előtt kezdett az úgynevezett kamupártokról forgatni. Ezek a választások közeledtével aktivizálódnak, felveszik az állami támogatást, szavazatot alig kapnak, majd felszívódnak. A Házon kívül riportjában megmutatjuk, hogy kik, és hogyan működtették kamu pártjaikat, és mi lett a közpénzzel!

30 ezer forint egy aláírásért

30 ezer forintért vette a nevére egy ukrajnai magyar fiatal azt a céget, amelynek előtte 160 millió forint kampánytámogatást utaltak az egyik olyan párttól, amelyik 1 százalékos támogatást sem ért el. Ezt egy civil csoport derítette ki 10 hónapnyi nyomozás után. A tavalyi országgyűlési választásokon induló úgynevezett kamupártok még mindig milliárdokkal tartoznak a költségvetésnek. A Fidesz szerint a szabályok jók, az igazság- szolgáltatásnak lenne dolga visszaszerezni az állami pénzeket.

Nem ellenőrzik a kamupártokat

Nem ellenőrzi a Számvevőszék az úgynevezett kamupártok kampányköltéseit. Ezt a szervezet ismerte el egy civil szervezet kérdésére. Folytatják viszont az egy százalékot elért pártok ellenőrzését. A Párbeszéd és a Momentum jelezte, hogy nem kapták meg az állami finanszírozásuk első idei részletét.

13 párt egyetlen forintot sem adott vissza

Csupán 3 olyan párt fizette vissza a választási kampányra felvett milliókat, amely nem érte el az 1 százalékot az áprilisi választásokon. 13 párt egyetlen forintot sem adott vissza. Ezt válaszolta Híradónk kérdésére a Magyar Államkincstár. Így több mint 2 és fél milliárd forint közpénzt kellene behajtania az adóhatóságnak az úgynevezett kamupártokon. Közülük az egyik, az Összefogás nevű párt vezetője 2 napja jelentette be, hogy a pártja feloszlik. Az Összefogás már 4 éve sem fizette vissza a kampányra felvett százmilliókat, mostanra már 720 millióval tartoznak.

 

3 milliárd a kamupártoknak


szerző:
2018.03.25. 18:30
3 milliárd a kamupártoknak

Hárommilliárd forintba kerülhetnek a feltehetően csak kampánytámogatásra hajtó kispártok. Ez derül ki a Political Capital elemzéséből. Van olyan szervezet, amelyik négy éve is indult a választáson, és azóta sem tudott elszámolni a felvett pénzzel.

Gyanús pártok nyomára bukkantunk

Négy éve tudjuk, hogy pártot alapítani jó biznisz. Viszonylag könnyen akár 100 milliókat is lehet keresni, és megoldható az is, hogy ne kelljen olyan nagyon komolyan elszámolni a közpénzekkel a választások után. Három pártra voltunk kíváncsiak, és nagyon gyanús összefonódásokat találtunk.

Kamupártok: százmilliókat is lehet keresni a pártalapításon

Jelentkeztünk képviselőnek egy picike kis pártnál, amelyik persze nagy szeretne lenni, és magas fizetést ígér annak, aki feladatot kap náluk. Miért bújnak ki sorra a földből a pártok, ilyenkor a választások előtt? Mert például pártot alapítani nagy üzlet is lehet, sok százmillió forintot lehet viszonylag lazán elkölteni...

2 milliárd közpénz tűnt el

Hiába próbálta behajtani a kamupártokra kiszabott bírságot a NAV, majdnem kétmilliárd forintot 4 év alatt sem sikerült. A Fidesz szerint azzal, hogy a párt vezetői jövőre már saját vagyonukkal felelnek, beszedhetőek lesznek a bírságok.

 

Nehezítés a „kamupártoknak”

Az Országgyűlés elfogadta a választási törvény módosítását. A változtatás szerint a kispártok, ha elegendő jelöltet indítanak továbbra is felvehetik a 150 és 600 millió forint közötti állami támogatást, de ha 1 százalékot sem érnek el, akkor a pártvezetők a saját vagyonukkal felelnek azért, hogy a pénzt vissza is fizessék.

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való